Honderden studenten moeten hun kamers uit

In Tilburg komen binnen een half jaar honderden studenten op straat te staan. Wonen Breburg sloopt minstens enkele studentenflats en Tiwos wil zelfs van alle studentenkamers af. Hierdoor worden alle plannen die de gemeente onderneemt om juist extra studentenwoningen in Tilburg te creëren tenietgedaan. De woningcorporaties hebben nog geen alternatief gevonden voor de gedupeerden.

Enkele flats van WonenBreburg in de Nobelstraat in Noord worden binnenkort gesloopt. Daarom moeten in januari volgend jaar 450 studenten gedwongen hun kamers uit. De woningbouwvereniging moet nog een oplossing bedenken maar verklaart in ‘oktober of november de bewoners een alternatief aan te bieden’. “Eigenlijk moeten die studenten zelf op zoek naar een nieuwe kamer”, legt een woordvoerster van WonenBreburg uit. “Zij krijgen niet vanzelfsprekend voorrang op een nieuwe kamer.”

Woningcorporatie Tiwos wil van al haar kamers af. De bewoners van haar studentenwoningen aan de Noordstraat, Valentijnstraat, Korvelseweg, Antoniusstraat, Goirkestraat, Wilhelminapark en de Maria-Langestraat moeten er allemaal uit om plaats te maken voor gehandicapten. “Van de landelijke overheid moeten wij een minimaal aantal gehandicapten van woningen voorzien. Deze panden zijn hier ideaal voor”, vertelt Tiwos-wijkconsulent Joop van Duynhoven met de kamers in zijn portefeuille. “Bovendien is het beheren van kamers erg moeilijk. Studenten laten deuren open die voor de brandveiligheid dicht moeten en hebben gangen volstaan die leeg moeten blijven.”

De bewoners van de Antoniusstraat weigeren hun pand te verruilen voor de aan hen aangeboden woningen in Tilburg-West en zijn daarom door Tiwos voor het gerecht gedaagd. Oud-studente van de UvT, Annemarie Vissers (29): “Tiwos heeft ons schriftelijk beloofd dat we tot eind 2005/begin 2006 mochten blijven. Nu moeten we er opeens in oktober al uit. We willen onderzoeken of Tiwos dat wel mag doen.” De bewoners menen dat ze geen passend alternatief krijgen aangeboden. “Enkel woningen buiten de ringbanen, terwijl we nu hartje centrum wonen. Daar tekenen we niet voor.”

Ook op de langere termijn staan studentenhuizen op de lijst om gesloopt te worden. Op het Wagnerplein worden uiterlijk in 2008 nog ruim tweehonderd kamers gesloopt. Ook voor deze studenten is nog geen alternatief gevonden.

Wethouder Jan Hamming van Volkshuisvesting noemt het beleid van Tiwos om zich te ontdoen van alle studentenkamers ’tegengesteld aan het beleid van de gemeente’. “Bovendien is het goed voor de stad om zoveel mogelijk studenten in de binnenstad te laten wonen.” Hamming vermoedt dat de gedupeerde studenten tijdelijk in woningen terecht kunnen die op termijn gesloopt zullen worden in de Uitvindersbuurt en in weer een ander gedeelte van de Goirkestraat. [DV/MdH]

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.