Hoe durft WOinActie meer geld te vragen?

In een opinie in De Groene Amsterdammer schrijft de Rotterdamse socioloog Willem Schinkel waarom hij niet meedoet aan WOinActie. Niet meer geld, maar een andere universiteit is nodig, stelt hij. In stevige woorden: “Hoe durven jullie simpelweg geld te vragen, alsof er verder niets mis is met de institutie waarvoor jullie geld vragen?”

Schinkel betoogt dat vooral het universitaire systeem zelf schuldig is aan de werkdruk van wetenschappers. Met geld is dat volgens hem niet op te lossen. Dan wordt vooral de universiteit groter, maar verandert er verder niets: “Jullie willen meer geld zodat je meer onderzoek kunt doen.” Het is volgens Schinkel de truc die iedereen die docent wordt toepast: “Fondsen werven zodat je zo snel mogelijk exact dat nauwelijks nog hoeft te zijn: docent, iemand die doceert”.

De universiteit is volgens Schinkel vooral een hierarchisch instituut van witte mannen, waar iedereen zijn eigen positie wil beschermen. Dat moet eerst veranderen, vindt hij. “We moeten niet meer geld voor deze universiteit willen; wij moeten deze universiteit niet meer willen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.