Onderzoek matchfixing in Nederland gestart

Toine Spapens, hoogleraar criminologie aan de UvT, gaat onderzoek doen naar matchfixing in Nederland. Hij doet dit samen met Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en Ernst & Young. Minister Edith Schippers heeft na Europese aanbesteding de opdracht voor het onderzoek aan hen gegund.

Het onderzoeksteam gaat onderzoeken of en op welke schaal matchfixing in Nederland plaatsvindt. Ook willen ze onderzoeken hoe het op een effectieve manier bestreden en voorkomen kan worden. Matchfixing houdt in dat het verloop van sportwedstrijden wordt gemanipuleerd om te winnen of om sportieve resultaten te beïnvloeden. Het onderzoek bestaat uit vier onderdelen:

  1. Inventarisatie en analyse van studies over matchfixing en (mogelijke) gevallen in Europa en Nederland.
  2. Interviews met (ex-) sporters, officials, sportbonden, kansspelaanbieders, Openbaar Ministerie en politie. Om de veiligheid van getuigen en tipgevers te garanderen wordt in samenwerking met Stichting M. beschermde anonieme melding mogelijk gemaakt.
  3. Een grondige analyse van het huidige instrumentarium om matchfixing te voorkomen, op te sporen en te bestrijden.
  4. Aanbevelingen om bestaande maatregelen, instrumenten en wet- en regelgeving aan te scherpen, dan wel nieuwe te ontwikkelen.

Het onderzoek zal rond de zomer klaar zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.