Wiskunde helpt bij opsporen terroristen

De speltheorie kan helpen om belangrijke terroristen te identificeren. Dat zeggen UvT’ ers Herbert Hamers, Bart Husslage en Roy Lindelauf. In hun onderzoek pleiten zij voor invoering en gebruik van de speltheorie om terroristische netwerken te analyseren.

De Tilburgse onderzoekers gingen een stap verder dan de analyses die tot nu toe zijn gebruikt, waardoor ze nauwkeurige rangordes in netwerken konden aanbrengen. Ze onderzochten persoonlijke informatie van de verdachten van de aanslagen op Bali en in de VS, bijvoorbeeld hoe vaak zij bepaalde bijeenkomsten of plaatsen bezochten, of deelnamen aan trainingskampen. Ook de mate van radicalisering werd onderzocht, afgeleid van bijvoorbeeld het verheerlijken van martelaarschap en zelfmoordtestamenten.

Door die gegevens in te voeren in de speltheorie, kwamen personen aan het licht die eerder, met de bestaande methoden, onbeduidend leken. Zo konden de onderzoekers een rangorde in de netwerken aanbrengen. Volgens de onderzoekers vergroot de speltheorie de pakkans op belangrijke terroristen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.