Tilburg University blijft achter op gebied van duurzaamheid

Tilburg University blijft achter op gebied van duurzaamheid

Het studentennetwerk voor duurzaamheid in het hoger onderwijs, Studenten voor morgen, reikte afgelopen vrijdag voor de zevende keer de SustainaBul uit. Van de tien deelnemende universiteiten eindigde Tilburg University op de laagste plaats.

Tien universiteiten en acht hogescholen werden beoordeeld op de thema’s onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en ‘integrale benadering’. De instellingen vulden een vragenlijst in waarna de studenten punten gaven op grond van de antwoorden en bewijsstukken. 

Bron: Studenten voor morgen

Bron: Studenten voor morgen

Met een dertiende plek op de ranglijst is Tilburg University dit jaar de minst duurzame universiteit. De Wageningen Universiteit is opnieuw bekroond tot duurzaamste instelling van het Nederlands hoger onderwijs; vorig jaar pakte de WUR na vijf jaar goud nog zilver. Op de voet volgt de Hogeschool Van Hall Larenstein, die de derde plaats van vorig jaar inruilt voor de tweede. Het brons is voor de TU Eindhoven, die in 2018 nog de meeste punten scoorde. 

Leren

Toch ging de TU Eindhoven met de SustainaBul van 2019 naar huis. Die werd dit jaar namelijk niet uitgereikt aan de duurzaamste instelling van de ranglijst, maar aan de hogeschool of universiteit met de beste ‘best practice’. Op verzoek van de instellingen is er nu meer aandacht voor het delen van kennis. “Ze hebben veel energie om van elkaar te leren”, zegt Shanice Campbell van Studenten voor morgen. De TU kreeg veel lof voor het onderzoek naar het gebruik van ijzerpoeder als alternatieve, circulaire brandstof zonder CO2-uitstoot.

Dit jaar deden er achttien instellingen aan de ranking mee. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen negen universiteiten en vier hogescholen de vragenlijst invulden. “De vragenlijst is opgeschoond en de onveranderde antwoorden kunnen instellingen nu gemakkelijk kopiëren van vorig jaar”, is Campbells verklaring. 

Keurmerk

Ook overweegt Studenten voor morgen om de ranglijst om te vormen naar een keurmerk dat eens in de drie jaar wordt verleend. “Instellingen hebben zo langer de tijd om te verduurzamen”, zegt Campbell. Het studentennetwerk wil daarnaast wel ieder jaar de best practices blijven beoordelen. 

HOP, Inge Schouten

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.