Ruim aanbod voor katterige klantjes

Van Studentenpastoraat tot chlamidia-test. De variatie op de TOP-markt is groot. Het enthousiasme moet de eerste uren vooral komen van de colporteurs in de kraampjes. De Biercantus heeft er blijkbaar in gehakt. Of is het gros nog niet ontwaakt uit hypnose?

Univers heeft een redactielokaal anno 1974 nagebootst, ten tijde van Watergate zeg maar. Asbakken, almanakken en veel sterke drank. Ondanks de herhaalde uitnodiging om zich daaraan te goed te doen, blijven de eerstejaars talmen. Een Italiaanse student is een stuk helderder en bestudeert de antieke Underwood-typemachine. “Beautiful”, zegt hij. Hij knijpt zijn ogen dicht tegen de zon. “Finally, I get to see some sun. The weather has been a bit shaky, but what can you do?”

De Grote Hypnoseshow lijkt nog steeds in volle gang. Zombies is een groot woord, maar de blikken zijn zeker aan de glazige kant. In de hoek waar Cicero staat, is het vol. De Tilburgse Debatvereniging belooft nieuwe leden een glanzende carrière in de landelijke politiek. “De aanloop begint te komen,” zegt bestuurslid Martijn. Hij verwijst naar de Biercantus van gisteren, die veel slachtoffers heeft gemaakt. Cicero kiest eieren voor zijn geld en zal vanmiddag geen messcherp debat organiseren. Martijn: “Onze open avond is op 22 september.” Met het nodige elan kijkt studente Eva de kat uit de boom. “Het is redelijk rustig, maar wel leuk.” De TOP bevalt haar prima. “Ik kom uit Tilburg, dus de stad is niet nieuw. Maar er zijn veel verrassende indrukken.” Ik weet niet wat het is, maar nu heeft zelfs de biertap op het Willemsplein het begeven. “Te weinig druk,” zegt een van de berustende kasteleins. Gelukkig zet de liveband net een meezinger in.

Stadspark
In het fraai gelegen park is het een stuk drukker. Twee Japanners kijken met ontzag naar de zwaardvechters van Dulce Bellum Inexpertis. Maar dat komt misschien omdat ze de paaldanseressen, iets verderop, nog niet hebben ontdekt. Een meisje met een strandvakantie-tan vertoont haar skills. Respect, want de paal wiebelt er flink op los. Naast de openlucht-nachtclub staat uitgerekend het CDA. “Nee”, zegt Marcel, lid van de jongerenafdeling. “Dat paaldansen botst niet met de familiewaarden van onze partij.” Toch zoekt het CDA het bij onschuldiger vermaak: ganzenbord. Tijd voor een biertje en een paar zelfgebakken koekjes in de geïmproviseerde huiskamer van Stukafest. “Wij organiseren kleinschalige dans, theater- en muziekoptredens in studentenkamers”, vertelt Elke. Ha, dat is een origineel idee. “Elk jaar in februari is er een festival met 12 acts verspreid over studentenkamers in de stad. Geïnteresseerde studenten met een grote kamer kunnen zich aanmelden op de site.”

Terug op het Willemsplein blijkt ook de truck van Sense in vol bedrijf. Daar kunnen de eerstejaars zich laten testen op chlamidia en gratis condooms in ontvangst nemen. “Als het geen XL is, kan ik er niks mee”, zegt een jongen. Medewerkster Maartje kan erom lachen. “Zo’n chlamidia-test is een goed middel om aandacht te vragen voor soa’s en veilig vrijen.” Dat blijkt: er is veel animo voor een bezoek aan de truck, al kijken de studenten als ze eenmaal weer naar buiten stappen even schuchter om zich heen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.