Reportage: op bezoek bij Huize naast Ernie

“Biertje?” Dat is de eerste vraag bij binnenkomst bij Huize naast Ernie, mogelijk het Studentenhuis van het Jaar 2013. Zelf zeggen ze dat hun huisfeesten voor 120 man legendarisch zijn, maar de buren zetten uit voorzorg de bloempotten binnen.

“Ik sprong verkeerd met volleybal, toen scheurde ik mijn kruisbanden”, vertelt Marloes van Dommelen. Haar knie zit vast in een brace, ze kan zich alleen met haar krukken voortbewegen. “Mijn huisgenoten brengen me echt overal naartoe met de auto en als ik iets nodig heb van de supermarkt, halen ze dat gelijk.” Het staat al snel blauw van de sigarettenrook in de kleine huiskamer waar de acht bewoners zitten. Een compact en hecht huis noemen ze zichzelf. “We zijn niet alleen een feesthuis, we kunnen ook bij elkaar uithuilen als het nodig is”, vult Rowie Florijn het verhaal aan. “Kan iemand me trouwens vanavond naar Pendragon brengen?”, vraagt Marloes.

Rowie heeft het huis voor de wedstrijd ‘Studentenhuis van het Jaar’ van Studenten.net opgegeven. Het was een spontane actie, eigenlijk een grap. Lange tijd stond Huize naast Ernie bovenaan de ranglijst, met 75 huizen door heel Nederland. Toen besloten de elf (inmiddels nog negen) huisgenoten: we gaan voor de winst. Na de eerste stemronde zitten ze nu in de halve finale bij de laatste drie, de tegenstanders wonen in Eindhoven en Groningen. Op de website kunnen studenten stemmen stemronde, op een filmpje en foto’s van de huizen. Ook moeten ze een offline contest winnen, waarbij ze opdrachten in een stad moeten uitvoeren. Op 6 juni wordt bekend gemaakt welk huis de titel en 24 flessen rum heeft gewonnen.

De Bucketlist

Op de avond van de uitslag hebben ze hoe dan ook een groot feest. Deze huisfeesten zijn berucht. “Alle meubels gaan naar de schuur, we ruimen de tuin en het dakterras leeg en dan is er plek voor zo’n 120 man”, zegt Kay Krijnen. “Een paar jaar terug is het fout gegaan, hebben een paar mensen de straat verbouwd en nu is er nog één buurman die altijd klaagt”, aldus Melvin Rijkenbarg. Die klachten zijn nergens meer voor nodig, hun feesten kondigen ze altijd aan met een briefje in de brievenbus en de buren zijn ook welkom. Marloes: “Iedereen weet alleen wel dat ze hun bloempotten binnen moeten zetten”.

Naast het jaarlijkse huisfeest, doen ze nog veel meer samen. Melvin vertelt: “We hebben een bucketlist. Daar staat alles op wat we als huis willen doen. We proberen zoveel mogelijk dingen af te strepen. Wat er op staat? Voornamelijk seksdingen.” “Ook zoendingen hoor,” vult Kay aan. Rustig een filmpje kijken op de bank gebeurt ook, of Lingo als er een bekende meedoet. “Toen we met zijn drieën hetzelfde vak volgden, keken we de digitale colleges ook altijd samen. In het bed van Johan”, zegt Rowie.

Dronken roddels

Ze doen nog veel meer dingen met elkaar, maar wat ze niet lijkt te lukken, is het huis opgeruimd houden. Ieder jaar gaan ze op huisweekend van het geld uit de boetepot. “Gisteren hebben we opgeruimd, dus voor ons is het nu heel erg netjes”, zegt Rowie. Dat is vooral te zien bij de wc’s, badkamer en keuken: die zijn niet echt vies. Op de grond in de huiskamer liggen lege pakjes sigaretten en stof. De tafel ziet grijs van de as, de asbakken die er staan zitten vol met peuken. Wat het meeste opvalt? De muur. Verdeeld in vakken, per maand, staan alle roddels van het huis. ‘Marloes houdt van sappige rijpe oranje ballen’ en ‘Wist je dat Max bruine bonen eet voor de seks’ valt onder andere te lezen. De meeste roddels zijn niet nuchter opgeschreven. “Na eerdere verhalen in de krant en op tv lijkt het misschien of wij een sekshuis zijn, maar dat is echt niet zo, hoor”, verdedigt Rowie het huis. Eerder werden de bewoners van Huize naast Ernie al ‘gespuis in het sekshuis’ genoemd in een reactie op hun finaleplek.

We lopen een rondje door het huis. De kelder is te betreden op eigen risico. Begrijpelijk, want zodra de deur open gaat, ruikt heel de gang naar een vochtige grot. Boven, op het dakterras staat een tafel vol lege flessen. Wat daar niet meer op paste ligt op de grond, soms in scherven. Er is ook een barbecue. Nu ziet hij er wat vies uit met de stukken mos die erop groeien. “Maar we maken hem ieder jaar schoon en dan gebruiken we hem veel in de zomer”, vertelt Rowie verder. Op zolder is het washok. Of dat lijkt zo. Wie wat beter kijkt, ziet ook een bed, bureau, voetbalsjaals aan de muur en een magnetron. De kamer van Melvin. Overal ligt vuile was. “Hij leeft dan ook vooral beneden”, legt de rondleidster uit. Dat het ook anders kan, laat Yoran zien. Het bed is opgemaakt, de vloer is niet alleen zichtbaar, maar ook helemaal schoon, de boeken staan nog net niet op volgorde in de kast.

[nggallery id=88]

Geen bier in huis

Inmiddels is ook oud-huisgenoot Anne binnengekomen. “Ik mis het hier wel, anders zou ik niet zo vaak langs komen.” Anne komt het vaakst langs, maar vroegere bewoners worden uitgenodigd voor alle feesten. “Anne, wat vindt jij van een frikandellenwedstrijd vanavond?” zegt Melvin. Anne: “Ik heb een bruiloft deze week en ik doe een strakke jurk aan”. Rowie schudt nee. “Ik voel me nog steeds niet beter, dus ik wil dat volgende week”. Melvin: “Niemand zegt dat je je volgende week beter voelt”. Iedereen zit rond de tafel op een hoekbank en praat door elkaar. Kay: “Wie kijkt er straks mee Lingo?” Melvin: “En dan daarna frikandellenwedstrijd doen?” Rowie: “Ik voel me volgende week echt wel beter”. Melvin mokt:  “Ik wil vanavond een frikandellenwedstrijd doen”.

Naast dat het erg actieve bewoners van Huize naast Ernie zijn, zijn het ook actieve studenten. Rowie is voorzitter van fractie Vrijspraak, Marloes is dat bij Pendragon, Aniek van Kimmenade en Nadia van de Schans roeien allebei bij Vidar en Melvin zit in het bestuur van SRS, de studievereniging van Fontys SPECO. Ook komen er uit Huize naast Ernie altijd TOP-papa’s en mama’s. Soms wringt dat wel, maar bij de verenigingen weet iedereen hoe belangrijk de huisgenoten zijn. “Ik verdeel mijn tijd fifty-fifty. Ik woonde hier al twee jaar, voordat ik bij Vidar ging, dus dat was echt even wennen. Maar nu snapt iedereen het gelukkig”, vertelt Nadia.

In de huiskamer bevindt zich een grote muurschildering van Bert en Ernie. Melvin legt uit waar die vandaan komt: “Voordat hier studenten woonden, was het huis van een kruidenier. Hij heette Bert. In het huis hiernaast kwam een studentenhuis en zij noemden zichzelf Huize naast Bert. Toen Bert wegging en dit ook een studentenhuis werd, was voor ons de link snel gelegd. Wij werden toen Huize naast Ernie.” Naast de schildering staat een grote stapel lege bierkratten. “Dat we geen bier in huis hebben, moet je misschien maar niet in het verhaal zetten.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.