Dankzij robots kunnen vissen en bijen met elkaar praten

Dankzij robots kunnen vissen en bijen met elkaar praten

Vind je vissen leuk, maar wil je dat ze wat meer op bijen lijken? Of ben je juist dol op bijen, maar zou je willen dat ze wat vissiger zijn? Met de hulp van robots hebben onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne dit eindelijk voor elkaar gekregen.

De Zwitserse onderzoekers werken al jaren samen met onderzoeksgroepen van andere universiteiten aan robots die met dieren communiceren. Bijvoorbeeld met kakkerlakken en kuikens. En twee jaar geleden lieten ze al met succes een robot infiltreren bij een school zebravisjes. Die imiteerde de vissen en leerde zo te communiceren en ze uiteindelijk zelfs te beïnvloeden.

Dit keer hebben ze er nog een stapje bovenop gedaan, zegt onderzoeker Frank Bonnet. Via robots communiceerden de vissen in het lab in Lausanne met bijen in een laboratorium honderden kilometers verderop in Oostenrijk, bij de Karl-Franzens Universität in Graz. De signalen die de bijen uitzonden werden opgevangen, doorgestuurd en vertaald naar signalen voor de vissen en andersom.

Volgens de onderzoekers communiceerden de zebravissen en de insecten in het begin nog wat chaotisch, maar na 25 minuten waren beide groepen gesynchroniseerd. “De verschillende soorten begonnen zelfs karakteristieke gedragingen van elkaar over te nemen”, stelt Bonnet. “De bijen werden wat minder rusteloos en zwermden wat minder samen dan gebruikelijk en de vissen begonnen meer samen te groepen dan ze anders zouden doen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.