Maatschappelijk wetenschapsgewicht Stapel was gering

Het ‘maatschappelijke wetenschapsgewicht’ van Diederik Stapel was helemaal niet zo groot, zo blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Andere wetenschappers citeerden maar weinig uit het werk van de gewezen hoogleraar.

Zo is volgens de wetenschappelijke publicatiedatabase Web of Knowledge  maar een keer verwezen naar de wetenschappelijke studie die Stapel verrichtte naar de effecten van rommel op straat.

Stapel is, met 115 artikelen in Web of Knowledge, een van de meest publicerende wetenschappers. Gemiddeld worden Stapels onderzoeken echter maar 14,58 keer geciteerd. Vergelijk dat eens met de grote jongens uit het vak: Ap Dijksterhuis (gemiddeld 40,8 citaties per gepubliceerd artikel), Paul van Lange (29,8), Ad van Knippenberg (33,6), aldus de Volkskrant in haar zaterdageditie.

Stapels gemiddelde wordt opgetrokken door uitschieters. Zijn meest geciteerde vakartikel (156 keer naar verwezen) blijkt een artikel van zijn collega’s Dijksterhuis en Tom Postmes, waaraan Stapel als promovendus meewerkte. Van Stapels 25 meest geciteerde artikelen dateren er slechts 2 van de laatste vijf jaar.

Ook werd gekeken naar de vraag hoe vaak Diederik Stapel, vergeleken met vakgenoten, de media haalde. Ook in dat lijstje staat Stapel onderaan. Vér achter Roos Vonk (467 keer de media, waarvan 10 keer met een eigen geschreven essay), Ad Vingerhoets (206 keer de media) en Ap Dijksterhuis (86 keer). Stapel heeft in die vijf jaar ‘slechts’ 54 keer de bladen en kranten gehaald.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.