RvS: Ministerie kort universiteiten onterecht

Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft zes Nederlandse universiteiten onterecht op hun budget gekort heeft. Het gaat om de Universiteit van Tilburg, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Technische Universiteit Eindhoven, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

Het ministerie kortte de universiteiten in 2008 met 1,29 miljoen euro (1,18 miljoen op onderwijs en 0,11 miljoen op onderzoek) omdat het dit bedrag in een andere rechtszaak aan de Universiteit van Maastricht moest betalen. De universiteiten spanden een rechtszaak aan, waarna de rechtbank oordeelde dat de staatssecretaris ‘ten onrechte het bedrag dat hij aan de universiteit Maastricht heeft toegekend, ten laste had gebracht van het onderwijsdeel wo en het onderzoeksdeel wo.’ De staatssecretaris zou dit niet mogen doen zonder toestemming van de Staten-Generaal.

Op zijn beurt vond de staatssecretaris dat hij dit wel mocht doen omdat ‘het macrobudget van de begroting ongewijzigd was gebleven’ en ging in hoger beroep bij de Raad van State.

Dat rechtsorgaan heeft nu bepaald dat de universiteiten gelijk hebben. Zijlstra moet ook de proceskosten en de griffierechten betalen.

De gehele uitspraak vind je hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.