Vijfentwintig jaar hightech universiteitsbieb

De universiteitsbibliotheek (UB) staat aanstaande zondag 21 mei een kwart eeuw centraal op de campus. De universiteit viert feest, Univers blikt terug.

Het was in 1992 heel wat, zo’n geavanceerde bibliotheek op een universiteitscampus, blijkt uit de Univers-archieven. De verschillende kleine afdelingsbibliotheken en magazijnen werden vervangen door een drie voetbalveldgrote verdiepingen tellend gebouw van 9.500 vierkante meter. 

Dit moest niet alleen een groot gebouw worden maar ook een gróóts gebouw. Informatisering, automatisering en internationalisering waren van groot belang voor de Katholieke Hogeschool Brabant (KUB). De nieuwe UB moest daarin een spilfunctie gaan vervullen.

Dat lukte, en hoé. De technisch hoogstaande UB werd gezien als de modernste bibliotheek van Europa. Hadden de mensen thuis nog niet eens een simpele inbelverbinding en zou ADSL de Nederlanders jaren later pas een snelle internetverbinding geven, op de universiteit hadden ze al glasvezel. Daarmee kregen medewerkers en studenten vanaf de werkplekken toegang tot onder meer 47.000 titels en beschrijvingen van boeken en tijdschriften.

Er waren 900 studieplaatsen, waarvan 250 met speciale computervoorzieningen. Boeken konden worden uitgeleend en ingeleverd bij automaten, waardoor lange rijen voor de uitleenbalie verleden tijd waren. Het personeel werd zo ontlast van onaantrekkelijk routinewerk en kreeg de handen vrij om te helpen bij het zoeken en het gebruik van technologieën. Er was natuurlijk ook wel kritiek, door bijvoorbeeld Ton van Boxtel van de sociale faculteit: ‘Als wetenschapper ben ik niet geïnteresseerd in wat de KUB heeft, ik wil juist weten wat de KUB niet heeft.’ Maar overzichten van tijdschriftartikelen waren bijvoorbeeld alleen op papier beschikbaar.

Vanzelfsprekend was een centrale bibliotheek met deze voorzieningen niet. Het hoofd van het rekencentrum destijds: ‘Het is eigenlijk uniek binnen de universitaire wereld dat alle faculteiten meedoen. Collega’s van andere universiteiten zeiden: dat bestaat niet, dat kan niet. Welnu, kom maar kijken zou ik zeggen.’

Reünie en lezing

Ook vandaag staat die oproep om te komen kijken. In het Cobbenhagen-restaurant is van 16.00 tot 19.00u een reünie voor medewerkers en oud-medewerkers van de universiteit. Vanaf 15.00u worden er rondleidingen gegeven door de bibliotheek, die in 2010 werd gerenoveerd.

Lezing over privacy

De voortgang van technologie maakt ook steeds duidelijker wat het belang is van privacy. Dinsdag 30 mei komt onderzoeksjournalist Maurits Martijn van De Correspondent naar de campus voor een lezing over privacy. Houd de universitaire agenda in de gaten voor meer informatie.

Foto’s uit het archief door fotograaf Rien Siers

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.