Tilburg presenteert: het intelligente stoplicht

Een stoplicht dat op basis van je loopsnelheid langer op groen blijven staan: het klinkt behoorlijk futuristisch. Toch staan ze er al, op de kruising van de Hart van Brabantlaan en de St. Ceciliastraat. Het enige wat je hoeft te doen om je als Mozes bij de Rode Zee te voelen, is de Crosswalk-app downloaden.

Het stoplicht werkt in combinatie met de Crosswalk-app. Zo kunnen de lichten ‘zien’ of je al veilig aan de overkant bent, of dat ze nog iets langer op groen moeten blijven staan. De app is ontworpen met het oog op zij die slecht ter been zijn. Ook blinden kunnen profiteren van de app. Zo kan het getik van de stoplichten ’s nachts automatisch ingeschakeld worden wanneer er een blinde nadert.

De kruising is specifiek gekozen op de drukte. “We hadden deze test ook op een kruispunt in het buitengebied uit kunnen voeren,” vertelt Mark Clijsen van gemeente Tilburg in het Brabants Dagblad, “maar hier is het juist een uitdaging.” In de loop van het jaar zullen landelijk zo’n 1200 van de 5000 verkeersregelinstallaties vervangen worden door intelligente exemplaren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.