Criminelen ronselen studenten voor xtc-labs

Criminelen ronselen steeds vaker studenten scheikunde en chemie om te komen werken in illegale xtc-labs. Ze schrijven zich zelfs in voor dergelijke studies om op die manier met studenten in contact te komen.Dat zegt Arend van Hout, burgemeester van Westervoort in De Gelderlander. Volgens hem is er bijna geen schooldirecteur te vinden die het verschijnsel niet kent.

Het lijkt de ideale bijbaan. Je krijgt een busje van de zaak en rijdt daarmee eens per week naar Turnhout op en neer. Het enige wat je hoeft te doen is de pakketjes, die al voor je zijn ingeladen, bij het juiste adres af te leveren.Daarmee kunnen studenten al snel vijf- à zeshonderd euro verdienen, meent hoogleraar Pieter Tops. Hij deed onderzoek naar de productie van en handel in synthetische drugs in Nederland. Het is dan ook erg verleidelijk voor studenten als hen op de campus, of zelfs tijdens college, een aanbod wordt gedaan.

Studenten scheikunde en chemie zijn interessanter voor criminelen. Met hun kennis kunnen ze namelijk aan de slag in een xtc-lab. Zulke labs zijn volstrekt illegaal, maar noodzaak als je erbij stilstaat dat xtc een van de meest gebruikte partydrugs van Nederland is. In totaal gaat het volgens burgemeester Van Hout om ongeveer 126 duizend scholieren en studenten die in Gelderland door criminelen benaderd zijn.

Lespakketten

Hoewel de Nijmeegse Radbouduniversiteit en de Hogeschool Arnhem Nijmegen geen aanwijzingen hebben dat studenten benaderd zijn door criminelen, kunnen ze het naar eigen zeggen ook niet uitsluiten. “Het gaat om iets dat illegaal is, dus daar praat je niet over,” merkt Anna Bleeck op in De Gelderlander. Zij is bestuurslid van de scheikundestudievereniging Sigma.

Er komen lespakketten, waarmee studenten worden gewezen op de gevaren op het moment dat zij met criminelen in zee gaan. Van Hout: “Het probleem is: zit je er eenmaal in, dan kom je er moeilijk meer uit.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.