Verkassen voor je master

Wie een master in een andere stad gaat doen, heeft ook een nieuwe kamer nodig. Alle info op een rij én vier kamers in de aanbieding.

Floor Bal en Maren Groven/Ad Valvas

Wie een kamer zoekt in Amsterdam, moet daar veel tijd insteken. In Leiden komen niet-corpsleden moeilijker aan de bak en studenten in Maastricht gaan goedkoop ‘op kot’. De kamermarkt in de twaalf Nederlandse universiteitssteden verschilt behoorlijk. Alles wat je moet weten per stad.

Groningen
Staat van de kamermarkt. Wie actief zoekt, kan binnen een paar maanden een kamer hebben. Al moeten studenten die van ver komen aan het begin van elk studiejaar regelmatig tijdelijk een tent opzetten op de Stadscamping. Inschrijven? Woningbouwvereniging Lefier beheert 3500 kamers in de stad: http://stadgroningen.lefier.nl. Wie helpt je bij problemen? De Groningse studentenbond: www.groningerstudentenbond.nl/huurteam. Bijzonder: Sinds 2008 mag niet meer dan vijftien procent van een straat uit huisvesting voor studenten bestaan.

Amsterdam
Staat van de kamermarkt. Heel erg slecht, iedereen wil wel een kamer in Amsterdam. De meeste kans maak je nog op een kamer bij een hospita. Inschrijven? Op www.studentenwoningweb.nl schrijf je je in voor de meeste studentencomplexen in de stad. Let op: voor veel kamers krijg je een campuscontract, zes maanden nadat je uitgeschreven bent bij een onderwijsinstelling, moet je verhuisd zijn. De studentenvakbonden Asva (www.asva.nl) en SRVU (www.srvu.org) bemiddelen ook bij kamerverhuur. Wie helpt je bij problemen? De SRVU, studentenvakbond van de VU, geeft advies bij huurconflicten. Bijzonderheden: In Amstelveen ligt de studentencampus Uilenstede waar 3200 mensen wonen. Het complex heeft een eigen eetcafé, cursuscentrum en een theater. In de rest van de stad wonen studenten ook in containerwoningen, een oud-asielzoekerscentrum en op een voormalig cruiseschip.

Utrecht
Staat van de kamermarkt. Sluit maar achteraan in de rij. Een kamer zoeken in Utrecht is een drama, een leuke kamer vinden helemaal. Utrecht heeft de duurste kamers van Nederland. Inschrijven? SSH Utrecht (www.sshu.nl) heeft tienduizend studentenhuurders. Wie helpt je bij problemen? Studentenvakbond USF studentenbelangen biedt juridische hulp: www.usfstudentenbelangen.nl. Bijzonderheden: Het nieuwe gebouw Casa Confetti op universiteitscampus De Uithof kwam in 2008 in het nieuws vanwege de doorzichtige plafonds in de gangen. Studentes met een rokje aan, krijgen zo ongevraagd inkijk.

Rotterdam
Staat van de kamermarkt. De helft van de Rotterdamse studenten blijft lekker thuis wonen, dus er is geen groot gebrek aan kamers. Inschrijven? Bij studentenhuisvester Stadswonen is de wachttijd afhankelijk van je eisen tussen de vier en acht maanden. Wie langer dan anderhalf uur moet reizen, kan een urgentieverklaring krijgen via: www.stadswonen.nl. Wie helpt je bij problemen? Wie een particuliere verhuurder heeft, kan terecht bij het huurteam Rotterdam. www.huurteamrotterdam.nl. Bijzonderheden: Nette en flexibele studenten tussen de 19 en 26 jaar kunnen ook antikraak wonen via Alvast. De huurprijs ligt rond de honderdvijftig euro, de opzegtermijn is twee weken: www.alvast.nl.

Leiden
Staat van de kamermarkt. Het is moeilijk om in deze stad een kamer te vinden, bijna overal moet gehospiteerd worden. Tegelijkertijd komen particuliere verenigingshuizen minder snel vol. De bewoners delen liever de huur van de leegstaande kamers dan dat ze het huiskarakter aantasten door een niet-corpslid aan een kamer te helpen. Wie helpt je bij problemen? De Leidse rechtswinkel: www.leidserechtswinkel.nl. Inschrijven? Niet nodig, je kunt reageren op de site van woningbouwvereniging SLS Wonen: www.slswonen.nl. In de periode van 1 juli tot 1 november krijgen alleen eerstejaars een kamer. Bijzonderheden: De flats Pelikaanhof, de Klikspaanweg en De Barakken zijn berucht. Omdat ze voor tijdelijk gebruik gebouwd zijn, wordt er weinig onderhoud gepleegd zodat de boel vervalt.

Tilburg
Staat van de kamermarkt. Het aanbod in Tilburg neemt toe, maar de gemiddelde huurprijs is sinds vorig jaar wel met vijftien procent toegenomen, blijkt uit onderzoek van Kamernet. Die prijs ligt nog steeds 54 euro onder het landelijk gemiddelde van 345 euro. Inschrijven? Woningcorporatie WonenBreburg verhuurt via kamerpunt.nl studentenkamers. Wie helpt je bij problemen? Bij de Rechtswinkel Tilburg geven rechtenstudenten gratis advies over huurrecht: www.rechtswinkeltilburg.nl. Bijzonderheden: Voormalige houten barakken waar asielzoekers woonden, vormen nu Campus Stappegoor. Hier wonen vierhonderd Nederlandse en internationale studenten.

Nijmegen
Staat van de kamermarkt. De droomkamer vinden, is misschien wat hoog gegrepen. Maar wie de lat niet hoog legt, moet vrij snel woonruimte kunnen vinden. Inschrijven? SSHN (www.sshn.nl) geeft in complexen Hoogeveldt en Vossenveld voorrang aan studenten die nieuw in Nijmegen zijn en langer dan anderhalf uur per dag (van station tot station) moeten reizen. Wie helpt je bij problemen? De rechtswinkel van studentenvakbond AKKU: http://akkuweb.com/rechtswinkel. Bijzonderheden: Sinds de kredietcrisis steeg het kameraanbod van particuliere verhuurders in Nijmegen met acht procent. Huiseigenaren die hun woning niet kunnen verkopen, maken daar een studentenhuis van, mensen met een krappe beurs knappen de zolder op.

Eindhoven
Staat van de kamermarkt. Eindhoven heeft geen kwantitatief kamertekort, er is eerder een overschot. Wie op tijd begint met zoeken en niet al te hoge eisen heeft, kan in het nieuwe studiejaar daarheen verhuizen. Inschrijven? Bij studentenhuisvester Vestide is inschrijven gratis. Wie hemelsbreed verder dan 35 kilometer van de stad afwoont, kan voorrang krijgen: www.vestide.nl. Wie helpt je bij problemen? Het advocatencollectief Trias heeft een vestiging in Eindhoven: www.advocatencollectieftrias.nl. Bijzonderheden: Aangezien er geen kamergebrek is, zijn de studenten in Eindhoven veeleisend. Zeventien procent van de studenten zoekt een grotere, mooiere en zelfstandige woonruimte. Bij voorkeur in het centrum.

Maastricht
Staat van de kamermarkt. Op kamers in Maastricht? Dat is geen probleem. Al kan natuurlijk niet iedereen in het centrum van de stad wonen en verhuizen sommige studenten naar goedkopere Belgische grensgemeenten. Inschrijven? Bij Kamerburo (www.kamerburo.net), een initiatief van de Universiteit Maastricht. Wie helpt je bij problemen? Bij het Studenten rechtsbureau Maastricht: www.studentenrechtshulp.nl. Bijzonderheden: Veel studenten die in Maastricht studeren, wonen in België ‘op kot’. Veel Belgen bouwen een woning om tot een studentenhuis. Qua afstand maakt het niets uit of je in een buitenwijk van Maastricht of in Kanne, Vroenhoven, Smeermaas of Veldwezelt woont. Deze kamers worden per 1 augustus verhuurd en de verhuurders werken met jaarcontracten. In het voorjaar vraagt de huisbaas of je nog een jaar wilt blijven.

Wageningen
Staat van de kamermarkt. Wageningen is een van de goedkoopste steden om een kamer te huren. Zoeken: Via studentenvakbond WSO: www.wso.wur.nl/kamerbalie en bij Studentenhuisvester Idealis: www.idealis.nl. Wie helpt je bij problemen? Studentenvakbond WSO.

Delft
Staat van de kamermarkt. Niet zo erg als in andere steden, maar het vinden van een kamer is zeker niet makkelijk. Inschrijven? Bij studentenhuisvester Duwo: www.duwo.nl. Wie helpt je bij problemen? Het VSSD Studenten Steunpunt geeft juridisch advies en organiseert elk jaar de Kamerzoekdagen: www.vssd.nl. Bijzonderheden: Huurders van huisvester Duwo mogen via instemming zelf hun huisgenoten uitzoeken.

Enschede
Staat van de kamermarkt. Vanaf maart is er een lichte leegstand, In augustus is alles weer verhuurd. Het loont dus om voor die maand op zoek te gaan. Inschrijven? De tweeduizend kamers op de campus zijn van verhuurder Acasa. Op www.acasa.nl is een lijst te vinden van het kameraanbod.

Kamers te ruil
Deze studenten doen hun master in een andere stad en zoeken daarom woonruimte. Heb je een kamer in de aanbieding, dan kun je ruilen. Mail naar: kamerruil@advalvas.vu.nl.

Tilburg – Amsterdam
Simone van Schip (20) woont nu een studentenhuis in Tilburg-Zuid. Haar kamer is 20 m2. Ze woont samen met nog drie meiden en vijf jongens. Er zijn twee badkamers en twee wc’s. Haar kamer kost precies 287,10 euro inclusief. Als je haar kamer overneemt, hoef je jouw was niet meer mee naar je ouders te nemen, een wasmachine en droger staan in de bijkeuken. Simone zoekt een kamer in Amsterdam. Het maakt eigenlijk niet uit in welke buurt, als hij maar niet te klein en niet te duur is.

Maastricht – Tilburg
Maarten Muskens (22) woont in Maastricht in een oud herenhuis tussen het station en de stad in. Hij heeft vier huisgenoten maar deelt de keuken en de zeer ruime badkamer (met bad) met maar één persoon. Zijn kamer is 14 vierkante meter en daar betaalt hij 270 euro inclusief voor. De keuken heeft een romantisch uitzicht op de Maas, vooral in de zomer is het er goed toeven. Maarten zoekt in Tilburg een kamer die minstens net zo groot is, voor dezelfde prijs. Hij zoekt een rustige woonplek, waar hij ook na zijn afstuderen kan blijven wonen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.