Van goed naar excellent onderwijs

Het Kabinet stelt € 1,2 miljard beschikbaar voor de verbetering van het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Een groot deel van het geld gaat naar de professionele ontwikkeling van leraren.

Opgeteld bij de middelen die vrijkomen uit het studievoorschot loopt de investering zelfs op tot € 2,2 miljard. Dat extra miljard gaat naar een kwaliteitsimpuls voor het hoger onderwijs. Dat schrijven minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer.

De focus op de docent verklaart de regering als volgt: ‘Onderwijs is zo goed als de man of vrouw voor de klas. Investeren in de ontwikkeling van docenten is een investering in de toekomst.’ Die professionele ontwikkeling krijgt bijvoorbeeld vorm door toekenning van een persoonlijk budget. Ook krijgen alle beginnende leraren begeleiding door een coach en extra tijd om zich in het vak te bekwamen. Tegelijk moet het opleidingsniveau van docenten omhoog. In 2020 moet 50% van de leraren in het voortgezet onderwijs beschikken over een hbo- of wo-master. Nu is dat percentage 37%. Voor de bovenbouw van het vwo en het hbo-onderwijs ligt de lat nog hoger. Een ander doel is het uitdagen van excellente leerlingen. Zo wordt het voor scholen in het voortgezet onderwijs mogelijk om leerlingen in een aantal vakken eerder examen te laten doen of een vijfjarig vwo aan te bieden. In het hoger onderwijs gaan toptalenten deelnemen in excellentie-programma’s en University Colleges.

Staatssecretaris Sander Dekker: “Als ik kritisch naar het onderwijs kijk, zie ik twee punten waar nog winst te behalen is: de professionalisering van de leraar en aandacht voor toptalenten en excellentie. Ik ben heel blij dat we juist op deze gebieden concrete afspraken hebben kunnen maken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.