Luchtkastelen en toplocaties

Het lijkt een flinke lijst, de Tilburgse (ver)bouwplannen voor studentenwoningen die de komende tien jaar op stapel staan. Maar er blijken wel heel veel studentenkotten gepland aan de rafelranden van de stad. En de maandhuur valt vaak niet mee. Doen we het dan nooit goed, fluisteren de plannenmakers wel eens. Oordeel zelf. [SD]

  • 100 ‘winkeletages’
    Wonen boven je eigen stamkroeg in het centrum, de droom van menig student. Die lijkt binnen handbereik door het ‘wonen boven winkels-project’ van de gemeente Tilburg en de woningcorporaties Tiwos en WonenBreburg. Zij benaderen winkeleigenaren in het stadscentrum om ze over te halen de leegstaande ruimtes boven hun zaak te verhuren. Bijvoorbeeld aan studenten. Maar zoals bekend staan tussen droom en werkelijkheid vaak praktische bezwaren. Die zijn zo talrijk, dat men allang blij moet zijn met honderd studenten op een Heuvelstraat-etage in tien jaar. Komt bij dat er op diverse toplocaties juist winkeleigenaren zijn die studenten aan het dumpen zijn, zoals café Langeboom en juwelier Siebel.
  • 400 ‘motelkamers’
    Pal aan de snelweg naar Breda wordt in het zuidelijkste puntje van Tilburg de grond bouwrijp gemaakt voor een tijdelijk studentencomplex met vierhonderd kamers. In deze Siberische uithoek van de stad worden nog dit jaar dertien Amerikaans aandoende motelletjes neergeplant: panden van twee verdiepingen met een galerijtje langs de bovenetage. Elk ‘motel’ is onderverdeeld in blokken van vier kamers met gezamenlijke keuken, woonkamer, badkamer en wc. Het gaat om demontabele wooneenheden die zijn gebruikt in asielzoekerscentra. De bruinwitte houten gebouwtjes blijven vijf jaar staan. Ongeveer de helft van de kamers wordt verhuurd aan buitenlandse studenten. Ingebruikname: eind 2004, begin 2005. Huur: naar schatting 300 euro inclusief. Buitenlandse studenten betalen zo’n 350 euro voor hun (gemeubileerde) kamer.
  • 150 ‘bioscoopsuites’
    Eveneens in uiterst Tilburg-Zuid: een fantasieprikkelend plan om studenten boven een megabioscoop te stallen. De bios bestaat nog niet, maar de projectontwikkelaar streeft ernaar eind volgend jaar klaar te zijn, net voor de eerste kerstfilms. Onder begeleiding van de soundtrack van Lord of the Rings IV kunnen dan tegelijkertijd 150 studenten hun intrek nemen op de bovenverdieping. Vorm en prijs van de kamers zijn nog niet bekend. Ook niet of de aankomende bewoners gratis naar de film mogen.
  • 350 ‘pleinstudio’s’
    In de omgeving van het Willem II-stadion en het grootste Tilburgse zwembad (inderdaad, weer in Zuid), komen op termijn zo’n 350 ‘studenteneenheden’. Dit kunnen kamers zijn, maar omdat de vraag naar zelfstandige woonruimte onder studenten sterk groeit, kan het goed uitdraaien op appartementen, studio’s of andere moderne studentenkotten. Hoe dan ook is de kans groot dat het complex de hoogte ingaat, een flat is immers goedkoper te bouwen en dus te verhuren. Locatie: waarschijnlijk één van de twee pleinen die in dit vernieuwde buurtje gepland zijn. Tijdstip: ‘zo snel mogelijk’, aldus een woordvoerder van de gemeente.
  • 120 ‘nette woninkjes’
    Industrieel Flexibel Demontabele woningen (IFD’s) klinkt niet echt studentikoos. Toch zijn deze ‘starterswoningen’ ook voor studenten bedoeld. Tussen de 120 en 150 stuks zullen in de loop van 2006 gemonteerd worden langs het spoor tussen Tilburg-West en station Reeshof. Het zullen eerder de laterejaars zijn die goesting hebben zo’n ‘net woninkje’ te betrekken. Want ook de huur is niet echt studentikoos: vanaf 300 euro.
  • 400 ‘kantoorkamers’
    Alweer in West gloort er steeds meer hoop voor nóg een studentenflat op steenworp afstand van de campus. Het oude Interpolis-kantoor op de hoek Cobbenhagenlaan/ Conservatoriumlaan lijkt toch studentenbewoners te gaan krijgen. De eigenaar van het dure gebouw en studentenhuisvester WonenBreburg onderhandelen al zo lang dat de faalkans steeds kleiner wordt. Struikelblok: hoe houd je studentenflatjes ‘betaalbaar’ in een peperduur gebouw? Als het slaagt, mikt men op veel studenten: liefst vier- á vijfhonderd. Huur: waarschijnlijk bovengemiddeld maar niet sky high.
  • 50 ‘stadskamertjes’
    In de Goirke(zij)straat komen vanaf medio 2005 twee complexen voor 25 studenten vrij. Het plan ligt nog enigszins op de tekentafel, maar het zal gaan om wat intiemere woonvormen met ieder een binnenterrein. Het complex aan de Goirkestraat zelf is eerder klaar, dat hoeft alleen verbouwd. De nieuwbouw in het zijstraatje volgt later. Prijzen: nog niet beschikbaar. Ligging: verleidelijk centraal.
  • 400 ‘luchtkastelen’?
    UvT-collegevoorzitter Hein van Oorschot wil het. Onderwijswethouder Hugo Backx wil het. De Tilburgse studenten willen het. Maar gebeurt het ook? Rond de spoorzone in het hart van de stad komt een groot gebied vrij voor bebouwing en de kans is groot dat studenten een plekje krijgen. Van Oorschot pleitte tactisch enthousiast voor maar liefst ‘honderden’ studentenplekken. Dat is nog maar de vraag. Vast staat dat het hoe dan ook nog heel lang gaat duren: op z’n vroegst over zeven jaar.
  • 3 ‘luchtkasteeltjes’
    Barbecuen op je eigen dakterras, nog zo’n studentendroom. De kans dat deze droom voor 25 studenten uitkomt, is wel een stuk groter. Er ligt namelijk ‘een harde intentie’ om aan de Broekhovenseweg of twee andere locaties een studentenhuis met zo’n terras te laten verrijzen. Het ontwerp met het tuinachtige dak won een architectuurprijsvraag die mede was uitgeschreven door Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg (CAST). ‘Omdat je ook tegen studentenhuizen nog vijftig jaar aan moet kijken’.
  • Bekijk meer recent nieuws

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.