Denatuur

Ik ben altijd al dol geweest op mooie, diepzinnige uitspraken. De plekjes in mijn agenda’s van vroeger waar je eigenlijk aantekeningen in zou moeten maken over leuke uitjes met je vriendinnen, stonden bij mij volgeklad met inspirerende uitspraken over het leven. In mijn onderschriften op Neopets pronkten songteksten die ik mooi vond en mijn MSN onderschriften waren dé plek waar ik mijn favoriete mijmeringen over het leven naar mijn vriendinnen kon communiceren.

Mijn voorliefde voor mooie, diepzinnige uitspraken ben ik nog steeds niet kwijtgeraakt: ik verwerk het liefst een mooie quote in een paper als dat even kan, pronk op fora nog steeds met aanstellerige onderschriften en verstop stiekem een document met fijne zinnetjes op mijn laptop. Dit gedrag is waarschijnlijk de reden dat ik geïntrigeerd raakte door het beeldhouwwerk bij de uitgang van het Simon-gebouw. Dit kunstwerk is mij meer dan drie jaar lang compleet ontgaan, maar sprong mij nu in het oog, alsof iemand wist dat ik snakte naar nieuwe zin in mijn leven. Op het beeldhouwwerk pronkte namelijk een mooie quote over het leven: “Denatuur maakt de mens vrij.”

Mijn interesse was direct gewekt. Uitspraken over wat de mens vrij maakt, spreken mij altijd wel aan. Ik was vooral gebiologeerd door dat eerste woord: Denatuur. Ik had geen idee wat dit woord betekende, maar het klonk in ieder geval erg belangrijk en intellectueel. Terwijl ik mijn wandeling naar het perron vervolgde, speculeerde ik wat het woord zou betekenen.

Was het een term uit de universitaire wereld? Misschien het tegenovergestelde van plagiaat? Een hoge-piefenpositie binnen de universiteit? Een tot dusver onbekende term voor de lust naar kennis? Of was het misschien een politieke overweging? Had het iets te maken met tanden?… Ik speculeerde over de betekenis van het mysterieuze woord dat de sleutel tot de vrijheid beloofde te vormen. Eenmaal aangekomen bij de trein greep ik snel naar mijn telefoon en type het woord in in Google. Google had geen antwoorden voor mij, maar wel een suggestie:

Bedoelde u: “De natuur?”

Compleet gedesillusioneerd staarde ik naar mijn scherm. Het woord waar ik zo wanhopig naar op zoek was, het woord waaraan ik mijn vrijheid al mentaal had verbonden, bleek een leugen te zijn. “De natuur maakt de mens vrij”, typte ik verslagen in in Google, waarna Google mij beloonde met een foto van het betreffende kunstwerk.

Wat de mens vrij maakte volgens de spreker, was mij nu wel duidelijk, maar ergens was ik toch wel een beetje teleurgesteld.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.