Meer Chinese PhD’s in Tilburg

De Universiteit Utrecht is vanaf maart te vinden op de Chinese sociale media Weibo, Renren en Youku. De universiteit hoopt Chinese studenten te interesseren voor een studie in de Domstad. Utrecht is niet de enige Nederlandse universiteit die haar pijlen richt op Chinese studenten. Exact een jaar geleden opende Tilburg University een eigen kantoor in Beijing.

Het doel: meer Chinese promovendi en topstudenten aantrekken en de band met Chinese topuniversiteiten en instituten versterken. Zo is een overeenkomst gesloten met de Chinese Academy for Social Sciences (CASS) voor samenwerking rondom een portal over Financiën en Duurzaamheid. Ook zijn de banden aangehaald met acht universiteiten waar Tilburg intensief mee samenwerkt. Het gaat dan om double degree programma’s, waarbij studenten een jaar in Tilburg studeren, een jaar in China en van beide universiteiten een diploma ontvangen.

Resultaten
Sinds de komst van het China Office, is het aantal Chinese PhD’s gestegen. Tot 2012 ontving Tilburg nauwelijks PhD-studenten uit China die werden betaald met een beurs van het Chinese Scholarship Council(CSC). In 2012 waren dat er opeens twaalf, een score waarmee Tilburg meteen naar plaats vier van Nederland schoot. Bij een CSC-beurs betaalt de Chinese overheid de eerste 48 maanden voor de promovendus, daarna moet TiU het salaris ophoesten.

De studentenaantallen schetsen een minder rooskleurig beeld. In 2012/2013 stonden er 311 Chinese studenten ingeschreven aan TiU, in 2011/12 waren dat er nog 322 en in 2010/11 maar liefst 331. Zij kozen massaal voor Economie. “Het aantal Chinese studenten is in heel Europa gedaald door de economische crisis en sociale onrust, daar is hier veel aandacht voor op tv. Als Tilburg doen we het relatief goed”, meent Jacques van Vliet, Academic Liaison Officer voor TiU in China.

Beurzen
Chinese studenten die naar Tilburg komen, moeten flink de portemonnee trekken. Als student uit een niet-EU land betalen ze het instellingscollegegeld dat bij een bachelor 6000 euro bedraagt en bij een master 10.500 euro. Studenten kunnen echter ook een beurs aanvragen. In 2012 werden er in het kader van het TiU Scholarship for Academic Excellence 35 beurzen toegekend. Daar zaten volgens het International Office vier beurzen voor Chinese studenten bij. Daarnaast kunnen ook faculteiten een beurs uitdelen, het zou gaat om tien tot vijftien beurzen voor Chinese studenten. Het merendeel van de Chinese studenten legt (inclusief huisvesting en levensonderhoud) circa 20.000 euro per jaar neer voor hun studie.

Na Nederlanders zijn Chinese studenten het beste vertegenwoordigd op de universiteit. Tweede bij de bachelorstudenten is Duitsland, gevolgd door Indonesië, Bulgarije en België. Ook bij de masterstudenten staat China op nummer een, gevolgd door Bulgarije, Griekenland, Duitsland, Polen en Indonesië.

Integratie
Een van de probleempunten bij de komst van Chinese studenten naar Tilburg is de integratie. Chinese studenten trekken alleen met elkaar op, wonen samen in hetzelfde studentenhuis en worden geen lid van sport- of studieverenigingen, klagen Nederlandse studenten. Volgens Guido van Leerzem, Policy Officer Internationalisation doet de universiteit er alles aan om de integratie van internationale studenten te verbeteren. Daarom werden twee jaar geleden al de Welcome Week en de TIK-week samengevoegd tot de TOP-week. Ook bij huisvesting streeft de universiteit naar een mix van nationaliteiten. “Studenten die via ons reserveringssysteem een kamer zoeken, zullen nooit met alleen maar studenten uit hetzelfde land in één huis komen. Het systeem is namelijk begrensd op tien tot vijftien procent van dezelfde nationaliteit per woning of afdeling. Maar er zijn natuurlijk ook studenten die buiten ons om woonruimte zoeken, daar hebben we geen zicht op.”

In de komende Univers een langer artikel over het kantoor van Tilburg University in China en interviews met Chinese studenten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.