Hoorzitting cultuur: Pokonbudget en terug naar de huiskamer

Hoorzitting cultuur: Pokonbudget en terug naar de huiskamer

De  verdienmodellen in de cultuuragenda  passen de groten maar net en de kleintjes bezwijken. Dat is de conclusie van de eerste hoorzitting cultuurbeleid. “Een hele zwerftocht langs buurthuizen die verdwijnen en zalen die steeds duurder worden. Uiteindelijk heb ik mijn meubels maar weggedaan en ben ik gaan lesgeven in mijn huiskamer,” aldus een kleine cultuurondernemer.

De gemeente Tilburg wil horen hoe het gaat met het cultuurbeleid, volgens de cultuuragenda 2011-2016 moeten we immers bij de culturele top tien van Nederland gaan horen. Voor je het weet ben je als groeistad een soort Zoetermeer. Daarom zitten er acht mannen uit de Gemeenteraad Tilburg aan tafel en komt toute Tilburg langs in het Gemeentehuis.

Experts

Om vier uur is er een expertmeeting. Hans Mommaas, hoogleraar vrijetijdswetenschappen, Leo Pot (cultuurpaus) en Henri van der Steen ( Brabants Dagblad cultuur) geven hun mening over de Tilburgse cultuur. De managementbingo zit zo vol: vliegwiel, in the picture, platform, faciliteren, voortborduren, exposure, urgentie en de neuzen dezelfde kant op. De allermooiste van alle terminologie was: “metaforen faciliteren ook”. De hele expertmeeting was er een van ambtelijke vaagheid. Een echte Tilburgse reactie uit de raad: “Ik zie de miljoenen al vliegen.”

Zwerftocht

Na de pauze komen gewone cultuurmensen aan het woord. Ze mogen 20 minuten spreken. De rode kaart wordt nogal eens aan het Factorium uitgedeeld. De voormalige Dans- en Muziekschool van Tilburg is een gesubsidieerde instelling die niet graag wil samenwerken, volgens kleine cultuurondernemers zoals De Zuivelfabriek en De Reizende Speeldoos. De zelfstandigen klagen, ze mogen hun posters niet meer ophangen in de bieb, 013 of in het Factorium. Ze lijden onder de concurrentie van gesubsidieerde instellingen. Het verdwijnen van de buurthuisstructuur maakt het onmogelijk om nog zaaltjes te vinden voor hun activiteiten. Hetty van Beek, die vooral kindertheater maakt voor allochtone kinderen, vertelt: “Een hele zwerftocht langs buurthuizen die verdwijnen en uiteindelijk heb ik mijn meubels maar weggedaan en ben ik gaan lesgeven in mijn huiskamer”. Toch erg als je ziet dat Hetty met haar kindertheaterlessen wel allochtone kinderen bereikt terwijl de instellingen als Art-Fact (amateurkunst) zelf aangeven daar moeite mee te hebben.

Bescheiden

Saxofonist Paul van Kemenade organiseert al 20 jaar een jazzfestival. Een  parel in de Tilburgse cultuur, maar hij stelt zich bescheiden op. Hij schetst de moeilijkheden om geld te krijgen uit fondsen, als je iets doet dat buiten de cultuur van de meute valt.  De Nachtburgemeester beaamt dat en zij geeft aan dat het bureaucratische karakter van de cultuuraanvragen veel mensen ontmoedigt. “Soms is cultuur gewoon een zwarte doos waar je geld in stopt, je moet vertrouwen hebben, je kan niet alles dichttimmeren.”

Pokon

Joost Heijthuijsen vaagt alle sprekers weg. Hij praat nauwelijks over zijn Incubate, Joost heeft het over Tilburg als culturele stad. Samengevat: “Het gaat de laatste tien jaar slechter, het gevoel van trots op de stad is minder geworden, de eensgezindheid is weg. Er is te weinig doorstroming voor nieuwe initiatieven, er is de laatste vijf jaar nauwelijks wat bijgekomen. De grote talenten vertrekken naar Eindhoven. Cultuur, dat gaat niet over de zes grote instellingen en hun prestaties. Let op de kleine culturele ondernemers, die moet je een Pokonbudgetje geven. Je geeft ze 100 euro en zij maken er 1000 meerwaarde van voor de stad. Je moet dat wel blijven doen, want het zijn vaak kleine kwetsbare initiatieven, zoals Kindergarten. Denk ook eens wat internationaler, en ga niet zitten kissebissen in de raad. Denk niet te marktgedreven, cultuur betaalt zich terug in een goed vestigingsklimaat. Tilburgers zijn tot veel bereid, doe er wat mee.”

De volgende hoorzitting over cultuurbeleid is 9 september. Dan is er een lunch met de zes grote instellingen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.