UB twee maanden op de schop voor beter binnenklimaat

In de universiteitsbibliotheek is het vaak te warm of koud. Na vele klachten wordt er nu actie ondernomen.

De temperatuur regelen in een gebouw als de UB, is nog best ingewikkeld. De verschillende verdiepingen en vele ruimtes vragen om maatwerk. Vanaf het dak wordt een lucht ingeblazen van 19 graden, vertelt technisch projectmedewerker Jan Baartmans. Die temperatuur is maar het begin. Via de verschillende kastjes aan de muren kan de temperatuur omhoog of omlaag worden bijgesteld. Die kastjes, de zogeheten na-regeling, is zowel de oplossing van ongewenste temperaturen als de oorzaak.

“Er zijn nogal wat ruimtes die op 1 regeling zitten,” zegt Baartmans. Zo ontstaan onbedoeld verschillen. Stel je de temperatuur in op bijvoorbeeld 20 graden, dan wordt de temperatuur in jouw kamer daarop ingesteld. “Gaat de buurman dan met 5 man in zijn ruimte zitten, dan wordt het daar extra warm.” En omdat de regelaar niet daar hangt, wordt er niet gekoeld om de temperatuur bij te stellen. “Andersom gaat dat ook zo. Als jij met 5 man gaat zitten, wordt het warmer en wordt er dus gekoeld. De buurman krijgt het dan een stuk kouder. We hebben hierover veel klachten gehad.”

“Het is een beetje een onhandige tijd,” vervolgt Baartmans. “Met tentamens die eraan komen. Maar we willen voor de zomer de meeste klimaatklachten hebben teruggedrongen. Om overlast voor studenten te vermijden, beginnen we nu in de grote studieruimtes. Tegen de tijd dat de studentendrukte toeneemt, hopen we daar weg te zijn.”

Tot het zover is, kan Baartmans niet aanbevelen in de ruimtes te gaan zitten waar wordt gewerkt. Verse lucht wordt er tijdens de werkzaamheden niet meer ingeblazen, dus beter zal het er niet meteen zijn. En er is natuurlijk wat overlast. “Ze gaan de plafonds in, om installaties weg te halen en nieuwe te plaatsen.” Het personeel ontspringt de dans nog eventjes: “Die ruimtes doen we als laatste. Personeel zit er altijd, dus dat geeft altijd overlast.”

De werkzaamheden beginnen vandaag en zijn gepland t/m 1 juni 2017.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.