Universiteitsraad wil goed bezuinigingsplan

Een gebrek aan een duidelijk plan, geen goede communicatie en het creëren van een tegenstelling binnen de universiteit. Het College van Bestuur kreeg bij een bespreking van de bezuinigingsplannen in de Universiteitsraad veel verwijten toegeworpen door de verschillende fracties.

De universiteitsraad trok veel belangstelling van medewerkers van de universiteit. De publieke tribune zal vol, stoelen werden bijgeschoven en een deel van de aanwezigen moest op de grond plaatsnemen. Volgens voorzitter Dick Akerboom ‘moeten we tot in de jaren zestig terug voor het moment dat er zoveel mensen op de publieke tribune zaten.’

Geïnteresseerden die besluiten verwachtten, kwamen van een koude kermis thuis. Bij de raadsvergadering konden de diverse fracties voorstellen doen en uitgangspunten aan het CvB meegeven in aanloop naar het overleg tussen decanen en directeuren op 11 en 12 april. Pas in mei vallen besluiten op het moment dat het TaakMiddelenPlan (TMP) wordt besproken en de begroting voor 2012 dus feitelijk wordt voorbereid.

Marieke van der Ven van studentenfractie Sam verweet het CvB een gebrek aan regie. “De UvT moet een visie ontwikkelen. Durf te kiezen. Een efficiënte kolom of snel besparen, een groot aantal studierichtingen of een gereduceerd aantal opleidingen, doorgaan met videocolleges of niet meer. Er moeten duidelijke besluiten over zulke zaken zijn voordat er een enkele maatregel wordt doorgevoerd. Er is op dit moment geen regie. De universiteit heeft een filosofie nodig voordat we kunnen beginnen met bezuinigen.”

Volgens fractie Sam is het onbegrip bij OBP-personeel groot. Van der Ven: “Zo wordt er niet geselecteerd op kwaliteit, maar op jaren dat iemand aan UvT heeft gewerkt. De gemotiveerde jonge OBP’ers die net begonnen zijn en een tijdelijk contract hebben, worden aan de kant geschoven terwijl oude rotten kunnen blijven zitten zonder dat hun functioneren wordt bekeken. De kwaliteit van een medewerker of afdeling moet voorop staan. Ontsla niet alle nieuwe mensen. Selecteer op basis van kwaliteit en vervolgens eventueel op basis van leeftijd (bijvoorbeeld 25 procent van iedere leeftijdsgroep weg. Op deze manier blijft werkomgeving dynamisch.”

Van der Ven: “Vraag is hoe het zo ver heeft kunnen komen. De bezuinigingen op hoger onderwijs hangen al jaren in de lucht. Er zijn afgelopen tijd te veel mensen aangenomen in deze organisatie die nu rekening moeten betalen van deze bezuiniging.”

Fractie Sam noemt de discussie die op de UvT is ontstaan over centrale en decentrale diensten zorgelijk. “Er is afgelopen jaren een wildgroei geweest op centraal niveau. We moeten samen bezuinigen en dus ook samen tot een oplossing komen. Verder vinden we het heel belangrijk dat het proces transparant blijft en dat alles waar mogelijk tijdig wordt gecommuniceerd naar studenten en medewerkers.”

Martin van Tuijl van de medewerkersfractie Onafhankelijken vindt dat het College overhaast heeft geopereerd. “De middelen dalen, dat betekent dat taken daaraan moeten worden aangepast. Dat zouden we graag zien gebeuren op basis van een planmatige aanpak. Als fractie zijn we zeer voor voortvarendheid, maar dat begrip mag niet verward worden met snelheid.”

Ook Korrie van Helvert van medewerkersfractie Avbakabo sprak over een gebrek aan een goed plan. Ook zette ze twijfels bij de cijfers. “De UvT zit in zwaar weer. Er zijn voldoende signalen dat er de komende jaren flink bezuinigd moet worden. Het college heeft een aantal financiële scenario’s geschetst die de mogelijke onzekerheden bevatten. Er is sprake van een bezuinigingstaakstelling van 15 miljoen euro. We denken dat dat een good guess is, maar niet meer dan dat. Het bedrag geeft alleen een richting aan, er kan nog vanalles veranderen.”

Abvakabo heeft kritiek op de wijze waarop het college de bezuinigingen heeft aangepakt. “Als je moet bezuinigen kijk je normaal integraal in de hele organisatie waar taken door personeel of derden worden uitgevoerd die niet noodzakelijk, niet doelmatig of niet efficiënt georganiseerd zijn. Pas na zo’n integrale taakanalyse, kun je zeggen waar taken anders of beter kunnen en kun je een vertaalslag maken naar het personeelsplaatje.”

Abvakabo vraagt het college bij het TMP kritisch te kijken naar kosten en middelen. “Daar waar substantieel subsidie of exploitatiedekking wordt verleend aan derden, vragen we het college het belang van de eigen organisatie voorop te stellen. Ook willen we dat kritisch naar het inhuren van onnodige externe expertise wordt gekeken, met met name in het ict- en huisvestingscompartiment. Voor alle salarissen binnen onze organisatie die de Balkenendenorm overschrijven, moet een heroverweging plaatsvinden en het salaris moet waar dit juridisch mogelijk is, teruggebracht worden naar de norm.”

Abvakabo stelt vraagtekens bij de manier waarop het CvB in de bezuinigingsoperatie heeft gefunctioneerd. “Het CvB heeft door het vooraf noemen van een bezuinigingstaakstelling van 15 miljoen onnodig en te voorzien een druk gelegd onder de eenheid van onze organisatie. Op vele vlakken zijn hiermee tegenstellingen aangewakkerd. Diensten tegenover faculteiten, centraal tegenover decentraal, OBP tegen wetenschappelijk personeel.”

Studentenfractie Front gaf bij monde van Koen de Geus aan dat een prioritering van taken en een duidelijke visie nodig is. “We onderzoeken welke taken bij de faculteit berusten en welke wellicht over genomen kunnen worden door andere partijen. Zo worden bijvoorbeeld sollicitatietrainingen, cursussen en lunches met bedrijven al aangeboden door bestaande partijen. We vragen het CvB om de student te ontzien bij de bezuinigingen. Verhoging van het instellingstarief en de prijs van de sportkaart is wat ons betreft niet aan de orde. We vragen ook om bij de bezuinigingen het sportcentrum zoveel mogelijk te ontzien.”

Het College van Bestuur reageerde nog niet op alle suggesties en opmerkingen. Wel gaf collegevoorzitter Hein van Oorschot aan de universiteit bij het ontslaan van personeel aan regels gebonden is. “Het is niet zo dat we naar eigen genoegen mensen binnen kunnen houden en de deur wijzen. De acute invoering van een vacaturestop is verstandig. Die stop is er alleen op gericht dat het probleem niet nog groter wordt.” (MW)

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.