Tilburg University, de Allerbeste

Ik weet nog precies in welke collegezaal ik zat toen het werd besproken. Of besproken; benoemd is een betere omschrijving van hoe een van de fascinerendste zinnen uit de Grondwet werd behandeld in mijn tweedejaars college staatsrecht. Ik ken hem uit mijn hoofd. ‘De voorgaande leden zijn niet van toepassing op het maken van handelsreclame.’

De grondwet is misschien wel de meest geïnterpreteerde tekst in Nederland. Er zijn boeken geschreven over enkele zinnetjes, maar deze frase werd slechts begeleid door de uitleg dat reclame voor rookwaren of seksreclames verboden mogen worden: in zijn geheel of op bepaalde momenten. Desalniettemin mag iedere supermarkt zeggen dat hij de goedkoopste is en iedere ontbijtkoekfabrikant mag over zijn peperkoek zeggen dat die de lekkerste is, zonder dat ze beschuldigd kunnen worden van het verkondigen van onwaarheden, smaad en laster.

Beste algemene universiteit

Ik moest er deze week aan denken toen ik een tikfout maakte in mijn browser en niet op de site van de universiteit, maar bij de Google Resultaten van Tilburg University terecht kwam. Daar stond tot mijn verbazing als titel van het resultaat: Tilburg University – Beste Algemene Universiteit van Nederland.

“Neem nu de Rijksuniversiteit Groningen. Die noemt zich trots ‘Top 100 university’, ook al staat ze niet in alle grote rankings in de top 100”

Waar deze platte handelsreclame op gebaseerd is, blijft echter onduidelijk. Wat uitgebreider zoekwerk leidde me naar een artikel waarin de TiU zichzelf uitroept tot beste algemene universiteit van Nederland op basis van de Nationale Studentenenquête. De enige conclusie die daaruit getrokken kan worden is dat de Tilburgse studenten het meest tevreden zijn, maar ach.

Amateuristisch

Ik googelde wat verder en wat bleek? Andere universiteiten doen precies hetzelfde. Althans, sommige. Die in Rotterdam, Eindhoven en Maastricht hebben gewoon hun Engelstalige naam als titel van hun zoekresultaat. De UvA en Leiden doen het wat amateuristischer door achter hun naam ‘Startpagina’ en ‘Home’ te zetten, alsof ze hun internetsite nog met Frontpage 2000 hebben gebouwd.

Maar neem nu de Rijksuniversiteit Groningen. Die noemt zich trots ‘Top 100 university’, ook al staat ze niet in alle grote universitaire rankings in de top 100. De Universiteit Utrecht kan nog wel een lesje spatiegebruik gebruiken want die noemt zich ‘Internationale research universiteit’ en in Twente mogen ze zich ook nog even achter de oren krabben. Voor argeloze internetzoekers is namelijk onduidelijk wat er achter hun slogan ‘High Tech Human Touch’ moet komen. Daar staan namelijk slechts drie puntjes.

Verdrietig

Ik werd een beetje verdrietig van de gedachte dat er universitaire medewerkers zijn geweest die, niet weerhouden door enige drang naar onderbouwing of nuance, hebben zitten puzzelen met het maximaal aantal tekens dat je in de titel van een Google-resultaat mag zetten. De universiteit kennende is er bovendien eerst uitgebreid over vergaderd voordat men doorpakte.

Mocht de uitkomst van de studentenenquête nu volgend jaar tegenvallen, heb ik vast een tip. Vervang ‘Beste Algemene Universiteit van Nederland’ gewoon door ‘de allerbeste’. Dan kunnen al die medewerkers gewoon weer iets nuttigs gaan doen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.