Merendeel studenten weet hoogte studieschuld niet

Nederlandse studenten zijn veelal onwetend als het gaat om de gevolgen van hun studieschuld.  Zestig procent van de studenten weet niet wat op het moment zijn totale studieschuld is, een kwart van de studenten weet niet welke rente zij over het geleende geld betalen. Zeven procent van de studenten denkt zelfs dat ze helemaal geen rente hoefden te betalen over het bij DUO geleende geld.

Dat blijkt uit een onderzoek van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) onder 2000 studenten.

Van de mensen die lenen bovenop hun basisbeurs weet 49 procent niet wat hun studieschuld is. 38 procent van alle studenten heeft zelfs nog nooit op de site van DUO gekeken naar informatie omtrent lenen tijdens de studie of het aflossen hiervan. Ook heeft slechts 32 procent een financieel plan gemaakt voordat ze begonnen met studeren. Dit geeft aan dat er niet wordt nagedacht over de financiële gevolgen van lenen en het opbouwen en aflossen van een studieschuld, aldus het ISO.

“We beseffen ons dat studenten een eigen verantwoordelijkheid hebben bij hun leengedrag. Maar als ze een verbintenis met de overheid aangaan om bij DUO te lenen, moet diezelfde overheid hen wel goed voorlichten. Bij commerciële kredietverstrekkers zie je op de site de waarschuwing ‘geld lenen kost geld’. Waarom hoeft DUO dat niet te tonen? Geld lenen is nu ook te makkelijk. Op basis van je DigiD heb je in twee muiskliks een lening, die automatisch doorloopt tot het einde van je studie. Studenten kunnen zefgeen einddatum aangeven, als ze de lening willen stopzetten, moeten ze weer naar de site en inloggen. Dat moet veranderen. Ook zou direct bij het aanvragen van de lening (op basis van looptijd en bedrag) inzichtelijk gemaakt moeten worden hoeveel dit aan rente kost,” zegt Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het ISO, in een interview met Univers.

“We vonden de uitkomst van ons onderzoek schokkend. We hebben gesprekken met DUO gehad, die willen we meewerken, maar wijzen naar Den Haag. De politiek moet eerst opdracht geven.  De gesprekken in Den Haag verlopen moeizaam. Morgen stemt de Tweede Kamer over een motie van  ChristenUnie en GroenLinks waarin staat dat er een onderzoek moet komen naar de studieleningen en het effect ervan.  Na dat onderzoek, neemt de overheid hopelijk maatregelen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.