Klachten over prijzen en afwegen salades in kantines

Het zal veel saladeliefhebbers zijn opgevallen: de prijs voor salade in de Tilburgse universiteitskantines gaat vanaf de start van het nieuwe collegejaar niet meer per bakje, maar per gram. Voor 100 gram rekent cateraar Sodexo €1,25. De maatregel was volgens Sodexo-manager Peter van Bloemendaal nodig omdat veel mensen hun bakje te vol laadden.

Servicedeskcoördinator Wilma Sparidans is het zat en belt Univers. “Ik heb zolang Sodexo hier is bijna elke dag een lekker bakje rauwkost gepakt. Een klein bakje kostte €2,50 en een grote €2,95. Aan de dure kant maar wat versheid betreft de moeite waard. Nu moet ik per 100 gram afrekenen. Dit houdt in dat er alleen grote bakjes zijn en als die vol geschept zijn als voorheen, moet men het wegen en komen de kosten, schrik niet, op meer dan 6 euro. Een verdubbeling van meer dan 100 procent.”

“Voorheen betaalden mensen met een vol bakje evenveel als mensen met een halfvol bakje, dus ik snap wel dat dit weegsysteem eerlijker is”, zegt Sodexo-medewerker Carin. Niettemin vindt Carin dat “het slimmer was geweest om dit meteen per 1 januari in te voeren, dan was het nu niet zo opgevallen. Ik zie veel mensen nu schrikken van de hoge prijs.” Carin voegt toe dat de meeste mensen ook wel weten dat de salades met rijst of pasta zwaarder zijn dan gewone salades. “Als je een grote bak vollaadt met zware salades, betaal je veel meer.”

Volgens Sodexo-manager Peter van Bloemendaal is de weegmaatregel ingevoerd omdat mensen “hun bakje twee verdiepingen vollaadden.” Van Bloemendaal: “We konden dit bedrag niet meer volhouden, daarom zijn we op een weegsysteem overgegaan. Maar let wel: als je 6 euro betaalt voor een salade heb je wel bijna 500 gram op je bord, dat is echt heel veel.”

Sparidans valt ook over het feit dat je pas bij het wegen ziet wat een salade gaat kosten en niet tijdens het opscheppen. “Nu ben ik zo’n persoon die als het te duur wordt het bakje terugzet in het ijs en opnieuw begin. Ik vind het te gek voor woorden dat wij zo een poot uitgetrokken worden. En dan op zo’n slinkse manier dat mensen het bakje niet net als ik terug durven te geven omdat het eigenlijk veel te duur is.”

Van Bloemendaal is niet onder de indruk. “Het is een praktische overweging, geen slinkse manier om klanten achteraf te verrassen. Ook in het Restaurant (mensa) staat de weegschaal pal tegen de saladebar.”

Contractueel is er volgens Van Bloemendaal niets mis. “Met de € 1,25 voor 100 gram blijven we tevens binnen de afspraken met de universiteit voor wat betreft de rauwkost zoals deze in het basispakket zit. We hebben het dan niet over de samengestelde salades maar over bijvoorbeeld sla, komkommer en tomaat.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.