Nederland achtste op wereldranglijst onderwijssystemen

Het Nederlandse onderwijssysteem staat op nummer acht van de wereldranglijst. Dit blijkt uit het onderzoek ‘the learning curve’ van onderzoeksbureau Pearson. Het bureau combineerde gegevens van andere onderzoeken, data en ranglijsten. Dit meldt de BBC.

Pearson voerde het onderzoek uit in samenwerking met de Economist Intelligence Unit, een adviesbureau op gebied van economie. Ze analyseerde gegevens van onder andere het Programme for International Student Assessment (PISA). Ook zijn er data zoals het percentage van de begroting dat naar onderwijs gaat verwerkt. Een nadeel van het onderzoek is dat sommige vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen bij studenten niet is verwerkt, omdat het moeilijk te meten is. Het onderzoek gaat over het gehele onderwijssysteem en maakt geen onderscheid tussen primair en universitair onderwijs.

Nederland komt positief uit het onderzoek, maar zakte wel een plek. Het Verenigd Koninkrijk verdrong Nederland op de lijst door van plek acht naar zes te gaan. De andere Europese landen die in de top tien staan zijn: Finland (plek 5), Ierland (plek 9) en Polen (plek 10). Zuid-Korea staat op nummer één.

John Fallon, directeur van Pearson, ziet een sterk verband tussen landen die hun onderwijs verbeteren en landen die economisch groeien. Ook denkt hij dat de verschillende onderwijsstelsels veel van elkaar kunnen leren. De manier waarop je die ervaring en kennis deelt, is volgens hem de vraag.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.