‘Snelle treinverbinding Brabant-België verdwijnt’

De directe snelle treinverbinding van Brabant naar Antwerpen verdwijnt in 2012 uit de spoordienstregeling. De intercity via Roosendaal wordt opgeheven en de alternatieve Fyra krijgt Rotterdam als laatste Nederlandse stop, aldus Omroep Brabant.

Aanvankelijk zou er een zogenaamde Fyra-trein gaan rijden tussen Den Haag en Brussel, met stopplaats in Breda. Maar de Belgen willen daar niet aan meebetalen, schrijft BN/De Stem.

Brabanders die snel naar België willen, moeten dan naar Rotterdam reizen om daarna weer naar het zuiden af te zakken in de Fyra. Enig alternatief is de stoptrein van Roosendaal naar Antwerpen, een reis van 46 minuten.

CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten kondigde aan dat hij een brandbrief naar minister Melanie Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) en de Tweede Kamer stuurt. “Het is te gek voor woorden. De treinreis van Eindhoven naar Antwerpen dreigt te veranderen in een wereldreis,” aldus Van Heugten.

De NS ontkent dat de snelle treinverbinding definitief verdwijnt. “Qua tijd maakt dat allemaal niet zo veel uit dat Brabanders eerst naar Rotterdam moeten reizen, ten opzichte van de huidige intercityverbinding. Gevoelsmatig wel natuurlijk. Maar het is allerminst een gelopen koers rondom de grenstrein”, zegt NS-woordvoerder Rose Teunissen in het regionale dagblad.

De internationale spoordienstregeling voor 2012 is via internet nog niet te raadplegen.

UvT-medewerkers en studenten maken momenteel veel gebruik van de snelle treinverbinding naar België. UvT-hoogleraar Ton Wilthagen vraagt zich hardop af of ‘de UvT niet veel stampij zou moeten maken over het NS spoorboekje 2012 waarin de verbinding Brabant-Brussel (en dus ook Leuven e.d.) alleen nog maar via Rotterdam gaat lopen?’.

“Slecht voor onze Europese contacten, waarvan we het als universiteit in de toekomst in hoge mate moeten hebben, ook in termen van onderzoeksfondsen. En slecht voor studenten die in België onderwijs willen volgen (bijvoorbeeld de research master rechten, die samen met Leuven is ingericht).”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.