Recensie: Gewoon wat een studentje ’s avonds eet

Grote kans dat je wel eens een Facebookpost langs hebt zien komen van blogger Leonie ter Veld. Op haar blog Gewoonwateenstudentjesavondseet.blogspot.nl deelt ze iedere dag het recept van haar avondmaal van die dag. Zowel de succesgerechten als de mislukkingen worden dapper online geplaatst. In 2013 ging de blog plotseling viral, van 1600 naar 25000 likes. Inmiddels staat de teller op meer dan 50.000 likes en bracht ze in oktober haar eerste kookboek uit.

Met dit boek is het smoesje ‘mwegh, ik kan echt niet koken’ complete kul geworden. Waar je bij andere recepten soms de mist in gaat met onmogelijke ingrediënten, is dat hier absoluut niet het geval.  Sommige gerechten eisen wel iets meer basiskennis dan de andere. Check daarom of het recept wel het idiot proof stempel heeft als je echt een kookkluns bent.

Het boek bevat basisrecepten die iedereen wel lust en zou moeten kennen. Zelfgemaakte kapsalon, katerontbijt, spaghetti bolognese of mexicaanse ovenschotel met 10.000 calorieën. Maar het boek bevat ook gezondere maaltjes. Denk aan courgettesoep, salade met vijgen en pistachenoten of pangasius met een pijnboompittenprutje. Bij elk gerecht staat aangegeven hoe vies je vaat ervan wordt, hoe portemonneevriendelijk het recept is en hoeveel tijd je er aan kwijt bent.

Nuchtere kijk
Leonie’s nuchtere kijk op voedsel is een verademing. Geen gezever over lijnzaad, gojibessen en moerbeien: “Geef mij maar een frikandel speciaal, dat is pas superfood”, zo schrijft ze in haar boek. Hoe ze zo slank weet te blijven, is mij de vraag.

Haar teksten vol  uitroeptekens en capslockletters werken enthousiasmerend en geven elke noob het gevoel een viersterrenmaaltijd neer te kunnen zetten. Neem bijvoorbeeld de kip met roomkaas en zongedroogde tomaat in bladerdeeg. Vier ingrediënten, klaar in no time, en ziet er super indrukwekkend uit. Leonie: “Zelfs met halfgaar bladerdeeg is dit gerecht goddelijk”.

Gewoon wat een studentje ’s avonds eet, Leonie ter Veld, 175 pag. €20,- *****

Door: Eva Witte

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.