Redesign master Rechtsgeleerdheid in volle vaart

De Tilburgse master Rechtsgeleerdheid wordt grondig herzien. De scriptie is voortaan gewoon een vak en de opleiding wordt generalistischer.

Vandaag behandelde de faculteitsraad het rapport ‘De Tilburgse Master in de Rechten’, dat opgesteld is door de projectgroep ‘Redesign Master Rechtsgeleerdheid’. De projectgroep is verantwoordelijk voor herziening van de master. Aanleiding is een kritische opmerking van de visitatiecommissie rechtsgeleerdheid in 2012. De opleiding zou te veel keuzeruimte kennen. “Kritiek die we toch wel terecht hebben gehad,” zegt vice-decaan onderwijs Maurice Adams daarover.

Uit het rapport blijkt dat er het nodige gaat veranderen. Veel bestaande vakken blijven aan, en daarmee blijft de keuzevrijheid in grote lijnen wel, maar aan de basis verandert veel. De accenten zoals de master die kende (bijvoorbeeld: Privaatrecht, Strafrecht) verdwijnen. Wat opvalt, en dat is dan ook weinig verrassend voor een generalistische master, is dat er drie verplichte vakken zijn: zowel Verdiepend Privaatrecht, als Verdiepend Strafrecht en Verdiepend Staats- en bestuursrecht. Voordeel daarvan is natuurlijk de brede basis, nadeel is dat je als student in Tilburg nu je hele studie vast zit aan rechtsgebieden waar je – op zijn zachtst gezegd – vaak geen affiniteit mee hebt. De student die echt een (bijvoorbeeld) gespecialiseerde master straf- of arbeidsrecht wil, kan zijn heil beter ergens anders zoeken. Ook moet de scriptie (die nog maar 12 ECTS gaat tellen) voortaan naast 4(!) vakken geschreven worden. Dat lijkt zwaar. Verrassend is het niet, nu de faculteit eerder al verklaarde geen levenswerk te willen maken van de scriptie. En ergens is dat wellicht ook logisch. Insteek van een eenjarige master is immers ook “dat het in één jaar is afgerond,” zegt Adams.

Nadat studenten- en personeelsgeleding hun vragen en opmerkingen hadden geuit, gaven ze positief advies op het rapport. Dat betekent dat de Redesign van de master in volle vaart verder gaat. September 2015 moet het vakkenpakket herzien zijn. De master Rechtsgeleerdheid in Tilburg ziet er dan voortaan zo uit:

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.