‘Collegezalen staan voor 50 procent leeg’

Faculteiten moeten flexibeler omgaan met de bezetting van de grote collegezalen, want deze staan grote delen van de dag leeg. Dat zei collegevoorzitter Hein van Oorschot bij een vergadering van de commissie financiën en infrastructuur van de universiteitsraad naar aanleiding van een meting.

Volgens Hein van Oorschot zijn de grote zalen op de piekuren, dat wil zeggen tussen twaalf en drie, vrijwel altijd in gebruik, maar staan ze de rest van de dag leeg. Daarnaast wordt de planning van de zalen te vroeg vastgelegd, aldus de collegevoorzitter. De planning verandert vaak nog, colleges worden verzet of afgelast, waardoor er alsnog lege zalen zijn.

Volgens de fracties zijn de meeste grote zalen echter wel degelijk vaak in gebruik. Volgens de Abvacabofractie is het argument om de zalen meer te benutten aan de randen van de dag niet altijd haalbaar. “Het is onmogelijk om bijvoorbeeld voor volgende week een lezing te plannen voor een grote groep, wil je de sprekers tenminste niet om half negen laten opdraven.”
Daarnaast moeten de planningen voor het volgend collegejaar al in april van het voorafgaande jaar vaststaan. Volgens de fracties is dat problematisch, omdat de studentenaantallen dan nog niet bekend zijn.

De collegevoorzitter heeft toegezegd om nogmaals een meting te laten uitvoeren. Hij merkt hierbij op dat er echter in de toekomst vooral behoefte aan kleine collegezalen zal zijn, vanwege de intensivering van het onderwijs.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.