Wakker Dier klaagt universiteit aan

De Stichting Wakker Dier is een proefproces gestart bij de Reclame Code Commissie tegen de  Wageningen Universiteit.  In november 2010 heeft de universiteit een persbericht verspreid over een onderzoek waaruit blijkt dat 3 glazen melk per dag zorgen voor een 18 procent lagere  kans op hart- en vaatziekten.Volgens Wakker Dier zijn de gezondheidsclaims onjuist en is het onderzoek betaald door de zuivelindustrie.

De zuivelindustrie heeft zich afgelopen decennium in alle lagen (commercieel) verbonden met Wageningen Universiteit, aldus Wakker Dier. De stichting geeft aan dat de universiteiten door daling van overheidssubsidies steeds meer geld krijgen van commerciële partijen (derde geldstroom).  Universiteiten en andere onderzoeksinstituten krijgen daardoor de neiging zich te gedragen als een ‘veredeld reclamebureau’, zegt de actiegroep.

Wakker Dier wil met het proefproces bewerkstelligen dat openbare berichtgeving over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek voortaan ook moet voldoen aan de regels van de Reclame Code Commissie, die misleiding moeten voorkomen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.