Medewerkersfracties: minder bureaucratie, meer onafhankelijk onderzoek

Medewerkersfracties: minder bureaucratie, meer onafhankelijk onderzoek

In de schaduw van de studentenpartijen Front en SAM strijden deze dagen ook twee medewerkersfracties voor zetels in de universiteitsraad. Waar staan de fracties Onafhankelijken en TiU International voor? En hoe winnen de fracties stemmen van medewerkers voor zich?

Opvallend is dat de partijprogramma’s van Onafhankelijken en TiU International gedeeltelijk overeenkomen maar tegelijkertijd ook veel verschillen kennen. Dit in tegenstelling tot Front en SAM, waar veel overeenkomsten in de programma’s zitten. Er valt dus wat te kiezen voor de medewerkers van Tilburg University.

Een duidelijke overeenkomst is dat beide medewerkersfracties onafhankelijk onderzoek hoog in het vaandel hebben staan. TiU International: “Onderzoek is de basis van wetenschappelijk onderwijs en maatschappelijke impact. Dat wordt te vaak vergeten. Ons college zet daar onvoldoende helder op in.”

Fractie TiU International spreekt in zijn partijprogramma direct de werknemers aan. Zo willen ze docenten gaan begeleiden in presenteren voor collegezalen. Daarnaast streeft International ook naar meer vrouwen in het bestuur en naar Engels als voertaal in memo’s en documenten. Ook Onafhankelijken bekommert zich om de werknemers: “Op dit moment is de werkdruk te hoog voor werknemers. Er lopen teveel campusbrede projecten tegelijkertijd. Daarin zouden faculteiten keuzes moeten kunnen maken. IT heeft het bijvoorbeeld op het moment al druk genoeg met de nieuwe privacywetgeving naast het invoeren van studentengegevens. Andere campusbrede projecten zouden daar even in de koelkast moeten kunnen.”

“Op dit moment is de werkdruk te hoog voor werknemers”

Toch staan bij Onafhankelijken vooral duurzaamheid en open acces duidelijk op de kaart: “De fractie Onafhankelijken juicht initiatieven om wetenschappelijke kennis beschikbaar te maken voor een ruim publiek toe.” Ook willen ze op termijn dat de campus C02-neutraal wordt en dat er in het restaurant meer vegetarische en veganistische gerechten op het menu komen.

Bureaucratie

Een andere overeenkomst tussen de partijen is hun afkeer van bureaucratie. “Administratieve processen dienen ter ondersteuning van medewerkers: ze zijn een middel en geen doel op zich”, staat er in het programma van Onafhankelijken. International zegt: “We proberen constant in de gaten te houden dat de universiteit niet verder verbureaucratiseerd.”

Een van de grootste successen van TiU International is het decentraliseren van de raad: “Er is de neiging, bij het college en ook bij sommige andere partijen in de Universiteitsraad, om heel veel centraal te regelen. Vaak is het echter beter om te zeggen: hoe een faculteit het regelt, dat maakt ons niet uit. We controleren alleen of ze kwaliteit leveren. Te vaak wordt vergeten dat de faculteiten onderling geen concurrenten zijn, het gaat om hun positie ten opzichte van andere faculteiten in Europa en daarbuiten. Dat inzicht blijven we continu uitdragen.”

We proberen constant in de gaten te houden dat de universiteit niet verder verbureaucratiseerd

Onafhankelijken boekte succes met de vertegenwoordiging van de raad: “Wij zijn trots dat we met onze partij ook promovendi vertegenwoordigen. Zo wordt deze groep zichtbaarder. Verder zijn onze voorstellen over het evenredig meegroeien van het personeel en campusfaciliteiten met de (groeiende) studentenaantallen overgenomen. De bedoeling is dat het zalentekort wordt opgelost en dat de student-werknemer ratio niet negatief zal veranderen”

Samenwerken

Gevraagd waar de partijen zich op dit moment hard voor maken, zegt TiU International: “We hebben een voorstel ingediend om de benoeming van decanen en vice-decanen transparanter te maken en de medezeggenschap meer invloed te geven. De reacties daarop waren positief, maar the proof of the pudding is in the eating. We zullen zien hoe het bij de eerstvolgende benoeming gaat.”

Onafhankelijken geeft als speerpunt: “Wij willen docenten graag voorzien van een loopbaan. Wat je nu ziet is dat een docent een BKO training komt volgen en dan, na drie tot vijf jaar, weer moet vertrekken. Dan zijn ze net op stoom en dan moeten ze weg. Op dit moment zit de campus op slot en krijgen nieuwe docenten bijna geen kans om een vast contract te krijgen.”

Tot slot werken beide partijen graag samen met de studentenfracties Front en SAM. TiU International: “Qua samenwerking is het uitstekend. Dat wil niet zeggen dat je het altijd eens bent, maar dat is ook alleen maar goed voor het debat.” Onafhankelijken: “De samenwerking is heel goed, we luisteren naar elkaar en ondersteunen elkaar omdat de personeelsbelangen en studentenbelangen vaak in elkaars verlengde liggen. Ook helpen we graag de nieuwe leden van de studentenfracties op gang komen in de raad.”

Klik HIER om online uw stem uit te brengen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.