Rechten pakt versnipperd aanstellingsbeleid aan

De manier waarop medewerkers bij rechten worden geworven en aangesteld wordt eenduidiger. Nu gaat elk departement nog zijn eigen gang, waardoor er te veel verschillen zijn binnen de faculteit. “Als mensen zich onderling gaan vergelijken, is dat vaak niet goed te verantwoorden”, stelt decaan Geert Vervaeke. Er komt daarom een proef met een vaste facultaire commissie die universitair (hoofd)docenten en hoogleraren op niveau 2 benoemt.

Het faculteitsbestuur wil het aannamebeleid meer uniform, doordacht en transparant maken. Volgens Vervaeke zorgt het huidige beleid ervoor dat mensen soms het gevoel hebben een ‘puppet on a string’ te zijn. “Mensen zijn het hart van onze universiteit. Daar moeten we goed voor zorgen”, stelde Vervaeke donderdag in de faculteitsraad van Tilburg Law School. Ook zijn er door die decentrale praktijk te veel hoogleraren aangesteld, waardoor de faculteit nu ‘topzwaar’ is. Bovendien wordt er bij de aanstelling van bijzonder hoogleraren soms ‘(externe) druk’ uitgeoefend om ‘flexibeler’ met criteria om te gaan.

De nieuwe ‘Appointment and Promotions Committee’, onder leiding van hoogleraar Han Somsen, gaat binnenkort van start, en blijft in elk geval tot en met augustus volgend jaar. Volgens het voorlopige plan heeft de commissie zeven vaste leden, waaronder een student, en een of twee wisselende adviseurs van het departement dat de vacature opent. De vernieuwing betekent dat departementen zelf een kleinere stem krijgen in de keuze van een kandidaat.

Goede match

Gerhard van der Schyff van de personeelsgeleding in de raad vroeg aandacht voor een ‘goede match’ tussen kandidaat en vakgroep. “Ik heb het zelf ook vaak nuttig gevonden om met een kandidaat discussie aan te gaan, om te zien hoe hij reageert op andere standpunten.” Van der Schyff is bang dat dat voor de nieuwe commissie lastiger is, omdat zij kandidaten moeten beoordelen buiten hun eigen vakgebied.

Volgens Vervaeke moeten departementen nu beter vooraf nadenken wat voor kandidaat ze nodig hebben, en dat opschrijven in de vacature. “We moeten met elkaar afspreken wat we een goede kandidaat vinden. Daar zijn generieke criteria voor te bedenken.” Volgens Vervaeke mag in elk geval geen rol spelen of collega’s het beter kunnen vinden ‘met Pietje of met Pukje’. “We zijn allemaal professionals, die met elkaar moeten kunnen werken.” Maar hij staat open voor ideeën om de inbreng van de vakgroepen te garanderen. “Dit is niet dichtgetimmerd, we kunnen de pilot werkenderwijs aanscherpen.”

De benoemingen van PhD’s en docenten blijven wel in handen van de departementen zelf. Voor wat betreft de benoemingen van hoogleraren op niveau 1 is een nieuw universitair beleid in de maak, dat TLS afwacht.

Redesign

De faculteitsraad sprak ook kort over het plan voor het ‘redesign’ van de faculteit, waarover de afgelopen maanden onrust is ontstaan. Het faculteitsbestuur wil het onderzoek centraliseren rond een beperkt aantal thema’s. Volgens Vervaeke is het nu aan de elf vakgroepvoorzitters om met elkaar in gesprek te gaan. “Ik heb wat geduwd, nu doe ik bewust een stapje achteruit”, zei Vervaeke. “De elf vakgroepen hebben allemaal gebouwd aan een identiteit. Aan sommigen vraag ik nu bijna: ‘hef u op’. Dat is een van de moelijkste dingen om te vragen. Maar ik merk dat er een sterke bereidheid is om een oplossing te zoeken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.