Vakantiememoires (3)

Het mooie eiland Kosmetikos, waarover ik u reeds eerder berichtte, staat bekend om zijn goede keuken. Het eiland doet zijn naam (“eiland dat op een schaap lijkt”) eer aan, letterlijk, aangezien in praktisch alle gerechten schaap is verwerkt. Heel bekend zijn bijvoorbeeld de wijnbladeren gevuld met schapengehakt (dolmaschapia) en de tzatziki op basis van schapenyoghurt. Verder is er natuurlijk de schapensouvlaki, de schapensuzuki, schapengyros, schapensoep, schapenpudding en ijs met stukjes schaap. Al deze lekkernijen hebben wij ons goed laten smaken in de eenvoudige maar gastvrije taverne waar wij de eerste dag onze avondmaaltijd gebruikten, onderwijl genietend van de lokale wijn die met gulle hand werd geschonken. Na afloop gooiden wij de borden en schalen op de grond kapot – een oud gebruik om te laten zien dat de maaltijd overvloedig en smakelijk is geweest. Wij dansten nog een sirtaki en vroegen om de rekening. Deze was aanzienlijk hoger dan we hadden verwacht. Het aan scherven gooien van borden en ander vaatwerk blijkt niet op alle Griekse eilanden meer in zwang te zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.