Beurs masteropleiding wordt lening

De basisbeurs voor masteropleidingen verandert in een sociaal leenstelsel. Dit staat in een brief die staatsecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs schrijft aan de Tweede Kamer.

In de brief staat ook dat de studenten hun ov nog maar een jaar langer mogen gebruiken boven op de normale studieduur. Nu mag dat nog drie jaar extra. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), Guy Hendricks, is helemaal niet blij met de brief. “Groepen studenten worden hard geraakt door de bezuinigingen, niet alleen door de langstudeerboete maar ze krijgen er nu ook nog een sociaal leenstelsel en een inperking van het reisrecht bij.”

Vooral uitwonende studenten met een tweejarige of driejarige master zijn de dupe. Ook zullen studenten met studievertraging zelf hun treinkaartjes moeten betalen. Hendricks: “De generatie die nu studeert moet betalen en krijgt er niks voor terug. Het geld wordt voorlopig niet geïnvesteerd in het onderwijs.”

Om de studenten toch nog tegemoet te komen wordt de terugbetaalperiode verlengt van vijftien naar twintig jaar. Hierdoor daalt het bedrag wat je maandelijks moet terug betalen na je studie. De nieuwe regeling moet in de zomer van 2012 ingaan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.