Wie wil er flexstuderen?

Vier universiteiten, waaronder die van Tilburg, gaan experimenteren met flexstuderen. Maar is er wel voldoende animo?

Je eigen tempo bepalen en betalen per vak, dat is het idee achter flexstuderen. Op die manier zou studeren aantrekkelijker kunnen worden voor studenten met zorgtaken, een eigen bedrijf, een topsportcarrière of ambitie om een bestuursjaar in te passen. Het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) meldt echter dat de belangstelling voor flexstuderen ietwat tegenvalt, vooral in Tilburg, maar enige correctie is intussen op zijn plaats.

De Universiteit van Amsterdam stelde vierhonderd plaatsen beschikbaar, maar slechts 238 gegadigden voldeden aan de voorwaarden. Bij de Hogeschool Windesheim te Zwolle was de belangstelling echter veel groter dan de beschikbare vijftig plaatsen. Driehonderd studenten meldden zich aan. In Tilburg daarentegen zou het flexstuderen weinig populair zijn vanwege de extra voorwaarden. Enkel topsporters, ondernemers en mantelzorgers komen in aanmerking en bovendien ben je verplicht om afhankelijk van je situatie 30 à 42 studiepunten te halen. Er zouden slechts acht aanmeldingen zijn volgens HOP.

Univers deed navraag bij Ferenc Jongejan, coördinator Flexstuderen aan Tilburg University (en voormalig topspeler in het honkbal). Hij vindt het te voorbarig om conclusies te trekken over het animo, het loket is ten slotte nog open voor aanmeldingen tot 1 juli. En bovendien druppelen er nog steeds aanmeldingen binnen: “Op dit moment hebben 22 studenten aangegeven interesse te hebben in flexstuderen. Na 1 juli zal verder bekeken worden of deze 22 studenten toegelaten kunnen worden aan de pilot. Het overgrote deel van de aanmeldingen komt uit de groep topsporters.”

Je aanmelden voor flexstuderen in Tilburg kan hier

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.