Welke partij gaat écht voor het onderwijs?

Vrijwel alle politieke partijen zijn voor het beste onderwijs, maar wie voegen de daad bij het woord en doen een stevige duit in het zakje?

De Volkskrant legde de onderwijsplannen van de verschillende partijen naast elkaar en concludeert: er moeten welhaast ‘gouden tijden’ aanbreken in het onderwijs. Eigenlijk alleen VNL wil extra bezuinigen, de andere partijen investeren extra miljarden in onderwijs. Wel zijn er verschillen in de mate en de manier waarop.

Onderwijspartij D66 doet de reputatie eer aan en investeert de meeste euro’s in het onderwijs: 3,8 miljard. Dat bedrag hebben ze ook wel nodig om de ‘plofklassen’ tegen te gaan en docenten op de middelbare scholen maximaal met twintig lesuren per week te belasten. Ook forse onderwijsinvesteerders zijn GroenLinks (2,8 miljard) en PvdA (2,6 miljard). De laatste partij wil bijvoorbeeld het advies opvolgen van de Sociaal Economische Raad (SER) om de combinatie van school en opvang voor 0-12 jarigen beter te regelen.

Veel minder investeringen zijn te verwachten van VVD (0,1 miljard) en CDA (0,2 miljard). Die laatste partij wil net als de SP (die 1,2 miljard investeert) de basisbeurs terug invoeren, maar betaalt dit door te bezuinigen op andere kostenposten in het onderwijs.

PVV heeft geen plannen over onderwijs gepresenteerd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.