Kandidaten SAM schenden campagneregel

Op de eerste dag van de verkiezingsstrijd tussen de studentenfracties hebben kandidaten van fractie SAM een campagneregel overtreden. De kandidaten gebruikten mailinglijsten op Blackboard om stemoproepen te verspreiden, wat niet mag.

Rechtenstudenten, economiestudenten en studenten IBA kregen gisteren via verschillende vakpagina’s op Blackboard berichten in hun inbox, waarin ze werden opgeroepen om op fractie SAM te stemmen. De berichten waren verstuurd door kandidaten van SAM.

Volgens Daphne van Os, voorzitter van fractie SAM, wisten de kandidaten niet dat ze daarmee in strijd handelden met het verkiezingsreglement van de universiteit. “We vinden het heel vervelend, omdat het nooit de intentie is geweest om een regel te breken”, zegt ze. “We moedigen onze kandidaten aan om de fractie te promoten binnen hun eigen studie, bijvoorbeeld in Facebook-groepen, en daarbij is blijkbaar miscommunicatie ontstaan. Sommige kandidaten hebben gebruik gemaakt van Blackboard om hun medestudenten te bereiken, wat niet de bedoeling is. Heel ongelukkig, want ze wilden daarmee juist op een gerichte en inhoudelijke manier stemmen werven onder hun studiegenoten.”

Van Os benadrukt dat SAM direct actie heeft ondernomen toen de bestuursleden lucht kregen van de Blackboard-berichten. “We hebben de kandidaten meteen aangesproken en een rectificatie verstuurd waarin we studenten laten weten dat ze ook op Front en studentenfracties van de faculteitsraden kunnen stemmen.”

Geen sancties

De situatie werd ook gemeld bij het stembureau, zowel door een docent als door fractie Front. “We begrepen dat studenten een e-maillijst hadden gebruikt op Blackboard om campagne te voeren. Dat mag niet”, zegt Thijs Pieters, secretaris van het stembureau en coördinator van de verkiezingen. “De studenten in kwestie hebben dezelfde dag een rectificatie verstuurd. Omdat we geen enorme uitschieters zagen in de stemmen, is er voor ons geen aanleiding om te denken dat de verkiezingen zijn beïnvloed door de e-mails. Dus wat ons betreft is met de rectificatie de kous af.”

Naar alle waarschijnlijkheid zullen er geen sancties volgen voor SAM, aldus Pieters. “De enige maatregel die we zouden kunnen treffen, is het ongeldig verklaren van de verkiezingen. Dat is een heel zware maatregel, daarvan is op dit moment zeker geen sprake.”

Wijze les

Pieters wil het incident wel aangrijpen om volgend jaar nog betere afspraken te maken over de campagnevoering. “Dit kan een aanzwengelende mogelijkheid zijn om met elkaar te kijken hoe we de verkiezingen volgend jaar nog beter en studentvriendelijker kunnen inrichten.”

Daphne van Os hoopt ook op een constructief gesprek als het stof van de verkiezingsstrijd is neergedaald. “Onze fout was dat we heel erg hebben gefocust op de regels die we samen met Front en de faculteitsraden in het verkiezingsconvenant hebben vastgelegd. De regel die onze kandidaten hebben gebroken staat niet in het convenant, maar in het verkiezingsreglement van de universiteit. Daar hebben we te weinig aandacht voor gehad. Ik denk dat dat een wijze les is voor volgend jaar.”

Hypocriet

Luuk van der Pas, vice-voorzitter van fractie Front, noemt het een vervelende situatie. “Er is een verkiezingsregel overtreden. Het is gebeurd, we kunnen er nu niet veel meer aan doen. Maar het komt er wel op neer dat SAM stemmen heeft gewonnen op een oneerlijke manier.”

Van der Pas vindt het kwalijk dat SAM de campagneregels heeft geschonden, juist omdat SAM ‘het hardst roept’ dat de verkiezingen op een eerlijke en studentvriendelijke manier moeten verlopen. “Dan vind ik het wel een beetje hypocriet dat je je schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.