1972 03 24

Opnieuw impasse in studentensport
Schermutselingen rond struktuur
Berichtten wij in het Hogeschoolblad van 24 september 1971, dat in het gevecht om een nieuwe sportstruktuiu” het interim-bestuur van Pendragon zijn aktiviteiten – behoudens de lopende zaken – zou opschorten in afwach- ting van een hernieuwd overleg tussen de Stichting Nostrorum Sanitas en de Studenten Sport Kommissie ter realisering van een definitieve struktuur, thans kunnen we niet anders dan melding maken van een nieuwe reeks wapenfeiten toegevoegd aan deze reeds jarenlang slepende kwestie, en kulminerend in een volledige staking van het Pendragon- bestuur per 6 maart jL
Aanvankelijk sukses
Toen het Pendragon-bestuur in sep- tember van het vorig jaar spijkers met koppen sloeg had zulks in eer- ste instantie het beoogde effekt: het overleg tussen de Stichting en de Studenten Sport Kommissie kwam aanstonds op gang en daarmee het reëel funktioneren van laatstge- noemde. In de Studenten Sport Kom- missie waren studenten, sportleraren en konciërges van de sporthal ver- tegenwoordigd; tevens hadden zit- ting de hoofdsportleider en de ad- ministrateur van de Stichting Nos- trorum Sanitas, terwijl een student- lid (sport) van de Stichting als voorzitter fungeerde. De heer Da- niels was aangetrokken als juri- disch adviseur.
Koncept struktuur
Allereerst kwam in de kommissie
een koncept op tafel, dat in het ver-
lengde van de stroom van struktuur-
nota’s van de afgelopen jaren door
enkele leden en de juridisch advi-
seur was opgesteld. In de vergade-
ringen over dit koncept werden de
nodige amenderingen aangebracht
en kon, uitgezonderd de hoofdsport-
leider die tegen stemde en sport-
leraar Siebrand die zich van stem-
ming onthield, iedereen zich met de
voorgestelde struktuur verenigen.
De kern van het standpimt van de
hoofdsportleider wordt aangeduid die voor ons als hogeschool gelden
Psychologie-Studenten afgekoeld
De psychologie-studenten hebben geprotesteerd tegen een volgens hen te zware studielast. De geplande werkweek van 40 a 45 uur is inmiddels tot 53 uur uitgelopen. Overleg met docenten leidde tot het schrappen van een deel van het statistiek- pakket Volgens Stouthard geen konsessie aan de studenten, maar het gevolg van een ontdekte doublure in het programma. Met andere vakgroepen wordt nog over- legd. „En als het een beetje mee zit krijgen we met Pasen een week vrij.”
in de notulen van de kommissiever- gadering van 29 december 1971, waarin de hoofdsportleider het door de overige kommissieleden gedeel- de beginsel „voor studenten, door studenten” afwees.
Op 24 januari bracht de Studenten Sport Kommissie verslag uit aan het bestuur van de Stichting Nostrorum
zoveel mogelijk ook dienen te wor- den doorgeschoven naar de fakultei- ten en diensten”.
De herverdeling betekent, dat de volgende aantallen personeelsplaat- sen nog bezet kunnen worden: buro hogeschool en techn. diensten 3,0; bibl. 0,0; buro studentenvoorz. 1,2; rekencentrum 2,5; ekon. fak. 3,3; sub-
Sanitas, dat op 7 februari het voor- stel van de kommissie zou bespre- ken, waarbij overigens het zou gaan om een „vóór” of „tegen” zonder een recht van amendement toe te passen. Intussen wendden zich nog een drietal part-time-sportleraren en de hoofdsportleraar buiten de Stu- denten Sport Kommissie om tot de stichting met een nota, waarin men zich afzette tegen het voorstel van de kommissie. In de stichtingsvergade- ring van 7 en 10 februari werd het voorstel van de kommissie in het
(vervolg op pagina 2)
Personeelsplaatsen opnieuw verdeeld
De gevolgen van de ministeriële brief aan de KH d.d. 8 maart jl. (zie THB 13), waarin de personeelslasten voor 1972 definitief werden vastgesteld, zijn op 16 maart in de Hogeschoolraad besproken. Het KoUege van Bestuur kwam ter vergadering met een voorstel tot herverdeling van de personeels- plaatsen. Dit voorstel is daags daarna behandeld in de „technische begro- tingskommissie” en op grond van de adviezen van deze kommissie heeft het Kollege van Bestuur tesamen met de „begrotingskommissie” van de Hogeschoolraad eergisteren tot een herverdeling van de personeelsplaatsen besloten.
in dit nummer o.a.:
Verklaring van een ex-studentlid van een „demokratische raad” (p. 2)
KSB stelt geen kandidaten (p. 3) Ingebruikname nieuwbouw (p. 4)
Advies evaluatiekommissie studentenkafee (p. 4)
thb 14-24 maart 1972 Terschijnt tweewekel^ks
Uitgangspunt bij deze herverdeling was, aldus de voorzitter van het Kol- lege van Bestuur, „dat alle normen
fak. soc.kult. ws. 1,0; sub-fak. psych. 26,4; jur. fak. 3,5; ORC en taaldocen- ten 2,0.
Bij deze herverdeling omvat het nie- we budget 1972 in totaal 451,3 perso- neelsplaatsen. Per 1 maart jl. waren hiervan 408,4 plaatsen bezet.
In aanvulling op deze herverdeling besloot het KvB om in augustus de bezetting nogmaals kritisch te be- zien. Mochten er dan nog toegewezen plaatsen blijken te zijn, dan zullen deze opnieuw worden verdeeld. C.Br.
tilburgs hogeschoolblad
jaargang 9 – nr. 14-24 maart 1972
tweewekelijks verschijnend officieel orgaan van de katholieke hogeschool tilburg – redaktie: gerard van den heuvel – vaste medewerkers: cees brinkhulzen en frans godfroy – adviseur: g. noë – akwisitie: a.j. brekelmans – fotograaf: persburo rien siers, tilburg – cartoonist: Willem franken – druk: grafische kunstinrichting j . j . a. van der wee nv, tilburg – kopij: het volgend nummer van het thb verschijnt op 7 april; de inzendtermijn van alle kopij voor dit nummer sluit op 31 maart om 11.00 uur.
redaktie-adres: hogeschoollaan 225, tilburg, telefoon 69111, toestel 2277, kamer psy 114.
vervolg van pag. 1 : „Impasse sport”
stichtingsbestuur behandeld. On- danks de afspraken zich te onthou- den van amenderingen werd aan de Studenten Sport Kommissie verzocht het voorstel o p enige bijkomstige punten te wijzigen.
De stemming zou in de stichtings- vergadering van 6 maart aan de orde zijn. In een voorlopige opinie- peiUng bleek echter al, dat twee bestuursleden tegen waren, vier vóór
Wordt de fakulteitsraad een personeelsraad ?
Verklaring ex-lid „demoliratische raad”
Met ingang van 13 maart 1972 heb ik me teruggetrokken uit de studieraad van de ekonomische fakulteit. Deze raad dient als voorloper van de fakul- teitsraad en heeft alle bevoegdheden van de oude fakulteit gedelegeerd gekregen. Na één jaar van dit orgaan lid te zijn geweest is mij duidelijk geworden dat de oude machtsverhoudingen binnen de fakulteit in wezen niet veranderd 2ajn. Door langer van de studieraad Ud te blijven zou ik de daar genomen beslissingen bleven omhangen met de schijn van demokratie.
gemoet te komen door voor de der- dejaarsstudenten een van de twee skripties te laten vervallen (een tot de kompetentie van de raad beho- rende maatregel) werd dan ook met de grootst mogelijke meerderheid aangenomen.
Voor de heer Broekhof was dit even wel de aanleiding om zijn lidmaat- schap van de Studieraad op te zeg- gen, aangezien hij deze kwestie ak een testcase wilde beschouwen voor
en één zich nog onthiEid van een uitspraak.
Het voorstel leek goede kansen te hebben, zij het dan niet met alge- mene stemmen v a n h e t stichtings- bestuur vóór. De kommissie bracht een aantal van de door het stich- tingsbestuur voorgestelde wijzigin- gen aan.
Maar… op 6 maart werd het struk- tuurvoorstel in de stichting verwor- pen, nadat enkele leden van hetbe- stuur waren omgezwaaid en de stu- dentleden als enige voorstanders overbleven. De zoveelste impasse in de Tilburgse Studentensport, waarin de situatie eigenlijk al vanaf 1968 niet meer genormaliseerd is, was een feit. De Studenten Sport Kommissie kan na een half jaar vergeefs struk- tureren met lege handen naar huis gaan en het interimbestuur van Pen- dragon is uit protest voor onbepaal- de tijd in volledige staking gegaan. Zij zullen waarschijnlijk geen van allen voorlopig nog brieven willen
F.G.
Naschrift
Naar aanleiding van de hierbij afge- drukte verklaring verstrekte de heer W. de Boer, sekretaris van de Stu- dieraad van de Ekonomische Fakul- teit ons de volgende informatie.
De problematiek die hier akuut is geworden maakt deel uit van een komplex van vragen die in de af- gelopen tijd zijn gerezen naar aan- leiding van het nieuwe kandidaats- programma dat twee jaar geleden van start is gegaan. De beide hoofd- vakken algemene ekonomie en be- drijf sekonomie kennen in het nieuwe programma een tweejarige kursus (voorheen eenjarig). Voor de behan- deling van de stof is gekozen voor het bloksysteem. Het aantal keuze- vakken werd teruggebracht van drie naar twee en er werd een ge- heel nieuwe examen/tentamenrege- ling geïntroduceerd. Verder werd ondermeer voor de bedrijf sekonomie de inhoud van enkele programma- onderdelen ingrijpend gewijzigd. De vroegere eis dat in de kandidaats- studie twee skripties van voldoende niveau worden geschreven, bleef ge- handhaafd.
schrijven of ontvangen „met vrien- delijke sportgroeten”.
In dit ene jaar is gebleken dat wat marginale oplossingen buiten het Binnenkort zal een kommissie „Ge
de fundamentele punten betreft de werkelijke probleem om toch vooral
de autonome positie v a n d e betreffen- de hoogleraar niet aan te tasten. De studieraad degradeert zichtzelf hier- mee tot ’n personeelsraad, die slechts kan (wil) praten over verschuiven
staande machtsverhoudingen. Voor een vertegenwoordigend lichaam als dit moet ik bedanken, aangezien ik de beslissingen van deze raad als stu- dent niet k a n verantwoorden tegen- over de grote groep van studenten. Voor de toekomst verwacht ik niet dat de dan gekozen fakulteitsraad beter zal funktioneren.
Cees Broekhof, derdejaars
Het probleem werd echter akuut toen prof. Goldschmidt, die voor de bedrij fsekonomie het vierde en laat- ste blok verzorgt, ongeveer een maand nadat zijn blok was gestart met een literatuurlijst kwam die in de ogen van de studenten veel te veel omvattend was.
Deze lijst zou de (toch al overbe- laste) studenten nog meer moeilijk- heden bezorgen.
In het tussen de hoogleraar en de studenten gerezen konflikt konden de partijen elkaar niet vinden, zelfi niet op een kompromisvoorstel van de kant van prof. Goldschmidt.
Wel besloten de partijen het konflikt voor te leggen aan de Studieraad met het verzoek hierover een uit- spraak te doen.
De studieraad vroeg zich af of zij bevoegd en in staat was om een uit- spraak te doen over de vraag of de door prof. Goldschmidt voorgeschre- ven literatuurlijst al dan niet te zwaar zou zijn; met andere woorden of zij regels kon stellen met betrek- king tot inhoud, omvang en niveau van een onderdeel. Vele leden van de raad achtten het onverstandig hierover nu een uitspraak te doen daar de verhouding van de vakgroe- pen tot de fakulteitsraad juist door de fakulteitsraad in wording zou
organiseerd Overleg” haar werk-
zaamheden beginnen. De kommissie,
die officieel heet „kommissie van
overleg inzake arbeidsvoorwaarden”,
is in de vorige aflevering van het
hoogleraren en de wetenschappelijke
staf de macht aan zich houden. Er
wordt niet geduld d a t studenten hier
iets van trachten af te doen. Nog
steeds is de autonomie van de hoog-
leraren onaangetast en worden even-
tuele breekpunten bij voorbaat in zonder iets te willen doen aan de be-
overleg m e t docenten zonder studen- ten geregeld. Verschillende keren is dit reeds voorgekomen, maar in het konflikt tussen d e derdejaars-studen- ten en de heer Goldschmidt was het wel bijzonder duidelijk. Ondanks de duidelijk te zware eisen van deze hoogleraar zoekt de studieraad, die erkent dat de eisen te zwaar zijn
(althans de hoogleraren en weten- schappelijke medewerkers), slechts
volgt samengesteld.
Voor de hoogleraren en lektoren de heren J. Coopmans en L. Stassen
(plaatsvervangers Th. van der Klun- dert en Ph. Stouthard).
Voor de wetenschappelijke staf:
de heren R. Bos, J. Daniels en G. Vroom (plaatsvervangers J. Horsten, M. van de Mortel en C. Brinkhuizen, deze laatste vertegenwoordigt student-assistenten).
Voor de ATG:
mevrouw H. Huijben-van der Aa en de heren M. van den Akker, H. Brei mer, C. Verkoulen en E. Wayen
(plaatsvervangers de heren M. Le- jeune, J. Schoenmakers, M. van Stelt, M. Jansen en M. Poos).
Ook ATG akkoord
met georganiseerd
overleg
Op maandag 13 meiart heeft ook de ATG zich in een vijftien minuten durende vergadering akkoord ver- klaard met het rapport van de werk- groep georganiseerd overleg.
De A TG heeft bij die gelegenheid ook reeds haar vertegenwoordigers aangewezen (zie elders in dit num- mer). Echte problemen zijn in deze vergadering verder niet behandeld, tenzij de vraag waarom in het hui- dige tien mensen tellende ATG-be- stuur geen dames zitting hebben. Wel werd er nog eens duidelijk de aandacht op gevestigd dat het ATG- leden vrijstaat in het vervolg de ver- gaderingen bij te wonen van de ATG-vertegenwoordigers in de Ho- geschoolraad. Deze hebben plaats op elke woensdag voorafgaande aan een Hogeschoolraadsvergadering (de eerstvolgende dus op woensdag 29 maart) te 16.30 u u r in kamer 46.
Het nieuwe bestuur bestaat uit:
Vele studenten zijn van oordeel dat
de gestelde eisen in vergelijking met
het oude programma (te) zwaar zijn.
Een andere vraag is in hoeverre de moeten worden geregeld.
eis van twee te schrijven skripties De raad sprak zich hierover dan ook verenigbaar is met de blokstudie. niet uit, temeer omdat vele leden Naar aanleiding van het bericht Het meerendeel van de studenten tevens van oordeel waren dat de
dat geen ruimte op de mededelin- heeft aan deze eis dan ook nog niet door introduktie van een nieuw pro-
genborden beschikbaar is voor de kunnen voldoen. Verder blijkt een gramma gerezen moeilijkheden, on-
notulen van de Stichting Nostrorum aantal studenten moeilijkheden te dermeer blijkend uit tijdnood in het J. Pijnenburg (REC)-, Sanitas heeft het stakende Pendra- ondervinden bij het examen/tenta- laatste semester, niet moeten wor- H. Ausums (BIB); gon-bestuur zijn mededelingenbord menprogramma. De betrokken do- den gekorrigeerd door het terug- M. van Esch (BTZ);
aan de stichting ter beschikking ge- centen hadden daarom dan ook al schroeven van de voor het laatste A. van den Boer (BTZ); steld. het voornemen zich gezamenlijk programma-onderdeel gestelde eisen. M. Lejeune (CIV);
THB uitgebreid besproken. Voor zo- van examendata en kollege-uren, ver nu bekend, is de kommissie
hierover te bezinnen. Het voorstel om aan de tijdnood te- N. Willemsen (PS).
de waarde van de nieuwe
struktuw
Georganiseerd overleg
A. van Helderen (STU), voorzitter, C. de W it (FIN), sekretaris;
A. van Elsdingen (BSA)-,
M. van de Akker (EF);
openbare les Mevr.Rood-deBoer
Mevrouw M. Rood-de Boer sprak ter gelegenheid van de aanvaarding van haar benoeming tot buitengewoon lektor in het kinderrecht en kinder- bescherming bij de fakulteit der rechtsgeleerdheid van de Katholieke Hoge- school Tilburg, op donderdag 9 maart 1972 om 16.00 uur in de aula een openbare les uit.
mei aanstaande te doen realiseren. Het stafkonvent heeft zich onder voorbehoud akkoord verklaard met de rechtspositieregeling en het be- gin van een georganiseerd overleg. Het konventsbestuur blijft deze re- geling overigens als een tijdelijke zaak beschouwen, omdat de daarin voorkomende bepalingen niet voor alle categorieën personeelsleden ge- lijk zijn. Een nieuwe rijksregeling is op dit ogenblik in de maak. De ver- wachting is dat die in de toekomst door de hogeschool zal worden over- genomen.
De Brauw shell toch zijn zin krijgen.
KSB stelt geen kandidaten
De Kommunistische Studentenbond IML) heeft in het maartnummer van haar blad de „Rode Studentenpers” (RSP) een uitvoerig artikel gewijd aan het KSB-standpunt ten aanzien van de komende verkiezingen van de fakulteitsraden. De KSB zal voor deze verkiezingen geen kandidaten
stellen.
In een toelichting stelt de RSP, dat het er om gaat de studenten te mobi- liseren op basis van hun inzicht in de eigen positie in de kapitalistische maatschappij, waarbij het voornaam- ste aspekt de inhoud van de studie is, welke in dienst staat van de heer- sende klassen.
„Het al dan niet deelnemen van de
KSB aan de radenverkiezingen kan
slechts worden gezien in het kader
van de strijd tegen de burgerlijke ging: „Ik heb van mijn leven nog niet wetenschap en voor de studie in zo’n buitensporige prijsopdrijving meege- dienst van het volk, dat wil zeggen maakt. Een dergelijke prijsopdrijving zou in het kader van het werk van de niet akseptabel moeten zijn voor een KSB onder de massa van de stu- minister van Economische Zaken die
Demeeste jeugdrecht-literatuur ver- toont aldus mevrouw Rood een sterk doelmatigheidskarakter; a a n rechts- theorie wordt over het algemeen minder aandacht besteed.
In de openbare les van mevrouw Rood is een eerste poging gedaan specifieke kenmerken weer te geven met betrekking tot de rechtsvorming en de rechtsvinding in het jeugd- recht.
Voor wat de rechtsvorming betreft, dus de wijze waarop de wetgever tot wetgeving komt, merkt zij op, dat deze geleidelijk tot stand komt, nooit plotseling of overrompelend. Bovendien moet in de laatste jaren de rechtsvormende invloed van de burgers, de „grassroots” niet worden onderschat.
Aan de rechtsvinding in het jeugd-
recht, dus aan de wijze waarop de
verlate aanstelling van mevrouw Rood in oktober 1971 hebben de dok- toraalstudenten in de Sociale Fakul- teit dit vak niet meer tijdig kimnen kiezen, hoewel de verwachting is dat onder de derdejaars-studenten er ruime belangstelling voor bestaat. Mevrouw Rood is voornemens in september met een volwaardige kur- sus van twee jaar voor de Sociologie- studenten te starten, zodat later dit keuze-vak door hen ook als afstu- deervak kan worden gedaan.
Stafkonvent blijft nog even
In het ontwerp voor een nieuw bestuurs- reglement van de Universiteitsraad van de VU is een voorstel gedaan tot de in- stelling van een „Raad voor Studenten- voorzieningen” (RSV). In die RSV zou het beleid met betrekking tot studenten- voorzieningen voortaan als een geheel bepaald moeten worden, met name ten aanzien van huisvesting, kamerbemidde- ling, verzekering, sport, kuituur, finan- ciële belangenbehartiging, studentenpsy- chologen en -artsen. Bovendien zou deze RSV ook de begroting voor al deze fa- cetten moeten samenstellen en als be- langenbehartiger bij de universiteitsraad op moeten treden.
Volgens Het Parool doen in het bisdom Roermond tal van geruchten de ronde omtrent de naast mgr. J. Gijsen te be- noemen vikaris-generaal. Een van de kan- didaten zou dr. i. Gelissen zijn (oud- studentenpastoor in Tilburg en momen- teel pastoor in Geysteren).
Prof. mr. F. A. M. Alting von Geusau verblijft op dit ogenblik aan het Massa- chusetts Institute of Technology. Het be- langrijkste deel van zijn werk daar als gasthoogleraar speelt zich af binnen het Center for International Studies en het Political Science Department. In een uit- voerige brief aan de bestuursorganen en leden van de wetenschappelijke staf van de Katholieke Hogeschool doet hij tus- sentijds verslag van zijn bevindingen. Hij besluit zijn brief met de volgende woor- den: „waar de openbare berichtgeving in Nederland over Amerika zozeer de nadruk legt op de problemen, het geweld en Vietnam-reële problemen – is het mis- schien goed te weten, dat mijn ervaringen en indrukken eveneens wijzen op een eindere realiteit, die hier ook de moeite waard is”. ^
zichzelf respekteert Geen enkele andere groep wordt op zo’n manier getroffen, en juist déze groep staat ekonomisch zeer
rechter tot zijn oordeel komt, zitten
zeker specifieke kanten verbonden. Tijdens de laatstgehouden vergade- schoolburokratie gebruikt worden
De rechter, die uitspraak moet doen ring van het stafkonvent op donder- om bepaalde maatregelen door te in een jeugdrecht-zaak zal vrijwel dag 9 maart heeft het stafkonvent voeren”. Dat de KSB thans geen
altijd rekening houden met de ad- met grote meerderheid besloten zich-
viezen en de voorlichting die hij zelf nog niet op te heffen, ondanks
verkregen heeft van anderen, niet- juristen. Dit kan tot gevolg hebben dat de rechtsvinding in het jeugd- recht een extra dimensie vertoont en dat deze rechtsvinding tot stand komt op verschillende niveaus.
Ook docente insociale fakulteit
Mevrouw mr. M. Rood-de Boer zal niet alleen in de Juridische Fakul- teit het kinderrecht doceren, maar zal daarnaast ook in de Sociale Fa- kulteit dit vak geven, al staat daar dan meer het funktioneren van de kinderbescherming als institutie cen- traal. In de Sociale Fakulteit is dit vak opgenomen als keuzevak in de doktoraalspecialisatie Sociologie v a n het Sociale en Kulturele Welzijn, omdat het zich met dit afstudeervak goed laat kombineren. Door de wat
het feit dat de wet slechts één ge- leding wetenschappelijk korps kent. Het stafkonvent was van oordeel dat de eenheid van het wetenschappelijk korps zo die dan formeel reeds ge- regeld is, materieel nog lang niet ge- stalte heeft gekregen. De door de heer I. van Kooten ingediende motie vroeg om kontinuering van het staf- konvent totdat waarborgen zouden zijn geschapen dat de belangen van
stafleden blijvend zullen zijn behar-
tigd. Voorts was het konvent van dering het onderwerp „trimmen
oordeel dat een nog bestaand staf- konvent een goede voedingsbodem zou kunnen zijn voor de gesprekken over de eenheid van het wetenschap- pelijk korps die er in de toekomst nog veel zullen volgen. Er is zelfs rekening gehouden met de mogelijk- heid dat er nog een nieuw bestuur zal worden geformeerd, als het hui- dige bestuur er niet in zal slagen om de gevraagde waarborgen voor
onder werktijd” op de agenda ge- plaatst te krijgen; zorg vervolgens dat de diskussie daarover minstens een half uur duurt; besluit dan de diskussie met de verzuchting: hadden we dit half uur maar getrimd.
Een andere mogeUjkheid is de reken- centrumvergadering in een veraf ge- legen gebouw te plannen en je er in gestrekte draf naar toe begeven.
denten”.
De KSB ziet mogelijkheden om in de
raden te werken als ondersteuning zwak”. van haar aktiviteiten aan de basis
onder meer door „de raden zelf te ontmaskeren als schijndemokrati- sche lichamen, die door de hoge-
Op 16 maart Jl. hebben de Marxistisch- Leninistische Studenten Bond, afdeling Nijmegen, en een aantal solidaire groepe- ringen het bestuursgebouw van de Katho- lieke Universiteit bezet. Aanleiding was een verbod om politieke pamfletten te verspreiden op de fakulteit wis- en
massa van studenten konstateert, de demokratiseringsakties van 1969 het
kandidaten stelt komt omdat ze nog
geen voldoende verankering in de natuurkunde. In Tilburg werd reeds tijdens
waaraan primair zal worden ge- recht om politieke pamfletten binnen de
werkt. Bovendien is het voor de ver- hogeschool te verspreiden afgedwongen,
schillende fakulteitsgroepen van de waarvan met name de databank een blij- KSB onmogelijk om reeds nu een vend resultaat is geworden.
duidelijk programma aan te bieden.
SUGGESTIE AAN MEDEWERKERS VAN HET REKENCENTRUM
Onlangs verscheen bij de „Kritiese Biblio- theek” van uitgeverij Van Gennep „Het kapitalisme in de jaren ’70, bijdragen aan het Tilburgse Congres”. De uitgave is een bundeling van de verschillende bij- dragen aan het kongres „Capitalism in the seventies” dat in september 1970 in de Katholieke Hogeschool werd gehou- den. Er zijn inleidingen opgenomen van onder andere Ernest Mandel, Bob Sut- cliffe. Marcello de Gecco, Richard Wolff, Th. dos Santos, Jacqties Valier, André
Gorz, Elmar Altvater, Herbert Gintis, Victor Perio, Bob Rowthorn en Maurice Dobb. Wim Boerboom geeft namens het „kongreskollektief” een verantwoording van de opzet van de bundel. Prijs f 18,50.
Tracht bij elke rekencentrumverga-
De rector-magnificus van de Gemeente- lijke Universiteit van Amsterdam zegt over de voorgestelde kollegegeldverho-
thb 14 – 24 maart 1972
Ingebruikname nieuwbouw
Nadat al eerder het rekencentrum was overgeplaatst naar het lage gedeelte van de nieuwbouw, zal nu in de maand mei de hoogbouw in fasen in gebruik genomen gaan worden. De ekonomische fakulteit zal verhuizen op 8, 9 en 10 mei, de sub-fakulteit sociaal-kulturele wetenschappen op 18 en 19 mei, de juridische fakulteit op 25 en 26 mei, de huisdrukker^ en het magazijn kantoorbehoeften op 29 mei.
Hoogbouw
In de veertien bouwlagen tellende hoogbouw bevinden zich parterre: de receptie, telefooncentrale en een garderobe.
Alle etages zijn bereikbaar via twee trappenhuizen met liften. In de kel- der zijn de drukkerij, het magazijn, de centrale keuken en werkplaatsen gesitueerd.
Op de eerste verdieping bevindt zich een koffiekamer (met 200 zitplaat-
In het eerste provisorium (waar nu nog de ekonomische fakulteit ge- huisvest is) komen het IVO, het JFK- instituut en de KIS. Het „pand Nel- len” dat door het Kennedy-instituut wordt verlaten zal niet langer door de KH gehuurd worden en ook de villa aan de Bredaseweg waaruit het IVO vertrekt zal worden afgestoten.
Het voormalige rekencentrum is toe- gewezen aan het Team Welzijnsbe- vordering.
Geoliede McKinsey-struktuur
„Studentenicafee niet voortzetten”
De Evaluatiekommissie Studentenkafee, een hogeschoolraadskommissie met als opdracht „het verstrekken van advies aan de Hogeschoolraad met betrekking tot het beleid inzake het studentenkafee na 30 juni 1972″, heeft deze week haar rapport uitgebracht. De kommissie adviseert daarin het studentenkafee niet in de huidige vorm voort te zetten. „Voortzetting is alleen dan aanvaardbaar, als dit op zuiver kommerciële basis geschiedt, dus zonder enige vorm van subsidiëring door de hogeschool”.
sen) en een „lunch-kamer” (met 100 zitplaatsen).
Op de tweede verdieping vinden we buiten een aantal werkvertrekken ook vijf kollegezaaltjes met vijfen- twintig plaatsen.
De derde tot en met de elfde ver- dieping zijn nagenoeg gelijk van in- delüig en bevatten hoofdzakelijk werkvertrekken. Ook bevinden zich op elk van deze verdiepingen „multi- purpose rooms”, waarvan de be- stemming nog oi>en is gelaten.
De verdiepingen drie tot en met elf zijn als volgt aan de fakulteiten toe- gewezen:
derde tot en met zesde verdieping: ekonomische fakulteit;
zevende tot en met negende verdie- ping: sub-fakulteit sociaal-kulturele wetenschappen en IVA;
tiende tot en met elfde verdieping: juridische fakulteit.
Laagbouw
In de laagbouw bevinden zich naast het rekencentrum, de leeszaal en bi- bliotheek van de ekonomische fakul- teit, het talenpraktikum ook een aantal kollegezalen: één grote zaal (in amphi-theater vorm) met ruim vierhonderd plaatsen, acht zalen met vijftig plaatsen en zes kleine zalen met dertig plaatsen.
Het gebouw heeft geen kantine, maar heeft een direkte verbinding met de eerste etage van de hoog- bouw waar de grote kantine zich be- vindt. Wel zal uitsluitend koffie en thee verstrekt kunnen worden bij de eigen keuken van de laagbouw.
Provisoria
De vrijkomende provisoria krijgen globaal de volgende bestemmingen:
Voor het tweede provisorium (socio- logisch instituut) is nog geen be- stemming vastgesteld. Mogelijk zal het na de inkorporering van de theologische fakulteit aan die fakul- teit worden toegewezen, hoewel er dan speciale voorzieningen voor de opslag van het boekenbeat getroffen moeten worden.
Draaiboek
Voor de verhuizingen van de ver- schillende fakulteiten en diensten in mei is momenteel een draaiboek in voorbereiding dat garant moet staan voor een uitgekiende en efficiënte organisatie. Hierover zal in het vol- gende nummer meer informatie wor- den verstrekt.
Viking is nu
„studentenforum-
medium”
Vorige week verscheen de „Viking” in een nieuwe opzet: met ingang van de 41e jaargang nummer 5 heeft het blad van het Tilburgs Studenten- korr» Sint Olof zich uitgebreid tot een (maandelijks te verschijnen) ,,Studentenforummedium Katholie- ke Hogeschool TUburg”. Het vril een onafhankelijk studentenblad zijn, waarin iedereen zijn opinie kwijt moet kunnen: „AUe kopij (van wat voor strekking dan ook), die aan de eisen van redelijke fatsoensnormen (dus bijvoorbeeld géén pornografie) voldoet, wordt in behandeling ge- nomen”.
In het eerste nummer (van 28 pag.)
Het uitgangspunt van de kommissie was, dat studenten geen privileges dienen te genieten ten overstaan van leeftijdsgenoten buiten de studenten- wereld. Dit betekent, aldus de kom- missie, dat studententrefcentra niet voor subsidie in aanmerking komen als zij een louter kommerciële, re- kreatieve opzet kennen en geen of geen noemenswaardige aktiviteiten ontplooien op sociaal-kultureel ter- rein.
„Het huidige studentenkafee aan de Academielaan kan men zonder meer kwalificeren als een rekreatief cen- trum. Kulturele aktiviteiten vinden er hooguit incidenteel plaats en vormen in elk geval niet de basis van het kafee. De nadruk ligt op het „goedkope” amusement (flipperkas- ten, voetbalspelen). V an sociaal-ge- richte aktiviteiten (men denke aan aktiegroepen, politieke diskussie- avonden etcetera) is helemaal geen sprake.”
De kommissie is van mening, dat dergelijke kafees elders in de stad m ruime mate aangetroffen worden en acht het daarom onjuist, dat de ho- geschool subsidiegelden ten goede doet komen aan het studentenkafee in zijn huidige vorm. Hierdoor ont- staat haars inziens een situatie van „gesubsidieerd pils drinken”, waar- tegen zij zich wil verzetten.
De kommissie onderkent, dat de
onder andere een artikel over studie- financiering, over de bezetting aan de VU, over kibbutz, verder een ver- slag van een reis naar Parijs, een ski-instruktie, een interview met „drs. P.” en een met prof. dr. C. F. Scheffer. („Ik zou heel graag heb- ben, dat wanneer ik seniel zou wor- den zonder het zelf te weten, men dit mij openhartig zou vertellen”). Losse nummers van de „Viking” kos- ten 60 cent.
door haar geformuleerde eis, dat studententrefcentra sociaal-kulturele aktiviteiten als basis moeten heb- ben, ernstige gevolgen kan hebben voor verenigingen als Olof en The- seus. De kommissie meent, dat „al- leen wanneer sprake is van sociaal- kulturele aktiviteiten de huidige stu- dentenverenigingen in aanmerking blijven komen voor subsidiëring.” De kommissie acht zich evenwel niet kompetent in deze een uitspraak te doen, omdat zij van mening is daar- mee haar taakopdracht te buiten te gaan. Toch wil de kommissie de principe-uitspraak in de HR ter dis- kussie stellen. Volgens de kommissie vloeit uit haar standpunt tevens voort, dat alle groepen, die van de hogeschool subsidie ontvangen, de HR via een jaarverslag doen blijken hoe het verkregen geld is besteed. Als alternatief voor de huidige si- tuatie is de kommissie een voor- stander van een kombinatie tussen een kommerciëel geëxploiteerd en zichzelf bedruipend studentenkafee en gesubsidieerde sociaal-kulturele aktiviteiten. Daartoe wordt voorge- steld de kafee-ruimte te verpachten en de van het kafee losstaande so- ciaal-kulturele aktiviteiten in de ove- rige ruimten van het Eigen Huis te laten plaats vinden. Voor deze akti- viteiten zou een door de Katholieke Hogeschool betaalde social-manager aangetrokken moeten worden, die bijgestaan wordt door een begelei- dingskommissie, bestaande uit een
representatieve studentenvertegen- woordiging. Bij gunstige ervaringen zou deze opzet uitgebouwd kunnen worden tot een trefcentrum voorook andere studerenden.
Het rapport van de evaluatiekom- missie zal in de HR-vergadering van 30 maart aan de orde komen (aan- vang 2.30 uur in de „raadszaal”).
C.Br.
4
De in stad en land hlodende InterpoUs*..
As diep geworteld in het land.
Het verzekerings-concern Interpolis is gespecialiseerd in allé vormen van levens-, pensioen-, spaar- en schadeverzekeringen.
Hoofdkantoon Conservatoriumlaan 15, Tilburg.
5 thb 14 – 24 maart 1972
Bibliotheek automatiseert uitleenadministratie
Driemaal rappel is leenrecht
In een artikel over de invoering van persoons- of administratienum- mers sprak drs. J. Michels in THB van 10-12-1971 onder meer de verwachting uit dat ook de uitleenadministratie en het rappeleer- systeem van de bibliotheek vóór de zomer van 1972 zal zijn geauto matiseerd.
De bibliotheek is met deze automatisering inmiddels zo ver gevorderd dat op korte termijn de gegevens van uitgeleende boeken, en het administratienummer van de lener, met behulp van de computer zullen worden geregistreerd.
Door dit systeem zal het mogelijk zijn om de leners automatisch en dus regelmatiger dan voorheen, aan het tijdelijke karakter van hun leenovereenkomst te herinneren.
Wij hopen met dit geautomatiseerde systeem onze dienstverlening te verbeteren, enerzijds omdat bij regelmatig rappeleren het aantal direkt voor uitleen beschikbare boeken zal toenemen, anderzijds omdat een wanverhouding tussen vraag en aanbod van bepaalde werken onmiddellijk wordt gesignaleerd, zodat hiervoor sneller dan voorheen voorzieningen kunnen worden getroffen.
Bovendien verschaft het systeem een gedetailleerd overzicht van alle uitleentransakties, zoals bijvoorbeeld het aantal reserveringen en uitleningen per boek en de gebruikerskategorie waartoe de lener behoort.
De procedure bij het uitlenen verandert nauwelijks. De aanvrager vult op de gebruikelijke wijze zijn aanvraagformulier in, waaraan hij nu echter zijn administratienummer dient toe te voegen. Dagelijks worden de uitleningen tezamen met de reserveringen, verlengingen en retoumeringen verwerkt.
Is het werk op de vervaldag niet terugbezorgd, dan ontvangt hij een schriftelijk verzoek om óf het boek te retourneren óf om de uit- leentermijn te verlengen. Is verlenging mogelijk, dan gaat dit verzoek vergezeld van een ponskaart.
Wenst de lezer van deze mogelijkheid tot verlenging gebruik te maken, dan dient hij de ponskaart, voorzien van zijn handtekening, zo snel mogeUjk £ian de centrale uitleen te retourneren.
Is geen verlenging mogelijk, bijvoorbeeld omdat het werk door een ander is gereserveerd, dan ontbreekt bij dit schriftelijk verzoek de ponskaart en wordt duidelijk aangegeven dat men het werk dient te retourneren.
Reageert de lener op deze verzoeken niet, dan volgt na één week een eerste rappel, dat bij uitblijven van een reaktie door een tweede en tenslotte door een derde en laatste rappel wordt gevolgd. Niet reageren op het derde en laatste rappel betekent tevens, dat men Ln het vervolg van verdere dienstverlening wordt uitgesloten. Wij raden de leners aan om hun administratienummer te noteren om onnodig tijdverlies bij het uitlenen te voorkomen. (Een lijst met nummers zal tn het uitleenbureau ter inzage liggen).
Tot slot wijzen wij erop, dat ondanks een zorgvuldige testfase, de praktijk nog zwakke plekken kan vertonen, waarvoor wij bij voorbaat
,^s;>-
BESLUITENLIJST
KOLLEGE V AN BESTUUR VERGADERINGEN V AN
25 EN 26 JANUARI.
8, 15, 24 EN 29 FEBRUARI 1972
62 Het Kollege van Bestuur gaat akkoord met een interne organisatie van het Onder- wijs Research Centrum, waarbij het manage- ment van het Tilburgse Bureau ORC wordt opgedragen aan drs. G. van den Heuvel, die het bureau organisatorisch zal leiden naast het taalcentnim i o. en de wetenschappelijke begeleiding aan de groep ORC van de Tech- nische Hogeschool Eindhoven.
63 Tot voorzitter van het Centraal Stem- bureau tot betrekking van de verkiezingen voor de Hogeschoolraad en de fakulteits- raden is benoemd de heer J. Poort. Als leden van het Centraal Stembureau zijn be- noemd mr. H. V^illems en M. E, F. H. van Erve.
64 Nu de WUB ook voor de akademische raad van toepassing is verklaard en deze raad een representief orgaan voor de in- stellingen is geworden, zal het departement de adviezen voor de instellingen via de aka- demische raad gaan inwinnen.
De instellingen behouden wel het recht rechtstreeks advies aan de minister te geven. 65 Drs. Th. Bemelmans is uitgenodigd aan de conferentie Woudschoten deel te nemen. 66 Het rapport van de werkgroep Georgani- seerd Overleg wordt op 21 februari aan- staande besproken tussen de sekretans van het Stichtingsbestuur, de voorzitter van het Kollege van Bestuur, de rector-magnifikus, de voorzitter van het Stafkonvent en de voorzitter van de ATG.
67 Met betrekking tot het interim rapport werkgroep ethiek wetenschappelijk onderwijs van de academische raad, is advies ontvan- gen van het Kollege van Dekanen en ge- vraagd aan de wijsgeren van de hogeschool. 68 Naar aanleiding van het schrijven van de Akademische Raad d.d. 21-2-1972 met als bijlage een schrijven aan de minister in- zake het standpunt betreffende vestiging letterenfakulteit aan de Katholieke Hoge- school Tilburg, zal een schriftelijk verzoek aan de minister uitgaan tot uitstel van een beslissing inzake bedoelde vestiging, totdat het Kollege van Bestuur bi) gelegenheid van het bezoek van de minister aan de hogeschool te Tilburg met hem over deze materie van gedachten heeft gewisseld.
69 Betreffende een op initiatief van de Universiteit van Amsterdam op te richten Interuniversitair Instituut voor Akkountan- cy en Bedrijfsinformatika, c.q. deelneming van de Katholieke Hogeschool aan dit in- teruniversitair instituut, zal advies worden gevraagd aan het Kollege van Dekanen.
71 Een kommissie Eenheid Wetenschappe- lijk Korps zal worden ingesteld, bestaande uit zeven leden, te weten twee vertegen- woordigers uit het wetenschappelijke korps van de drie fakulteiten en één lid van het Kollege van Bestuur, die als voorzitter op- treedt. Mr. van Spaendonck zal als sekre- taris van deze kommissie fungeren.
72 Tot medewerker van het ORC is met ingang van 1-5-1972 benoemd R. F. van Rookhuyzen.
7.3 Als bestuurslid van het Ekonomisch In-
lekker weertje hé
fijn, om nou die zielige beestjes achter tralies in dat heerlijke park te zien.
dierentuin- abonnement?
even naar
veronique mutsaerts, kamer 25 (hoofdgebouw), mèt je pasfoto!!!
stituut voor Bouwnijverheid is aangewezen prof. dr. H. Goldschmidt.
74 Op voorstel van de Lustrumkommissie zullen van 27 tot en met 29 september isjj in verband met lustrumviering en opemng nieuwbouw geen kolleges worden gegeven 75 D.d. 27-9-1972, de dag van de officiêlj opening van de nieuwbouw wordt aan het personeel van de Katholieke Hogeschool vri| gegeven om hen in de gelegenheid te stellen aan de festiviteiten rond de opening deel te nemen.
73 Met het plan van de Lustrumkommissie om d.d. 1-10-1972 bij gelegenheid van de opening van de nieuwbouw een open dag voor de burgerij te houden wordt akkoord gegaan.
77 De aanvang van het kollegejaar 1972/ 1973 wordt vastgesteld op 4-9-1972.
78 Het schrijven van de voorzitter van het voorlopig Kollege van Dekanen d.d. l-2-i97j inzake de Kommissie Onderzoek zal samen met het koncept-reglement van deze kom missie aan de Hogeschoolraad worden voor- gelegd.
79 De voorzitter van het Kollege van Be- stuur wordt aan de dekoratiekommissie toe- gevoegd.
80 Overeenkomstig het voorstel van het Kollege van Dekanen zijn prof. dr. P. Wil lems als lid en lektor dr. H. van de Kerck- hof als plaatsvervangend lid aangewezen door de Centrale Plaatsingskommissie.
81 Het Kollege van Bestuur gaat akkoord met het voorstel van de stuurgroep ORC om drs. G. A. M. van den Heuvel als waarnemend hoofd te belasten met de leiding van het ORC in afwachting van verdere ontwikkelingen betreffende vaka- tures bij het ORC.
82 Het standpunt van de sub-fakulteit der sociaal-kulturele wetenschappen betreffende het ,,Advies inzake de problemen in de fakulteiten der sociale wetenschappen” van de Kommissie Ontwikkeling Wetenschappe- lijk Onderwijs zal worden verzonden aan de minister onder mededeling dat dit standpunt
begrip vragen.
drs. W. M. J. Jansen, bibliothekaris
BESTUUR EKONOMISCH
INSTITUUT TILBURG
Het bestuur van het Ekonomisch Instituut Tilburg is met ingang van 1 maart 1972 uit- gebreid en omvat thans de volgende hoog- leraren:
R. Bannink, H. W. J. Bosman,
H. O. Goldschmidt, L. H. Janssen,
S. E. de Jong, Th. C. M. J. van de Klundert, A. H. J. J. Kolnaar, J. Kriens,
G. C. Kielen, D. B. J. Schouten,
Th. A. Stevers, N. Tiemstra.
Hieruit is het volgende dagelijks bestuur gekozen:
prof. dr. ir. G. C. Nielen, voorzitter;
prof. dr. L. H. Janssen, vice-voorzitter; prof. dr. Th. C. M. J. van de Klundert, sekretaris;
prof. dr. R. Bannink, penningmeester.
De direktie blijft berusten bij:
prof. dr. J. J. Dalmulder.
STUDIEREIS VOLKENRECHT
Van 19 tot 26 april zullen een aantal stu denten in het volkenrecht een studiereis naar Straatsburg maken. Zij zullen daar ontvangen worden door de Raad van Europa en kunnen deelnemen aan een Cinemani- festatie over de rechten van de mens, die het hoofddoel van de tocht zijn. Te zelfder tijd zullen studenten uit Besangon met een- zelfde doel naar Straatsburg komen en ge zamenlijk zullen er dan enige vergaderingen zijn met specialisten van de Raad van Euro- pa inzake mensenrechten. Tenslotte vormt Straatsburg zelf het dekor ter opluistering van de mensenrechten.
STUDENTENSPORT
Na Pasen volgt een nieuwe cyklus tennis- lessen voor beginners en halfgevorderden. Men kan zich hiervoor inschrijven bij de konciêrge van de studentensporthal. Voor- waarden tot deelname is dat men in het bezit is van een sportkaart en wekelijks op dezelfde tijden deelneemt.
Op de maandagen 17 en 24 april aanstaande wordt een volleybaltoernooi en op de don- derdagen 20 en 27 april aanstaande een veldvoetbaltoerr.oo; gehouden, waaraan door disputen, vrienaenkr. =cen, flats, fakulteiten en andere studentengrv. .’^peringen kan wor- den deelgenomen. Inscrijfformulieren ver- krijgbaar bij de studentensporthal.
Op donderdag 13 april aanstaande wordt in de studentensporthal een internationaal vol- leybaltoernooi gehouden, waaraan wordt deelgenomen door heren- en damesteams uit Leuven, Aken, Keulen, Akademie voor Lichamelijke Opvoeding, Technische Hoge- school Eindhoven en Katholieke Hogeschool Tilburg. Aanvang: 13.00 uur:
VRR mOURIK
de meest geëvolueerde met of zonder drempelvrees
koestraat 98 telefoon 21119
tilburg – ns-plein 44 telefoon 33945
/EK-ZHORT ^yyj’jT’^III11iiiiii11 j II’ll I’m 1 <11 iiiII l.l_I.I.M.I.I.I 6 de steun heeft van het Dekanen. 8 maart 1972 Kollege van Personeelszaken Mutaties In dienst per 21 februari 1972 Mevrouw drs M L van den Heuvel-Wei] er mans, docente Frans In dienst per 23 februari 1972 Mevrouw A M M Robeerst Schepers, och- tendwerkster Uit dienst per 1 maart 1972 C A W Verster, student-assistent ter as- sistentie van prof dr S de Jong bij de ekonomische fakulteit In dienst per 16 maart 1972 Drs B Kuiper, hoofd stafbureau van het Samenwerkingsorgaan Katholieke Hoge- school Tilburg en Technische Hogeschool Eindhoven K S Sunnk, dierverzorger bij de sub-fakul- teit psychologie Uit dienst per 1 april 1972 Drs J A M Oonincx, wetenschappelijk medewerker ter assistentie van prof dr H O Goldschmidt bi) de ekonoimsche fakul teit In dienst per 1 april 1972 j B Nieuwstad, kamera operateur bij de audio visuele dienst Salarismaatregelen per 1 april 1972 De algemene salarisverhoging met ingang van 1 januan 1972 is vastgesteld op 4% Vanaf 1 apnl zal deze verhoging in de salansbedragen worden verwerkt De aanspraken over de maanden januan tot en met maart 1872 zullen m maart of uiter Igk in apnl in de vorm van een uitkenng- ineens worden uitgekeerd Geli)kti]dig zal een uitkering van 0,33% van het huidige salans (op jaarbasis) worden toegekend (= 3,96% van het maandsalaris) Dit percentage is gebaseerd op de eenmalige uitkenngen die m de partikuliere sektor nog over 1971 zijn verleend De aangepaste salaristabel waann de alge- mene salarisverhoging van 4% is verwerkt zal binnenkort aan alle medewerkers, als bijlage 1 bij het ,,blauwe boekje" worden toegezonden Wijziging toelagen per 1 april 1972 Minimum kindertoelage eerste en tweede kind, gewijzigd van ƒ 58,29 in ƒ 58,24 per maand Maximum kindertoelage eerste en tweede bnd, onveranderd (,,bevroren") ƒ 59,82 per maand Kindertoelage derde en volgende kinderen bhjft bepaald op 0,5% van de wedde met een maximum van ƒ 7,50 per maand De kmderbijlage volgens de AKW is niet gewijzigd GASTKOLLEGES Op 4 en 11 apnl aanstaande zal de heer P R Ramachandra Rao, Advocate, Supreme Court of India, te Moosaram Bagh, India van 14 00 tot 15 00 uur in C8 gastkoUeges geven over respektievelijk ,,The Indian Independence Act and the sta- tus of the Dominions, 1947", ,,The significance of English Law and ad- ministration of judicature for India at pre- sent " boekhandel gianotten prof. verbernelaan 100 - tilburg telefoon 04250-73181 gespeciaiiseerd op wetenschappelijk gebied De EHBO-toelage is gewijzigd van ƒ 6,04 m ƒ628 per maand Ook de vergoedingsregeling reis- en pen sionkosten ongehuwd personeel is m ver (BE IV) m de kandidaatsstudie, alsook het teit voorgestelde kandidaat voor de erepro­ motie ter gelegenheid van het lustrum Besloten wordt een andere kandidaat voor te dragen, maar ook protest £ian te tekenen tegen de procedure die het onmogelijk heeft gemaakt een buitenlander voor te dragen band met bovenvermelde salarismaatregelen gewijzigd Degewijzigde regeling zal zo spoedig moge lijk m het ,,blauwe boekje worden ver werkt je kent stuwa toch ? STUWA HEEFT WERK VOOR JULIIE: • dagwerk • ploegendienst • weekend-werk Als je 18 jaar en ouder bent, kun je bij ons terecht (ook al IS het nfiaar voor één dag) TOT ZIENS BIJ STUWA UITZENDBURO Heuvelstraat 133 Telefoon 30541 - 31226 Tilburg 2 Dr Grunfeld deelt mee, dat prof Hoo­ bedrijfsekonomische specialisatie gerwerf (Nijmegen) zich bereid heeft ver­ ONTWERPBESLUITEN UIT DE VERGADERING 10 FEBRUARI (9 maart) 1972 1 - Met betrekking tot het kandi- daatsexamen ekonomische weten- schappen Naar aanleiding van het verzoek van de derdejaars avondstudenten om na te gaan, of een voor hen meer reële opzet van het kollegerooster kan worden bewerkstelligd, wordt in overleg met betrokken docenten besloten dat drs Engenng m overleg met betrokken studenten met ingang van 20 maart aanstaande avondkolleges zal verzor gen voor het onderdeel geld- krediet- en bankwezen en dat prof dr Schouten het hoorkoUege algemene ekonomie voortaan zal geven op dinsdag van 14 00 tot 16 00 uur Gehoord dit besluit verklaart prof dr De Vnes zich bereid om m overleg met derde- jaars studenten die ekonomische geschiede- nis als keuzevak in het kandidaatsexamen hebben opgenomen een oplossing te zoeken voor de problemen die kunnen ontstaan door bovengenoemde verschuiving van het hoorkollege algemene ekonomie V AN 7 thb 14 ­ 24 maart 1972 normen als boven bedoeld afhalen bij mej L Tonnaer, sekretaresse van het bureau der fakulteit • Scnpties in het kader van de kandidaats studie De raad kan zich verenigen met de mening van betrokken docent dat het voor hen die ,,sociologie" als keuzevak in het kandidaats- examen hebben opgenomen niet mogelijk is een scnptie voor dit onderdeel te schnjven, omdat geen zorg gedragen kan worden voor een goede begeleiding Ditzelfde argument is voor de raad vol doende aanleiding om de opvatting van prof Hendnks te omschnjven, dat het vooralsnog '■fW VERSLAG V ERGADERING VAN DE SUB­FAKULTEIT d.d. 2 MAART 1 De rektor licht ter vergadenng de be­ zwaren toe die m het kollege van Dekanen Gezien het schrijven van prof dr Gold ties te schnjven voor ,,ekonomische aard- geopperd zijn tegen de door de sociale fakul­ schmidt inzake de opzet van hoor- en werk- koUeges en de voorgeschreven literatuur voor ,,organisatie van de onderneming' schnjven van de derdejaars studenten over dezelfde problematiek, en gehoord de ar- gumenten van betrokkenen alsmede de voorstellen van het fakulteitsbestuur om in deze tot een oplossing te komen, besluit de raad - overwegende dat een oplossing gevonden moet worden voor de problemen waarmee de derdejaars studenten worden gekonfronteerd om voor deze studenten de verplichting tot het schnjven van twee scnpties van voldoende niveau terug te brengen tot de verplichting om één scnptie van voldoende niveau te schnjven De raad toont begnp voor het argument dat derdejaars studenten die op dit moment hebben voldaan - of nagenoeg hebben vol- daan - aan de verplichting om twee scnpties van voldoende niveau te schnjven, juist hierdoor m moeilijkheden geraakt kunnen zijn Besloten wordt het fakulteitsbureau te verzoeken om in overleg met betrokken stu- denten mogelijke problemen te inventan- seren, en voorstellen ter oplossing hiervan aan de raad te doen toekomen Voorts wordt door de raad aan het bureau van de fakulteit verzocht om in overleg met de Jaarraad derdejaars ekonomen na te gaan in hoeverre het mogelijk en zinvol is om de vastgestelde tentamendata (mei 1972) te wij- zigen Overwegende dat dit besluit slechts een op- lossing IS voor de problemen waarmee de huidige derdejaars studenten worden gekon- fronteerd, zonder dat daarmee aan de ook door de raad onderkende wezenlijke pro- blemen van de opzet van de kandidaats- studie tegemoet wordt gekomen, wordt be- sloten hieraan in een volgende vergadenng meer in het algemeen aandacht te schenken • Tentamen examenregeling en beoorde- lingsnormen, kandidaatsexamen ekonomi- sche wetenschappen, ekonometnsche studie- nchting Eerste- en tweedejaars-studenten kunnen de tentamen examenregeling en beoordelmgs- slechts in beperkte mate mogelijk is scnp njkskunde" 2 - Met betrekking tot het dokto- raalexamen algemeen ekonomisch- bedrijfsekonomische studierichting, De Raad heeft besloten tot nadere vaststel ling van de tentamen/examenregeling en de beoordelingsnormen De integrale tekst van dit besluit kan worden afgehaald bij mejuf 3 Het rapport van de ontwikkelingsgroep frouw L Tonnaer, sekretaresse van het bu zal in de loop van maart gereedkomen en reau van de fakulteit 3 - Herstrukturering accountants- opleiding De studieraad besluit het door betrokken docenten ingediende voorstel tot herstruktu- rering van de accountantsopleiding in pnn- cipe te aanvaarden wellicht reeds op de eerstkomende sub fakul­ teitsvergadenng ter sprë.ke kunnen komen 4 Het standpunt van de sub fakulteit over het rapport van de kommissie De Moor is aan diverse instanties toegestuurd 5 Aan de vakgroepen zal worden gevraagd zich te beraden over de kandidaten voor de sub­fakulteitsraadsverkiezingen De kandi­ datenlijst zal op het Sociologisch Instituut worden opgehangen om ieder de gelegenheid te geven daarvan kennis te nemen 6 Er wordt verslag gedaan van het landelijk beraad van sub­fakulteiten sociologie over de numerus fixus en de kapaciteitsbepaling Er wordt een landelijke overlegkommissie gevormd die tevens als plaatsingskommissie zou kunnen fungeren Deze kommissie moet nauw kontakt onderhouden met de sektie van de Akadenusche Raad Drs V room (lid van het sub fakulteitsbestuur en sekretans van de sektie) en mr Meuwese zullen de sub fakulteit vertegenwoordigen 7 De vergadenng verklaart zich tegen de voorgestelde verhoging van het kollegegeld met name met het oog op de marginale groepen studenten 8 De bezwaren die door de sub­fakulteit zijn ingebracht tegen de procedure rond de benoemingskommissie­Van Berkum hebben geen gehoor gevonden bij het Kollege van Dekanen Prof Stouthard en drs Wentink zullen de sub­fakulteit in de benoemingskommissie vertegenwoordigen red.kamer OP£N REDAKTIEVERt/DERIHC klaard de inleiding voor de sociale fakulteit op het wetenschappelijk lustrumkongres te houden ^ moller instituut nieuwe lerarenopleiding tilburg - eindhoven Het Mollerinstituut, waarin de Katholieke Leer- gangen samenwerken met de Technische Hoge- school te Eindhoven, de Katholieke Universiteit te Nijmegen en de Katholieke Hogeschool te Tilburg ten behoeve van de experimentele dag- opleiding voor leraren bij het voortgezet onder- wijs, vraagt voor de afdeling Ekonomie voor het studiejaar 1972/1973 een docent bedrijfsekonomie (met belangstelling voor vakdidaktiek) in volle- dige betrekking. Salariëring geschiedt volgens het rangenstelsel voor wetenschappelijke ambtenaren. Gegadigden worden uitgenodigd vóór 15 april hun sollicitaties onder vermelding van nummer M I. 131 te richten aan het hoofd Personeels- zaken van de Katholieke Leergangen, Tivoli- straat 14, Tilburg Onze pocketkelder kent u uiteraard!!! MEER DAN 16.000 TITELS Hogeschool, 18 IS u u r C-10 (Studium Cïene- rale) Kursus ,,Algemene Muzikale Vorming" Hogeschool, 20 00 uur, C4 Kommunistiese Studenten Bond Tilburg Scholing Marxisme nummer naar de redaktie sturen Leninisme Lezing en diskussle over Imperia- Onze afdeling KBH geeft u op vertoon van uw studentenpas 10 % korting op alle schrijfbenodigdheden (geen luxe artikelen). Wist u dat? Boek- en Kantoorboekhandel Kantoormeubelen en -machines Het Nieuwe Centrum Westermarkt 9-11 - Tilburg Telefoon 04250-71586 „KOTA RADJA" CHINEES-INDISCH RESTAURANT Heuvelring 110 - Tilburg Telefoon 25104 2 ZONDAG . . . . lisme Maranatha, IS 00 en 20 00 uur Samenkomen in kleine groepen rond de herdenking van het Laatste Avondmaal Studentenkafé, 2100 uur Disko avond met muziek uit films van 1960 tot 1970 31 VRIJDAG Maranatha, tussen 21 00 en 23 00 uur Ruim- te voor meditatie rond het laatste uur van de mens Jezus Het IVA vraagt 30 Interviewers (doktoraal studenten Sociale Fakulteit) tussen half april en eind juni. Verdiensteni ƒ 2S,— interview (van ongeveer l'/j tot 2 uur) plus reiskostenvergoeding. Intekenen vöör 8 apnl aanstaande uitsluitend ad valvas op it hogeschool of Sociaal Instituut. Nadere in lichtingen: Drs. Q van B^sterveldt, kanui 50 Sociaal Instituut, telefoon 2222. TE KOOP. Renault Caravelle 1965. Even tueel te ruilen tegen bestelwagen. Bellini straat 226. De kommissie Akademische Studievoorlicb ting vraagt voor de introduktledag m sep tember aanstaande aan degenen die belang stelling hebben voor de introduktie van eerste-jaars, met haar kontakt op te nemen via mejuffrouw E. Struy, telefoon 2221 De kommissie hoopt na vaststelling van de uit gtingspunten in de maand april een pn gramma siimen te stellen. maart 2 4 VRIJDAG Schouwburg, 20 IS uur Paul van Vliet met one-man-show ,,Noord West" 25 ZATERDAG Maranatha, 18 30 uur Geen eucharistie Weekend-liturgie Thema verantwoordelijk- heid voor de mens in krisissituatie Schouwburg, 20 15 uur Paul van Vliet met one-man-show ,,Noord West" 2 6 ZONDAG Tongerlose Hoeve, 11 00 tot 15 00 uur Zon- 6 DONDERDAG dagmiddagkonsert Schouwburg, 20 15 uur Snip- en Snap show Maranatha, 11 IS en 12 30 uur Weekend- mef Willy Walden en Piet Muyselaar liturgie Thema verantwoordelijkheid voor de mens in knsissituatie Schouwburg, 2015 uur ,,Twee is teveel" Blijspel van Bill Hanhoff met Wil van Selst en Hetty Verhoogt 2 7 MAANDAG Hogeschool, 20 00 uur Aula (in samenwer- king met Studium Generale) Koninklijke laedertafel ,,Souvenir des Montagnards" Kamermuziekkonsert Bartok Kwartet Schouwburg, 2015 uur Amsterdams Toneel met ,,Boefje" Met onder andere Kees Brus- se, Nell Koppen, EUy van Stekelenburg 2 8 DINSDAG Stndentenkafé, 2100 uur Disko-avond met muziek van bekende Bluesgroepen Disc- jockey Bert 29 WOENSDAG Nijmegen, Sportcentrum, Kwekenjweg 4 Nederlandse Universitaire Kampioenschap- pen Arnhem, Rijnhal, 16 30 uur Wielerronde (NSSS wielerbond) Studentenkafé, 21 00 uur Optreden van The Storyville Jazzband Harmonie, 21 00 uur (Stichting Trefcentrum en Werkgroep Popmuziek) Optreden van lan Matthews met nieuwe groep ,,Plain Song" 7 VRIJDAG Schouwburg, 20 15 uur Snip en Snap show met WiUy Walden en Piet Muyselaar tentoonstellingen Brabantse Kunststichting (BKS) Tot 27 maart Ed Dekker met olieverven en etsen. Peter Bes met grafiek Katholieke Hogeschool (Studium Generale) Wandelgangen Van 31 maart tot en met 21 apnl ,,Toneel decorum' Natuurhistorisch Museum Tot IS apnl „Tabakorama" Galerie „Kokon" Tot 6 april Otto Hetterscheid met koUages Ahoy-hal Rotterdam Van 31 maart tot en met 6 apnl Intematio Onze nieuw zaal „Oriënt", inge- richt volgens de meest vooruit- strevende ideeën op het gebied van restaurantmanagemerrt, is spe- ciaal ingencht voor partijen, waar men naast onze bekende Chinees- Indische gerechten ook kennis kan maken met de internationale keuken Gaame hopen wij u in „Oriënt" te mogen begroeten om u eens heer- lijk te laten verwennen. „OmENT'' Is in de weekends uitsluitend voor rijsttafelgebruikers geopend april 1 ZATERDAG Maranatha, 22 00 en 24 00 uur Paaswake Wake rond de voorbijgang van de Heer 8 30 DONDERDAG y^M^5e^[^^ „Matsertjes" kunnen worden opge geven bij de redaktie. Tot 30 woorden kosten ze ƒ 2,50. Onder nummer f 1,— extra. Reakties op advertenties onder Nijmegen, Sportcentrum, Kwekenjweg 4 Nederlandse Universitaire Kampioenschap- pen Hogeschool, 14 30 uur Raadszaal- Hoge- schoolraadvergadering Agenda onder andere Struktuurplan, WO- HBO, nota De Moor, voorstellen Posthumus, evaluatie studentenkafé Msiranatha, 1115 en liturgie Thema De Heer is voorbijgegaan. 12 30 uur Weekend- 3 MAANDAG Maranatha, 1115 uur Wekend liturgie Thema De Heer is voorbijgegaan Schouwburg, 20 15 uur ,,Ziekenzorg of zus ter Norton verliefd' Met onder anders Magda Janssens, Petra Laseur Pleuni Touw Lo van Hensbergen 4 DINSDAG Schouwburg, 20 15 uur ter Norton verliefd" Met onder andere Magda Janssens, Petra Laseur, Pleuni Touw Lo van Hensbergen Harmonie, 22 30 uur Filmliga ,,L'armée dej hombres" van MelviUe (een soort van so sjale gangsterfilm) Toegang ƒ 1,50 nale Sportvissenj tentoonstelling konsument" (Visma '72) ,,Voor df ,,Ziekenzorg of zus

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.