Cursus masterkiezen

Studieloopbaanadviseur Jacky Limvers geeft de workshop masterkeuze die studenten via het Centrum Studiekeuze van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht kunnen volgen.

Waarom een workshop masterkeuze? “De invoering van het bamastelsel heeft er natuurlijk voor gezorgd dat er nu na drie jaar een keuzemoment wordt afgedwongen. Veel bachelors zijn erg bang om een verkeerde keuze te maken: de maatschappelijke druk om al in je studie succesvol te zijn, neemt toe.

Ook is het voor studenten steeds belangrijker om al een beeld te hebben van wat ze later aan een opleiding zullen hebben. Vroeger dachten studenten daar niet veel over na, maar dat is echt veranderd.”

Wat is er dan zo moeilijk aan dat kiezen?
“Veel studenten verzuipen in het aanbod; er zijn erg veel opleidingen, programma’s, tracks, noem maar op. Het is bovendien lastig om je een voorstelling te maken van iets wat je nog nooit gedaan hebt, wat dat betreft lijkt het wel wat op de keuze die een scholier moet maken voor een bachelor. Tenslotte zijn er studenten die bijvoorbeeld graag een alternatief willen hebben voor als ze bij een selectieve master buiten de boot vallen of die zo ambitieus zijn dat ze bijvoorbeeld per se iets multidisciplinairs willen doen.”

Wat gebeurt er in zo’n workshop? “We willen studenten vooral activeren om zelf antwoorden te vinden en niet te veel focussen op de problemen. Het moet niet te zwaar worden gemaakt. Als iemand echt depressief is, dan wordt die doorverwezen. De nadruk ligt vooral op het ontdekken of omschrijven van je eigen kwaliteiten en ambities.”

Wat is de grootste valkuil bij het kiezen van een master? “Je moet ervoor zorgen dat je meer dan één alternatief hebt om te voorkomen dat je kritiekloos voor die ene master kiest en om uit te sluiten dat je in de problemen komt als het niet door kan gaan. Zorg voor een aantal opties, maar breng dat terug tot ongeveer drie; te veel alternatieven vergroot de keuzestress. Dat drietal ga je dan serieus onderzoeken.” [Xander Bronckhorts/UBlad]

Stappenplan
Voor de site studiekeuze 123 maakte de Utrechtse studieloopbaanadviseur Jacky Limvers een stappenplan voor het kiezen van een master.
Hieronder een verkorte weergave:

Stap 1: Besef dat je moet kiezen en accepteer onzekerheid
Gun jezelf dat je ‘het nog niet weet’ in de wetenschap dat je er wél aan werkt. Dat laatste kun je ook zeggen tegen mensen die goedbedoeld blijven informeren hoe het er nu voorstaat.
Stap 2: Exploreren
Neem de vrijheid om van alles te bekijken en onderzoeken wat je interessant lijkt. Voel je als een kleuter in een grote snoepwinkel!
Stap 3: Wat wil je en wat kun je?
Bedenk drie activiteiten die je graag terug zou zien in een toekomstig beroep. Bespreek deze activiteiten eens met je ouders of vrienden en vraag hen of zij deze activiteiten bij jou vinden passen.
Stap 4: Criteria Formuleren
Bepaal wat voor jou belangrijke criteria zijn. Bijvoorbeeld: wil je later een goed betaalde baan? Een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren? Ambieer je later een manager te worden en leiding te geven of wil je liever uitvoerend of onderzoekend bezig zijn?
Stap 5: Vergelijken
Als je eenmaal een beter beeld hebt van wat je leuk vindt en wat je belangrijk vindt, kun je diverse opleidingen met elkaar vergelijken. Dit kan door verschillende open dagen te bezoeken, met studenten te spreken of op internet te kijken.
Stap 6: Beslissen
Nu is het moment aangebroken om de keuze te maken. Laat alle informatie die je vergaard hebt, rustig op je inwerken. Als het kwartje niet meteen valt, kan het ook goed zijn er een tijdje niet meer aan te denken. Meestal komt de echte beslissing onverwacht.
Stap 7: Actie!
Meld je aan voor de studie van jouw keuze en ga dit nieuwe avontuur vol goede moed en enthousiasme tegemoet!

De gehele tekst is te lezen op Studiekeuze

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.