De weg naar een succesvolle startup

Hoe doe je dat nou, als student een startup beginnen?

Een startup beginnen, dat is iets wat veel studenten wel zouden willen. Tilburg University moedigt het ook aan door prijzen voor startups uit te delen en ondernemerschap te ondersteunen. Maar de stap om daadwerkelijk in het diepe te springen, is vaak groot. Om de weg te wijzen, organiseert de Academic Business Club (ABC) van Tilburg University op 9 april het The Road-symposium. De organisatie en enkele student-ondernemers willen alvast een aantal belangrijkste tips verklappen in Univers.

Begin met een idee

Tom Vergeer, voorzitter van ABC, zegt dat inspiratie opdoen en je ideeën scherpen toch allereerst het belangrijkste is. En daarvoor moet je netwerken. ABC ondersteunt dit door jaarlijks evenementen te organiseren met gastsprekers en ervaringsdeskundigen: “En wij sluiten de avond altijd met een borrel, zodat jonge ondernemers kunnen netwerken”, zegt Vergeer, want van hen kan je nog het meeste leren: voorgangers die het kunstje al eerder voor elkaar kregen.

Pitchen

Behalve bij ABC kan je terecht bij Starterslift. Tijdens een intakegesprek kijken ze daar naar je idee, je doelgroep en je ambities. Karen Lanning van Starterslift benadrukt dat de drempel doelbewust laag is: “Iedereen met ambitie en een idee is welkom.” Je hoeft vooraf géén businessplan van 60 pagina’s schrijven. Tijdens het gesprek kan je plan vanzelf meer vaste vorm aannemen.

De volgende horde is je startup-idee presenteren aan de screeningscommissie. Het panel van deskundigen en ondernemers bepaalt op basis van je ambitie en je idee of je mag aansluiten bij het netwerk van Starterslift. Eenmaal aangenomen heb je de mogelijkheid om een kantoor te huren in het ondernemerscentrum van Starterslift. En dan val je met je neus in de boter, want dan kan je meteen gebruik maken van de pingpongtafel, een loungehoek en een Playstationruimte. Lanning: “We hebben bewust een speelse en informele sfeer gecreëerd, zodat de drempel laag ligt om met elkaar in gesprek te gaan. Wij denken dat jonge ondernemers veel van elkaar kunnen leren.” Zo lunchen de ondernemers elke dag samen om te praten over ideeën.

Groeien

Hier ontmoeten we Michael de Vries en Sander Berendsen, twee ondernemers die er nu resideren. De Vries heeft een limousine service, Splendeur genaamd. Berendsen heeft de webshop SB Supply. Sander: “Het fijne aan dit ‘broeinest’ is dat je van elkaars fouten en successen kan leren.” Michael: “Omdat er geen verschil tussen werk en privé is, kan je informeel met elkaar omgaan, dat is goed voor de creativiteit en de werksfeer.”

Hoe kwamen zij eigenlijk op hun idee? Vaak is dat omdat de jonge ondernemer zelf iets wilde kopen wat niet te krijgen viel. Michael vertelt dat hij in zijn studententijd eens een limo wilden huren met zijn vrienden. Al snel kwam hij er achter dat de limousinebranche gevuld was met prehistorische ogende, chagrijnige chauffeurs. “Dat kan ik beter”, dacht Michael. Vier jaar later is hij de op een na grootste limousineverhuurder van Nederland en verzorgt zijn bedrijf Splendeur meer dan zeshonderd ritten per jaar, waaronder voor Rabobank, Interpolis en Tele2. Michael heeft een helder doel voor ogen, hij wil op termijn tien bedrijven leiden: “ik ben nog nooit zo zeker geweest over wat ik wil in het leven.”

En soms ontstaat het idee gewoon doordat je bezig wilt zijn met wat iemand het leukste vindt om te doen. Berendsen studeerde International Business Administration, maar was al vanaf zijn zestiende bezig met zijn gadget webshop. Nu, zeven jaar na het behalen van zijn bachelor, is hij gevestigd in het ondernemerscentrum met zijn webshop voor gadgets, SB Supply. Intussen wordt zijn winkel door mensen in de hele wereld bezocht en is hij partner geworden van Bol.com.

Tijdens The Road Symposium in de Tilburgse schouwburg op 9 april komen meer ondernemers aan het woord met hun ervaringen, tips en trucs om zelf ondernemer te worden. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.