Zo kom je aan een vast contract

Het wemelt van de flexwerkers in ons land. De economie trekt aan, maar de vastigheid die eerdere generaties genoten, lijkt verleden tijd. Kan je tegenwoordig nog wel aan een vaste aanstelling komen? Zeker, zegt de Tilburgse arbeidseconoom Ronald Dekker. “Je hoeft geen genoegen te nemen met een tijdelijk contract.”

De crisis is voorbij, maar uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat flexwerkers nog altijd moeilijk doorstromen naar een vaste baan. Hoe lastig het is om een vast contract in de wacht te slepen, verschilt enorm per branche en per bedrijf. Solliciteer daarom strategisch, zo adviseerde arbeidseconoom en UvT’er Ronald Dekker gisteren in NRC. Maar wat betekent dat precies, strategisch solliciteren? En hoe komt het dat de ‘contractcultuur’ zo verschilt per sector en per organisatie?

Zorg, onderwijs, techniek

Arbeidseconoom Ronald Dekker

Arbeidseconoom Ronald Dekker

De zorg, het onderwijs en de techniek: in die sectoren is volgens Dekker de kans op een vast contract het grootst. “Dat ligt vooral aan de aard van het werk. Een ziekenhuis is een procesorganisatie. Daarbij passen vaste contracten beter dan binnen een meer projectgeoriënteerde organisatie, zoals een bouw- of ICT-bedrijf”, legt Dekker telefonisch aan ons uit. “Maar je ziet ook dat bedrijven binnen dezelfde sector andere keuzes maken. Sommige bedrijven maken er bewust een punt van om iedereen een vast contract te bieden.”

“Onderzoek de contractcultuur: werken je collega’s ook allemaal met tijdelijke contracten?”

En de universiteit dan?

Hoewel vaste contracten gangbaar zijn in het onderwijs, geldt dat niet altijd voor het hoger onderwijs. Universiteiten werken opvallend genoeg juist vooral met flexbanen en tijdelijke contracten. Hoe kan dat? Dekker legt uit dat er een ‘ongelooflijke weeffout’ in de organisatie van universiteiten is geslopen: “De universiteit is een procesorganisatie, maar een groot deel van het onderzoek en het onderwijs aan universiteiten wordt georganiseerd met projectfinanciering. Door het beleid van de afgelopen vijf of zes regeringen is de universiteit steeds meer afhankelijk geworden van projectgelden, bijvoorbeeld van het NWO en andere wetenschapsfondsen. Dat betekent dat je iemand moet aanstellen op basis van een afgepaste hoeveelheid geld.”

Juiste inschatting

Ook in andere sectoren kan het moeilijk zijn om een vaste aanstelling te krijgen. In de cultuursector of de journalistiek, bijvoorbeeld. Houdt ‘strategisch solliciteren’ dan in dat je deze branches maar beter kunt vermijden? “Als je voor die sector gekwalificeerd bent, is dat natuurlijk lastig”, zegt Dekker. “Maar je kunt wel een inschatting maken van wat je kansen zijn binnen een bepaalde organisatie. Onderzoek de contractcultuur: werken je collega’s ook allemaal met tijdelijke contracten? Dat soort zaken kunnen je een beeld geven van wat een bedrijf met je voor heeft. Die inschatting kan vervolgens bepalen hoe fanatiek je voor die organisatie aan de slag gaat en hoe fanatiek je om je heen blijft kijken.”

Geen genoegen met flex

De economie trekt aan en veel werkgevers zitten weer om personeel te springen. Wees je daar van bewust als je gaat solliciteren, zegt Ronald Dekker. Ben je relatief jong en hoogopgeleid? Dan is er weinig reden om te blijven hangen in een tijdelijke baan: “Zeker als je weet dat je kwalificaties gewild zijn, hoef je geen genoegen meer te nemen met een tijdelijk contract.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.