Het nieuwe vasten: veertig dagen zonder Facebook

Geen vlees, geen seks, geen alcohol. Zo zag de katholieke veertigdagentijd er vroeger uit. Tegenwoordig geven mensen steeds vaker een moderne invulling aan de katholieke vastenperiode, merkt ook studentenpastoor Michiel Peeters.

De vasten zijn in volle gang. Tot Pasen onthouden katholieken zich veertig dagen lang van allerlei aardse geneugten. Geen vlees op tafel, geen glas wijn bij het eten, geen seks en geen sigaretten dus. Maar tegenwoordig kan de vastentijd er ook heel anders uitzien, zegt studentenpastoor Michiel Peeters. Veertig dagen niet twitteren, bijvoorbeeld, of even de rem op Facebook. “Het gaat erom dat je tijdelijk afstand neemt van iets dat vanzelfsprekend voor je is.”

Studentenpastoor Michiel Peeters

Studentenpastoor Michiel Peeters

Eigen manier

Vasten ‘doet iets met je’, legt Peeters uit. “Je schept afstand, je gaat je afvragen: waar doe ik het voor? Door af en toe twee stappen terug te doen, leer je beter omgaan met de dingen om je heen. Je kunt het zien als een lichamelijke oefening om de geest te bevorderen.”

En die oefening bestaat allang niet meer uit het links laten liggen van vlees, suiker en seks. “Vroeger volgden mensen strikte vastenregels, maar dat is allang niet meer zo. Sommige mensen geven een meer traditionele invulling aan de vastentijd, door bijvoorbeeld geen alcohol te drinken of te stoppen met roken, maar je hebt ook mensen die iets aan een goed doel te geven, zich onthouden van social media of op een andere manier aandacht besteden aan zichzelf of aan een ander.”

Neo-vasten

Hoewel de veertigdagentijd een katholieke traditie is, doen tegenwoordig ook veel protestanten en zelfs niet-religieuzen eraan mee. Trouw wijdde afgelopen weekend een stuk aan ‘neo-vasters’, die niet gelovig zijn maar wel vasten. Neo-vasters zien de vastentijd vaak als een persoonlijke uitdaging; ze stellen zichzelf op de proef door een maand geen alcohol te drinken of zonder mobiele telefoon te leven.

Het lijkt er dus op dat ook niet-religieuzen het vasten hebben ontdekt. Een prima ontwikkeling, vindt Michiel Peeters. “Alle dingen die bij het christendom horen zijn voor de mens, niet alleen voor de christen”, zegt hij. “Het kan voor iedereen goed zijn om even afstand te nemen van de dingen waar je als mens recht op hebt. Maar je moet wel oppassen dat het geen doel op zich wordt. Het gaat er niet om dat je broodmager wordt of dat je heel ‘goed’ wordt in vasten. Het doel is gelukkig worden, en vasten kan daarbij helpen.”

Obsessie

In een tijd waar vasten wordt gezien als een ‘challenge’, is bezinning en reflectie volgens de studentenpastoor van onverminderd belang – of je nu gelovig bent of niet. “Alles kan een obsessie worden, ook vasten. Dat is niet de bedoeling. De vastentijd is een tijd van bewustwording, daar gaat het uiteindelijk om.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.