Omvangrijk seksueel wangedrag aan Britse universiteiten

Omvangrijk seksueel wangedrag aan Britse universiteiten

Studenten aan Britse universiteiten maken zelden melding van seksueel wangedrag. Toch krijgt bijna de helft van de studenten te maken met ongepaste opmerkingen, seksuele toenaderingen of ongewenste aanrakingen door universiteitspersoneel. Dat blijkt uit het eerste landelijke onderzoek in het Verenigd Koninkrijk naar de ervaringen die studenten hebben met seksuele intimidatie door staf.

Bijna 2000 mannelijke en vrouwelijke (oud-)studenten werden ondervraagd. 41 procent van hen kreeg tijdens het volgen van een studie of een promotietraject aan een Britse universiteit te maken met seksueel wangedrag door personeel. In de meeste gevallen ging het om leden van de academische staf, niet om ondersteunend universiteitspersoneel.

Slechts 10 procent van de getroffen studenten diende een klacht in. Van de studenten die het wangedrag wél meldden, zegt 90 procent zich in de steek gelaten te voelen door de universiteit. Zij zeggen dat hun klacht door de universiteit werd weggewuifd of ontkend, of dat de universiteit het meldproces bemoeilijkte.

Uit het onderzoek, geleid door socioloog Anna Bull van de Universiteit van Portsmouth, blijkt dat masterstudenten en PhD-studenten het vaakst te maken krijgen met seksueel wangedrag door stafleden. Ook vrouwen en homoseksuele studenten zijn extra kwetsbaar.

Harde conclusies

De onderzoekers trekken harde conclusies. Ze stellen dat de universiteit voor veel studenten geen veilige omgeving is. Seksueel wangedrag aan universiteiten is een ‘institutioneel probleem’, dat structurele ongelijkheid en machtsmisbruik in de hand werkt.

Terwijl 80 procent van de studenten seksuele of romantische relaties tussen studenten en stafleden ongepast vindt, zo schrijven de onderzoekers, doen de meeste universiteiten weinig om grensvervagend en grensoverschrijdend gedrag te bestrijden. ‘Het zou niet aan studenten moeten zijn om te bedenken waar de grenzen liggen en die grenzen te bewaken.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.