Wanneer kunnen de deuren op de campus weer open?

Tijdens de faculteitsraad van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) werd vooruitgeblikt op het collegejaar 2020-2021. Hoe ziet het onderwijs er na de zomer uit? En kunnen de deuren op de campus al eerder open?

Beeld Jack Tummers

Beeld Jack Tummers

“Er zijn twee onzekerheden,” zei vice-decaan onderwijs Seger Breugelmans. “Eén is de toegang tot de campus.” Blijft de campus helemaal dicht? Er wordt aan de universiteit nagedacht over het openstellen van studiefaciliteiten voor studenten die thuis echt geen geschikte plek hebben om te studeren, mogelijk kan dit al in mei. Dit zei faculteitsdirecteur Hans-Georg van Liempd. “Hierover zijn we in discussie. Sommige universiteiten laten al studenten toe op de campus.”

Ook hangt de vraag in de lucht of sommige medewerkers weer (deels) op de campus kunnen werken. Er wordt gewerkt aan zo’n scenario, zei Van Liempd. Maar het hangt er voorlopig vanaf in hoeverre de overheid de maatregelen de komende weken verder versoepelt.

De tweede onzekerheid is volgens Breugelmans de instroom van studenten. “Komen ze of komen ze niet?” Vooralsnog lijkt het erop dat er, in heel Nederland, minder internationals bij zullen komen. Dit heeft onder andere te maken met onduidelijkheid over de staat van het onderwijs na de zomer, en die onzekerheid raakt ook Nederlandse studenten.

Scenario’s

“Er zijn verschillende scenario’s,” zei Breugelmans. Het collegejaar 2020-2021 kan er een van anderhalve meter afstand worden, de universiteit kan in complete lockdown zijn, of wellicht kan de universiteit weer open. Het is nog koffiedik kijken. 

Het is volgens Breugelmans belangrijk onzekerheid weg te nemen, zodat studenten de universiteit niet onnodig links laten liggen. “Veel studenten hebben interesse in onze onderwijsprogramma’s. Als we beloven dat ze hoe dan ook kunnen starten, helpt dat ze bij hun keuze.”

Het is een kwestie van anticiperen. “We moeten docenten vragen om lessen zo voor te bereiden dat het offline kan, maar online als het moet.” Een hybride vorm is zelfs denkbaar, online én offline onderwijs.

De tijden zijn veranderd

Online onderwijs zal een belangrijke rol blijven spelen, zelfs nadat de coronacrisis bezworen is. “De tijden zijn veranderd,” zei Breugelmans. “Deze crisis zal gevolgen hebben voor hoe we het onderwijs in de toekomst aanpakken.” Ook als de collegezalen weer allemaal open kunnen, gaan digitale middelen meer ingezet worden.

Maar eerst is er nog een slag te slaan bij de ondersteuning van het online onderwijs, onder andere op technisch vlak. “Daar willen we komend academisch jaar in investeren,” besluit decaan Jantine Schuit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.