Studenten willen aandacht voor solliciteren

Studenten leren te weinig over de kunst van het solliciteren, blijkt uit onderzoek van Eenvandaag samen met Studentenbureau onder 1250 studenten. En dat is niet omdat ze het niet willen leren, want 69% van de studenten zou een sollicitatietraining juist graag verplicht zien.

Het is volgens Eenvandaag en Studentenbureau dramatisch gesteld met de voorbereiding op solliciteren volgens veel studenten. 41% geeft aan compleet onvoorbereid te zijn omdat er op de opleiding geen aandacht wordt besteed aan solliciteren. Een vrijwel even grote groep (40%) geeft aan dat er slechts een beetje aandacht aan het onderwerp werd besteedt vanuit de opleiding.

Studenten willen graag begeleiding bij het opstellen van hun C.V. en een goede sollicitatiebrief, maar de helft van studenten die een stage hebben gelopen geeft aan hierbij geen hulp te hebben ontvangen. En dat terwijl 40% hier juist graag hulp bij zou hebben gehad.

Ook op de UvT zijn sollicitatietrainingen niet verplicht opgenomen in het curriculum, al worden ze wel aangeboden. Het Student Career Center biedt vier trainingen aan, die helpen om sollicitatieperikelen het hoofd te bieden. Univers sprak hierover met Zoë Gerritsen van het Student Career Center.

“De sollicitatietrainingen van de Universiteit lopen momenteel erg goed, de eerste lichting voor de trainingen in Oktober zit namelijk helemaal vol. De trainingen liepen voorheen ook al goed maar we merken wel dat er meer studenten zijn die zich volop met het sollicitatieproces bezig houden maar nog niet succesvol zijn. Het is lastiger aan baan te komen.” legt Gerritsen uit wanneer gevraagd wordt naar de trainingen die zij geeft. “We verzorgen trainingen waarvoor TiU-studenten zich kunnen inschrijven, maar bieden ook trainingen aan in opdracht van faculteiten en verenigingen.”.

Zo wordt er volgende week een grootschalig college gegeven op aanvraag van studievereniging ASSET waarbij aandacht wordt besteedt aan het C.V. “Wij verzorgen die trainingen dan in overleg met de vereniging en kunnen zo ook een groter publiek bereiken. We kiezen er binnen de ‘open’ trainingen echter voor om in kleine groepen te werken. Je werkt in zo’n training echt aan je eigen vaardigheden, en dat is voor universitair studenten soms spannend omdat die gewend zijn veel meer theoretisch te werken. Dan is onze praktische aanpak erg wennen. Deze werkvorm zorgt ervoor dat studenten van elkaar kunnen leren, en verzekert dat ze voldoende individuele aandacht krijgen. En door de kleine groepen wordt het gevoel van veiligheid voor de student gegarandeerd.”

Gerritsen benadrukt hoe belangrijk zelfkennis kan zijn, en hoe de sollicitatietrainingen daarbij ook van belang zijn. “Het is belangrijk om niet alleen de cognitieve capaciteiten te bezitten om een baan te bemachtigen. Zelfkennis is van immens belang, je moet kunnen uitleggen wie je bent, wat je valkuilen zijn en waarom jij zo geschikt bent. Dat zijn vragen die in elk sollicitatiegesprek worden gesteld. En een training helpt je juist om die vragen helder te krijgen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.