Zure rekening

Het kabinet is onaangenaam verrast door een naheffing van € 642 miljoen uit Brussel. Volgens Sylvester Eijffinger moeten we nog maar even wachten met overmaken. Dat zegt de hoogleraar financiële economie op BNR Nieuwsradio.

“Onduidelijkheid is troef. Eerst maar eens uitvinden waarop de naheffing precies gebaseerd is.” Eijffinger stelt dat de Europese Commissie schermt met twee verschillende rekenmethoden: de statistische berekening van Eurostat (ESA) en de bronnenrevisie door ons eigen CBS. “Beide lopen nu door elkaar heen.” Minister Dijsselbloem (Financiën) veronderstelde al dat de naheffing volgde op de bronnenrevisie van het CBS. Maar dat is dus nog allerminst een uitgemaakte zaak.

Zuur
“Stel dat de heffing gebaseerd is op de bronnenrevisie. In dat geval word je gestraft omdat je je huiswerk goed doet.” Volgens Sylvester Eijffinger is de tussentijdse aanpassing van de berekening bruto nationaal product heel gangbaar. “Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer bepaalde sectoren van de economie helderder in kaart worden gebracht. In dit geval is de aanname dat de ZZP-sector beter presteert dan eerder aangenomen.” Omdat je vooraf niet kunt begroten op deze uitkomsten, is het zuur dat je een aanvullende rekening gepresenteerd krijgt, zegt Eijffinger.

Er is nogal wat kritiek op de naheffing. Van de inbellers bij BNR Nieuwsradio zegt 75%: niet betalen. Ze zijn in goed gezelschap. De Engelse premier David Cameron, geconfronteerd met een naheffing van € 2,1 miljard, denkt er niet aan om de portemonnee te trekken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.