Recensie: Stadslucht

Stadslucht van Academic Forum hield afgelopen donderdag een discussieavond in de Paradox. Het onderwerp was de toegevoegde waarde van de kunstenaar  of  -iets breder- de creatieve klasse in de stad. Stedebouwkundigen  en politici gaan ervan uit dat een creatieve klasse  een stad meer economische waarde geeft, in navolging van Richard Florida. Er komen steeds grotere kunstpaleizen,  meer kunstwerken in de publieke ruimte en er worden wijken aangewezen voor de concentratie van culturele en creatieve bedrijvigheid, zoals in Tilburg het Veemarktkwartier en meer recent de Spoorzone. Economisch en of sociaalmaatschappelijk kan daarmee gescoord worden. Ook Tilburg zegt daar hard mee bezig te zijn, reden om eens naar de deskundigen te gaan luisteren.

Ex-Campusdichter en urbanist Nathan de Groot presenteerde de avond op keurige wijze. René Boomkens, hoogleraar algemene cultuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam trapte af en beschreef in een kort bestek een aantal theorieën over  Amsterdam  als culturele hoofdstad van Nederland. Hoe zou deze stad de positie kunnen behouden? Hij gaf drie opties, ten eerste Parochialisering, het vormen van kleine like communities die als eilandjes in de stad fungeren. Als tweede optie de Remixcultuur, waarin de parochies elkaar overlappen  in een open cultuur. De derde optie was een meer depressieve: de markt en de controle die daarvan uit gaat werkt homogenisering in de hand.

Het hoogtepunt van de avond was voor mij een prachtige uitgebeten ‘witte’ film van verkeer in een stad begeleid op piano door Matteo Mijderwijk, hij speelde een werk van John Cage. Prachtig, verstild, je kon een speld in de Paradox horen vallen. Na het intermezzo kwam Merijn Oudenampsen, cultuursocioloog van  TSH Tilburg University. Hij had het over het raadsel van de creatieve stad en waarschuwde vooral tegen de kolonisering van cultuur. Creativiteit van kunstenaars die ondergeschikt wordt gemaakt aan de economie van een stad en zo te prooi valt aan de citymarketeers.

Ik vond het een interessante avond maar het was jammer dat de avond vooral over Amsterdam ging, en in het geheel niet over Tilburg. Er liggen hier grote vragen: gaat de uitbreiding van Poppodium 013 de stad promoten, gaat de Spoorzone een echte creatieve broedplaats worden? Waarom is niet gelukt om van het Veemarktkwartier een kunstcluster te maken? De sprekers zeiden nog wel dat je van Winterswijk niet zomaar een creatieve stad kon maken, maar of Tilburg gelijk staat met Winterswijk?

Het verhaal over Stadslucht waar je  250 euro mee kan winnen moet aanstaande donderdag voor 12 uur binnen zijn.


Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.