SOA-test niet langer gratis

Het is gedaan met de gratis SOA-testen van de GGD. Volgens staatssecretaris Van Rijn is het niet langer nodig om gratis testen te verstrekken. Zijn eigen partij, de PvdA, is kritisch. ”De testen moeten voor iedereen toegankelijk zijn.”

De gratis testen waren vooral gericht op mensen die prostituees bezoeken of regelmatig wisselende seksuele contacten hebben. Volgens Van Rijn werden het afgelopen jaar onder de 120.000 mensen die gebruik maakten van een gratis test maar weinig geslachtsziekten geconstateerd. Daarom wil hij deze nu afschaffen, zo vertelt hij aan het AD.

GGD’s zijn straks niet meer verplicht een jongere die positief scoort op de geslachtsziekte chlamydia preventief te testen op andere soa’s, zoals syfilis of hiv. De kosteloze test blijft wel bestaan voor homoseksuelen en mensen die seks hebben met personen uit landen waar veel hiv is.

Hoewel Rijns eigen partij niet achter hem staat, doet de VVD dat wel. Mensen met wisselende seksuele contacten moeten zelf de consequenties dragen, zo luidt het standpunt.

De GGD is bang dat het afschaffen van de gratis SOA-test averechts gaat werken. ”Het risico is dan dat mensen helemaal niet meer naar een arts gaan en rond blijven lopen met een SOA en daardoor anderen besmetten of zelf klachten krijgen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.