Ranglijstjes

Niets leukers dan ranglijstjes. Ook universiteiten zijn er gek op.

6 maart jongstleden was daar het nieuws dat vier Nederlandse universiteiten wereldwijd in de top-100 van beste universiteiten staan. Delft (42), Amsterdam (71), Leiden (84) en Utrecht (89). Hoera voor Delft! Als enige Nederlandse universiteit in de top-50. Daaraan mag ruchtbaarheid worden gegeven!

In augustus lagen de kaarten weer anders. Nog steeds vier Nederlandse universiteit in de top-100, maar dan flink door elk gehusseld. Utrecht (57), Leiden (77), Groningen (82) en Amsterdam (100). Utrecht de beste! Dus kom maar door met dat ronkende persbericht. En Delft, enkele maanden eerder als enige in de top-50? Delft komt nergens meer voor.

Nog geen maand later, op 16 september, weer een heel ander beeld. In de top-100 van ’s werelds beste universiteiten prijken plots niet vier, maar zes Nederlandse universiteiten. Amsterdam (50), Leiden (75), Utrecht (80), Delft (86), Rotterdam en Groningen (ex aequo 90). Dus is daar het pesterige bericht dat Amsterdam lekker veel beter is dan Leiden.

En zo gaat het maar door en door en door. Oké, ik weet het, het ene lijstje is de Shanghai Ranking, het andere de World Reputation Ranking of het lijstje van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Of van onderzoeksbureau QS. Of de CWTS Leiden Ranking.

Maar er gloort hoop. Begin deze maand verscheen weer een lijst. Ditmaal vangen universiteiten elkaar niet langer vliegen af. Nu is de boodschap naar buiten: Nederlandse universiteiten bezetten wereldwijd de vierde plek op de ranglijst van beste universiteiten. Geen idee hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, qua goochelen met getallen. Doet er ook niet toe, want, zoals een wijs man mij ooit vertelde: getallen zijn als bikini’s. Ze trekken de aandacht, maar verhullen de essentie.

“Ja maar,” hoor ik je mompelen, “over de essentie gesproken: en Tilburg University dan?” Welnu, wees blij dat Tilburg University niet aan deze hijgerigheden meedoet! ‘Wij’ staan op plek 367. Maar liefst 6 plaatsen hoger dan vorig jaar. Ook mooi.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.