Vriendin

Buitenlandse studenten die in ons land komen studeren, zouden verplicht een Nederlandse vriend(in) moeten hebben. Daarvoor pleitte de VVD gisteren in de Tweede Kamer tijdens het debat met minister Bussemaker van Onderwijs. De liberalen willen buitenlands talent dat hier is opgeleid zoveel mogelijk binnen de grens houden. Als zij een Nederlandse partner hebben, is de kans groter dat ze na hun studie ook in Nederland blijven werken, stelt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg.

Volgens de liberaal gaat de investering die Nederlandse universiteiten en hogescholen nu doen in de vorm van een opleiding verloren als studenten meteen terugkeren naar hun eigen landen. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat buitenlandse studenten in Nederland blijven, groter is als ze de taal spreken of een Nederlandse partner vinden. Duisenberg: “Op dat eerste kunnen we geen beleid maken, maar we kunnen wél eisen stellen op relatiegebied.”

Duisenberg hoopt vooral technische talenten aan ons land te binden. “Die zijn altijd nog maagd.” De VVD’er stelt voor studenten in hun eerste jaar de lessen van vrouwenversierexpert Julien Blanc te laten volgen. “Dat zou dan online kunnen, als onderdeel van de propedeuse,” zegt Duisenberg. Het mag volgens hem niet geheel vrijblijvend zijn: studenten moeten aan het eind van het jaar een examen afleggen.

Minister Bussemaker is huiverig. Volgens haar zullen buitenlanders zich wel door het verplichte karakter laten afschrikken, “terwijl we het hier juist aantrekkelijk wilden maken.” De minister ziet meer in stimulering. “Als je meteen in de eerste zin zegt ‘je moet wel meteen een Nederlandse vriendin hebben hier’, denk ik niet dat het erg wervend is. Maar als je zegt ‘we hebben voor jou een mogelijkheid om eindelijk eens al die ondeugende dingen te doen die je online op filmpjes altijd ziet’, dan heb je een heel ander verhaal.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.